Zavřít reklamu

QA
Jak jsme vás již informovali, dnes v noci se uskutečnilo oznamování výsledků hospodaření společnosti Apple Inc. za 4 fiskální období roku 2010. Následovaly typické otázky a odpovědi, které pokládali přitomní novináři a odpovídal Steve Jobs. Jako jediný server vám nyní přinášíme překlad otázek a odpovědí z AJ do ČJ.

Všichni jsme si všimli problemu s dodavanim iPadů do obchodů. Jak moc je problem vážný? Zlepší se někdy v blízké době?

V září se nám víceméně podařilo vybalancovat poptávku s nabídkou. Na konci tohot čtvrtletí jsme se dostali do momentu, ve kterém můžeme take rozšířit distribuci. Prodej iPadu se bude postupně rozjíždět v dalších zemích v průběhu tohoto čtvrletí (oznámení dalších zemí pravděpodobně na eventu Back to Mac 20.10. 2010, poz. red.).

Co si myslíte o možnostech iPadu v oblasti byznysu za, dejme tomu, rok nebo dva?

iPad zcela jasně ovlivní přenosné počítače, o tom není pochyb. Zde se neptáme otázkou ‘jestli’, ale ‘kdy’. Už nyní registrujeme, že je to vhodná pomůcka pro učení a, překvapivě, i pro byznys. Nikdy jsme se s iPadem nesnažili proniknout do světa byznysu, nicméně se nám to podařilo a vidíme, že by z tohoto mohla být v budoucnu velká prosperita. Dalším krůčkem k úspěchu bude snad také to, že 28.10. zavedeme všechny 3 verze iPadu 3G do prodeje v sítích AT&T.

Mohl by iPad být druhým největším podnikatelským tahem po iPhonu?

Snažím se oznamovat, ne předvídat. Ale už teď se iPadů prodává více než Maců.

Očekávali jste tak velký zájem o iPhone jaký se nyní objevil?

Poptávka ve všech zemích je až šokující. Čekali jsme, že s novou verzí vstoupíme do jiné éry, ale naše očekávání byla dalece předčena.

Právě nyní prakticky ‘vlastníte’ obchod s tablety. Můžete si tuto pozici udržet v delším časovém rozmezí, podobně jako třeba RIMM se smartphony?

Nahlížet do strategií našich konkurentů je pro nás opravdu tvrdým oříškem. Nicméně nemají tak skvělý poměr kvalita/cena a absence Flashe v iPadu se taky nezdá příliš velkou komplikací. Jsme tady, abychom tenhle souboj vyhráli.

Jak to vypadá s Apple TV? Zabudujete funkci streamování zakoupeného/půjčeného videa i do jiných přístrojů?

Nemluvím o neprodávaných a neoznámených produktech. Apple TV přímo tečou v prodejnách prodem. Prodali jsme jich již přes 250 000 a jsme takovýmito prodejními výsledky naprosto uchváceni. Jsme opavdu rádi že se nám to takhle povedlo.

Jaký efekt měl Bumper Programu pro iPhone na rozpočet firmy?

Výdělek činí $100 000 000 . Neočekávali jsme víc, do výsledku hospodaření bude zahrnut v dalším čtvrtletí.

Steve, věříte, že Apple bude jednou schopný předčit v prodeji Android když mají v nabídce tolik modelů?

Naším cílem je být nejlepší. Nejsme největší… to je Nokia. Obdivujeme je, ale neaspirujeme po tom být jako oni. Chceme dělat ty nejlepší přístroje. Android je náš největší protivník, a ještě nějakou dobu bude. V minulém čtvrtletí prodali více než my, protože jsme byli v přechodém stádiu. Takže teď uvidíme, jak si stojíme v tomhle čtvrtletí. Máme ale jiné cíle a věříme v nás. Myslím, že tohle je cesta jak dosáhnout vítězství.

Jaké jsou vaše aspirace pro iPhone a iPad? Hledáte nějaký koncept přístroje, který by byl podobný Macu, držel by se nízko na trhu pro vysokou cenu, ale přesto kvůli svým parametrům byl ve své kategorii nepřekonatelným jak cenově, tak kvalitativně?

Nokia dělá mobily za $50. Nevíme, jak udělat nepřekonatelný mobil za takovou cenu. Takže naším cílem není jen vytvářet průlomové produkty, ale také stahovat ceny dolů. Jak víte, máme nízký podíl na trhu s mobily a vysoký podíl na trhu s tablety. Neděláme tablet s úhlopříčkou 7 palců, abychom měli nízkou cenu. Lidé by z toho jednoduše neměli ten správný uživatelský zážitek. Když děláte rozhodnutí, není to o ceně, ale o hodnotě softwaru. Naše firma je o nejlepších produktech, které nejsou za nejnižší ceny, ale kvalitou vyhovují.

Pokud půjde trh s mobily na nižší cenu za cenu nižší funkčnosti, budete se na tom podílet?

Díváte se na to špatně. Díváte se na to z hardware perspektivy a představujete si, že software se jen tak narodí, zničehonic. Jenže tak to není. Vývojáři aplikací jsou zvyklí a zkušení na starých platformách, a kompletním změněním nároků na ně vyústí ve skutečnost, že vás prostě nebudou následovat a váš plán zkrachuje.

$50 miliard v hotovosti je na vaší účetní rozvaze. Co plánujete s těmito penězi dělat a proč nevrátit něco z těchto pěněz držitelům podílů na firmě?

To nám samozřejmě bylo navrženo. Věříme, že se nám otevře jedna nebo více strategických možností a budeme v pozici, ze které ji budeme moci využít. Byli jsme velmi disciplinovaní a budeme takoví nadále.

Máte poptávky od nových operátorů na iPhone 4? Jak zvládáte nátlak na jejich velké poptávky?

V současné době se snažíme zajistit dost modelů pro všechny. Všichni operátoři, se kterými obchodujeme, chtějí víc modelů. Momentálně máme 166 operátorských vztahů v 89 zemích světa. To je značný nárust. Poslední dohodu, kterou jsme zatím uzavřeli, byla s německými operátory Vodafonem a O2. iPhone 4 se nyní prodává v 85 ze zmíněných 89 zemí. Věříme, že do konce roku jej budeme prodávat ve všech 89 zemích.

Jaká je vaše primární hodnota v tabletech?

-Navrhli jsme všechno od baterií až po přílohy, a naučili se spoustu z našich předešlých zkušeností. Víme, jak navrhovat tvořit efektivně. Ostatní musí odebírat součástky od jiných výrobců, zatímco my si navrhujeme a děláme svoje vlastní.

Z AJ přeložil Antonín Haluza –  antonin.haluza@gmail.com

Dnes nejčtenější

.