Zavřít reklamu

route-multitasking-20100813Jakožto spokojený uživatel iPhone 3G jsem se o novější modely nikdy příliš nezajímal. Můj zájem začaly přitahovat až poté, co mé 3G začalo pomalu odcházet do věčných lovišť (špatně mi funguje tlačítko home, musím na něj víc přitlačit než dříve, pokud by měl někdo tip jak to opravit, budu vděčný…). Moje volba padla na iPhone 4 16 GB.

Naivně jsem si myslel, že iPhone dostanu okamžitě a tak jsem vyrazil do prodejny Vodafone v Českých Budějovicích. Ve dveřích mě uvítala příjemná obsluha, která se vydala na lov, vidíc potencionálního zákazník. Naše konverzace probíhala asi takto:

„Dobrý den, s čím Vám mohu pomoci?“

„Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli máte iPhone 4.“

„Proč to chcete vědět?“

„Asi abych si ho koupil ne?“

„Telefon prodáváme jen s paušálem.“

„To je v pořádku, jsem tarifní zákazník Vodafonu.“

„Moc se omlouváme, ale poslední iPhone 4 jsme viděli asi před dvěma týdny, v nejbližší době mají dorazit dva kusy, které jsou však rezervované několik týdnů dopředu.“

„Můžu si ho alespoň zamluvit?“

„Dobrá, ale počítejte s tím, že přednost dostanou noví zákazníci.“

Zde bych se rád pozastavil. Sedm let řádně platím paušál a za to očekávám, že se ke mně bude operátor podle toho náležitě chovat. Jak mi po takové době mohou říct, že přednost dostane nový zákazník?

Asi tři týdny se vůbec nic nedělo. Když najednou mi v kapse zapípala sms s tímto zněním: „Dobrý den, máme pro vás iPhone, můžete se pro něj zastavit v nejbližších dnech. Vodafone“. Hned po škole jsem šel telefon vyzvednout. Dal jsem za něj přibližně stejnou částku, jako před dvěma lety za iPhone 3G. Obdržel jsem také mikrosim, nicméně jsem byl upozorněn, že si z ní zavolám až po půlnoci (nakonec se aktivovala až v půl sedmé ráno následující den).

První dojmy? Zdá se mi , že nová generace je o něco těžší než předchozí model. Pravděpodobně jde o daň za použité materiály (sklo a ocel), tělo ze skla vypadá velice elegantně a nejsou na něm ani příliš vidět otisky prstů (to samé lze říci o displeji). Při prvním spuštění jsem zůstal stát s otevřenou pusou. Ano, už jsem viděl retina displej, ale ne takhle z blízka. Rozlišení a zobrazovací úhly jsou naprosto dokonalé.

Po připojení k iTunes jsem obnovil ze zálohy staršího modelu (což se ukázalo jako chyba, ale o tom později), proces obnovy dat trval přibližně polovinu času než u 3G. Fungovalo vše, hudba, videa, hry.

Když už jsme u her, musel jsem vyzkoušet „hru“ epic citadel, prezentovanou na keynote při představení iPhone 4. I když nejde o hru v pravém slova smyslu, rozhodně ji vyzkoušejte, protože něco podobného jste zaručeně nikdy neviděli. Grafika vypadá tak úžasně, že nebudete věřit, že pořád hrajete na mobilním telefonu.

Večer jsem telefon uspal s cca 78% baterie. Druhý den mi však telefon ukázal jen 13%. Přikládal jsem to neustálému snažení telefonu připojit se do gsm sítě nicméně, když se problém další den opakoval (sim již v té době byla aktivovaná), zabrousil jsem na internetové diskuse. Zde mi bylo doporučeno, abych telefon neobnovoval ze zálohy a založil ho v iTunes jako nový telefon. Provedl jsem tedy restore, neobnovil ze zálohy a na noc vypnul wi-fi. Ráno telefon ukazoval plně nabito a problém se tedy zdá být vyřešen.

O rychlosti telefonu bylo řečeno již v mnoha recenzích, nicméně bych rád zmínil, že multitasking dle mého názoru telefon neuvěřitelně „zrychluje“. Na 3G jsem multitasking neměl a tak jsem vždy musel čekat na okamžik, než se aplikace načte a zobrazí se možnosti (například v nastavení). U iPhone 4 čekat nemusím, aplikace běží neustále na pozadí a vždy mě vrátí přesně tam, odkud jsem minule odešel. Odpadá tak zdlouhavé načítání celé aplikace a celá práce s telefonem je tak nějak příjemnější.

Ačkoliv jsou starší aplikace plně kompatibilní s retina displejem, při spuštění aplikace pro starší modely máte pocit, že „těch kostiček“ je tam trochu moc. Vše je najednou neostré a kostičkaté. Jakmile jednou vyzkoušíte retinu, už nikdy nebudete chtít nic jiného. Typickým příkladem budiž ikonky na springboardu. Přesunete-li vedle sebe ikonku kompatibilní s rozlišením retina (například kompas) a ikonku aplikace, která retinu nepodporuje (například TibiaME), je rozdíl opravdu znatelný. Težko věřit tomu, že displej předchozí generace iPhone byl považován za jeden z nejlepších na světě.

Celkově telefon předčil má očekávání. Starší 3G je proti novému iPhone 4 doslova nekonkurenceschopné a já utracených peněz nelituji. Přechod na novější model mohu tedy jednoznačně doporučit.

Dnes nejčtenější

.