Zavřít reklamu

lion
Apple představil na akci Back to the Mac pouze pár funkcí nového operačního systému Mac OS X 10.7 Lion, který by měl na trh přijít během příštího roku. Na prezentaci se představila jen úzká skupina novinek, o kterých jsme vás ihned informavali zde. Následně však pozorní fanoušci objevili některé další vychytávky, které Mac OS X 10.7 nabízí, pojďme se na ně podívat společně s mým komentářem.

iOS Scroll bars

Jedno je jasné již při prvním pohledu na Lion, systém chce dávat co nejvíce vyniknout aplikacím, webům a dalším věcem, které si to zaslouží. Nejen, že je vše směřováno k tomu, abyste používali aplikace ve Full screenu, ale dokonce se změnili Scroll bary z Mac OS X na Scroll bary z iOS. Zdá se, že Scroll bary z 10.7 se zobrazí ve stylu iOS a to jen tehdy, když jej budeme používat. Je to zcela logický krok, v době kdy máme Magic mouse, Magic Trackpad a Trackpady na Macboocích, je zbytečné zabírat plochu displeje pro tlačítko nebo posuvnou lištu Scroll baru!

Celkově byli okna zbavena všech ovládacích prvků, aby vynikla co nejvíce aktuální aplikace nebo okno, mnohem více než klasická okna naní připomínají Widgety z Dashboardu. Pokud používáte Elgato EyeTV můžete si nové okna v Mac OS X 10.7 Lion představit jako spuštěné okno přehrávání na Elgatu. Tyto minimalizace jsou pochopitelně také účelové, čím méně toho musí systém vykreslovat a s čím méně funkčními prvky musí počítat, tím rychleji se chová.

030119-scrollbar

Další vychytávkou by měla být možnost měnit velikost oken z jakéhokoli rohu okna, doposud tato možnost byla pouze potažením za pravý dolní roh okna. Nyní tedy potáhneme za jakýkoli roh a okno se automaticky zmenší.

Aplikace „stále spuštěny“

Mac OS X 10.7 Lion by měl obsahovat mimo jiné také funkce pojmenované jako Auto Save a Apps resume when luched. Obě funkce spolu souvisí víc než by se mohlo zdát. Aplikace, které používáte, jsou v reálném čase po každém kroku jenž uděláte ukládány. Pokud například otevřu Photoshop, vytvořím novou stránku na kterou namaluji černou kostičku, mohu aplikaci ukončit, bez toho aniž bych musel volit jak obrázek uložit a kam. Klikneme tedy na červené tlačítko z známeho semaforu v Mac OS X a aplikace se okamžitě ukončí. Když ji opět spustím, naběhne okamžitě a to tam, kde jsme prci přerušili, vidím tedy aktuálně černou kostičku a dokonce i nástroj, který jsem v Photoshopu naposledy používal! S tím také souvisí změna Docku, kde v Lionu již nevidíte pod spuštěnou aplikací žádné světýlko. V podstatě na první pohled nerozeznáte aplikaci, jenž je spuštěna, od vypnuté aplikace. Ovšem jedním klikem by měl být Mac OS X schopný aplikaci spustit v takové rychlosti a stavu, jako kdyby byla pouze minimalizována v Docku. Nyní tedy samozřejmě ztrácíme kontrolu nad tím, která aplikace je spuštěna a která ne, ovšem v podstatě je to věc, která nás nemusí nijak zajímat, kromě zátěže na operační paměť. Ovšem s tím by právě neměl mít Lion žádný problém, měl by zvládat okamžitě přidělovat operační paměť tak, aby aplikace na pozadí neubíraly více jak zanedbatelné procento operační paměti.

Nejlépe vše podle mého nazáru vystihuje komentář na diskusním fóru server Macrumors.com:

„What difference does it make? I open my computer to get work done. Why should I worry or even have to think about what is running and what not? If the OS can handle seamlessly resource management and it doesn’t slow down anything then why not? One less geeky thing to worry about.“

lion dock

Mac OS X 10.7 Lion – Dock

snow leopard dock

Mac OS X 10.6.5 Snow Leopard – Dock

SSD je základ!

Dle mého názoru Apple počítá s tím, že během příštího roku již budou SSD disky tak dostupné, že je bude nasazovat ve všech svých strojích. Mac OS X 10.7 Lion pravděpoobně nebude nikterak náročný na hardwarovou konfiguraci vašeho Macu, když bereme v úvahu, že nejnověji představený stroj Macbook Air nabízí výkon „pouze“ 1,4 Ghz, 2GB RAM a grafickou kartu NVIDIA 320M.  Což je konfigurace, na které vám například Windows 7 nepojedou plnohodnotně a to je systém, jenž je již více jak rok starý!

Naopak pro využití okamžitého spouštění aplikací, rychlosti systému odpovídající rychlosti iOS a další vychytávky, jenž Apple prezentoval, nebo prosákli na povrch po keynote je jasné, že si systém vyžádá opravdu rychlý disk, samozřejmě mluvíme o SSD disku. V souvislosti s tím, jak se dostávají první Macbooky Air 2010 k uživatelům se ukazuje, že systém Mac OS X 10.6 Snow Leopard dokáže být opravdu velmi rychlý, navíc například MacBook Air 2010 snese porovnání rychlosti systému s nejnadupanějším MacBook Pro s pevným diskem. Rychlost práce v systému je skutečně velkou měrou tvořena použitým diskem.

Dnes nejčtenější

.