Zavřít reklamu

back to the mac
Za několik dní se uskuteční další prezentace Steva Jobse s názvem Back to the Mac. Co můžeme od této prezentace čekat a čím nás Jobs překvapí tentokrát? Vše se dozvíme již ve středu 20.10. v 19:00 našeho času.

Mac OS X 10.7 Lion

Už podle názvu a obrázku lze očekávat, že primárním cílem této keynote bude představení MAC OSX 10.7 Lion. Dle mého názoru by měl operační systém být mnohem více „revoluční“ než 10.6. Snow Leopard je podle mnohých defacto Leopard převedený do 64 bitů. Náznakem nového vzhledu budiž nové iTunes, v kterých je tradiční „semafor“ umístěn svisle a nikoliv vodorovně. Na internetových diskusích se spekuluje o 3D vzhledu, přizpůsobení celého OS dotykovému ovládání, které do vínku dostanou pravděpodobně nové iMacy a nebo o kompletním přepracováním uživatelského prostředí, které by se více podobalo iOS z mobilních zařízení. Chybět by samozdřejmě neměla ani verze pro servery. V žádném případě bych neočekával okamžité vypuštění nového OSX do prodeje, na to si ještě přibližně rok počkáme (odhady znějí podzim 2011).

MacBook Air

Skvostná stylovka od Applu se neprodává až tak dobře jak Apple očekával a tak se ve středu s největší pravděpodobností dočkáme upgradu. Nový model by mohl mít úhlopříčku 11,6 palců, hliník by mohly částečně nahradit karbonová vlákna. Co se týká vnitřností, i zde by mohlo dojít ke změnám. Hybnou silou by mohl být procesor od AMD (ačkoliv prototyp má stejný procesor jako současná generace) a rychlý SSD disk. Citelně klesnout by mohla také cena, která se stala hlavní brzdou prodejnosti této stylovky. Cenově bych si nový MBA představoval někde mezi MB White a nejlevnějším MB Pro. Ideální možností se jeví prodávání dvou typů MBA současně jako je tomu u MB Pro. Standartní o velikosti 13,3 palců a „netbook“ o velikosti 11,6 palců. Mimochodem, obrazovka prototypu o úhlopříčce 13″ má rozlišení 1440×900 (což ve výsledku dává více pixelů nežu současného Macbooku Pro 15″).

back to the mac

iMac

Nový iMac? Pokud ano, tak jedině s dotykovou dobrazovkou. Dotykové ovládání by mohlo být alternativou ke klasické kombinaci klávesnice a myš (popřípadě magic trackpad). Umím si představit i hry, přizpůsobené speciálně pro dotykové iMacy (ovládání skrze dotyková gesta atd.).

Software

Balíček iLife 11 měl dorazit již na začátku srpna, nicméně Apple vydání pozdržel a tak se dočkáme snad již tento týden. Mezi hlavní změny oproti předešlé verzi patří absence aplikace iDVD, přepracovaný iWeb a integrace sociálních sítí přímo do aplikací. Update by měl zasáhnout i iWork, který by se měl objevit nově ve verzi 11. Logic pro a Final cut pro. Profesionální programy sloužící k úpravě hudby popřípadě videa. I tyto programy pravěpodobně zasáhne update (pravděpodobně půjde o přepsání do 64bit).  Otázkou je, zda-li bude představena nová verze aplikace Aperture, která byla updatována nedávno.

Dnes nejčtenější

.