Zavřít reklamu

ostylus-bwOperační systém, nebo chcete-li firmware iOS, který pohání iPad byl konstruován tak, aby k jeho multi-touch ovládání stačil pouze prst. V současné době je však v Apple iTunes App Store již dostatek aplikací pro malování a design, včetně těch „profesionálních“ jako je například AutoCad nebo Adobe Photoshop. Na ty by se hodilo ovládání v jiném stylu, než pouze šmátrání prstem, proto přichází Ostylus.

Než začneme se samotnou recenzí, musím upřestnit, že v současné době je k dispozici pro prodej pouze limitovaná ručně vyráběná edice Ostylus, která se prodává za cenu 75$ a výrobce nemá nejmenší problém vám jej poslat do ČR. V budoucnu se chystá také normální edice, která bude strojově vyráběná, ovšem její cena nebude nikterak výrazně nižší, předpokládá se cena okolo 50$, vzhledem k použitým materiálům totiž již není možné cenu dále snižovat, uvádí výrobce.

Design a balení

Samotný stylus vám příjde domů ve velmi reprezentativní krabičce, která již vypovídá o kvalitě a ceně stylusu. Samozřejmě to není Timbaldi, ale krabička je na úrovni obalu běžného Parkera, což rozhodně není špatné! V krabičce se kromě oStylusu ukrývá také letáček se základními informacemi a návodem na použití, tedy spíše návodem na to, jak nepoužívat oStylus, aby nedošlo k poškrábání iPadu. V pouzdře najdete také dvojici náhradních podložek, které se při práci nachází mezi oStylusem a samotným displejem iPadu. Bohužel jediné co mi „chybí“ je nějaké kožené, nebo klidně látkové pouzdro, ve kterém by šlo přenášet oStylus. K takové kvalitě a ceně by rozhodně mohl obal patřit. Pokud používáte produkty Apple, jste zvyklí na kvalitu, kvalitu designu, funkčnost a kvalitní použité materiály. To stejné můžete očekávat také od oStylusu! Design je perfektní, hliníkové tělo ve stejné barvě v jaké jsou těla MacBook Pro unibody a dalších produktů Apple je perfektně vyvážené a skvěle padne do ruky. Násada je pak k držátku přidělána s chirurgickou přesností, vše je velmi pevné a můžete se spolehnout, že vše drží a bude držet tak jak má. Jelikož se jedná o limitovanou edici, držatku vévodí vrytý podpis designéra a číslovka, která označuje, kolikátý vyrobený stylus máte, v mém případě se mi dostalo čísla 109. Samotné O – oStylus, je pak velmi pevné, přesto se na displeji perfektně pohybuje a natáčí. O pevnosti a také ceně samozřejmě vypovídají použité materiály, hliník a nerezová ocel jsou ještě v pohodě, ale části z titanu si již svoji cenu rozhodně najdou. Vše je také velmi ekologické, všechny jmenované materiály lze recyklovat. Samotná krabička a plasty ochranné bublinkové obálky jsou pak vyrobeny z recyklovaných materiálů.

ostylus-250-01

Funkčnost

Když jsem se bavil s Andrewem Grossem, designérem stylusu, první moje otázka vedla logicky na to, proč se stylus nepodobá běžnému stylusu, který mnohem více než oStylus připomíná psací pero, jen s rozdílem plastového hrotu. Andrew zkoušel několik měsíců a vyvinul nespočet prototypů, než dospěl k dokonale vyváženému designu. iOS je totiž celý stavěný na dotek prstem, ne na dotek stylusem. Hrot oStylusu se tedy co nejvíce musí ve své podstatě podobat prstu, ovšem, abyste měli perfektní kontrolu nad opravdovými detaily, bylo potřeba udělat prostředek oStylusového hrotu prázdný.

oStylus-250-05

Díky tomu nyní vidíte přesné detaily a můžete malovat na milimetry přesně. Samotný hrot pak chrání tenký vinilový film, který zabraňuje poškrábání displeje od stylusu. Samotný „hrot“, označme si tak část kterou se opravdu skutečně maluje na displeji, je přesně uprostřed kroužku.  Je tedy přesně vidět, kde malujete, není problém udělat ze dvou čárek přesný pravý úhel na první pokus, což prstem opravdu výjde jen málo kdy. oStylus je možné samozřejmě používat v celém systému iOS, ovšem mnohem lepší uplatnění než při hraní her nebo práci se systémem najde v designových aplikacích, malování a různých aplikacích na úpravu a editaci fotek, či obrázků. Osobně se mi také velmi osvědčilo posouvání hlasitosti, nebo přesouvání přehrávání hudby nebo filmů, kde se lze díky stylusu přesouvat o vteřinky/procenta. Precizní rýsování, vybarvování, nebo detailné malování není žádný problém, oStylus zvládne všechno!


Resumé

Pokud nejste člověk, který chce na iPadu malovat, nebo tvořit design, bude pro vás investice 75$, potažmo 50$ poměrně značná a ani přesto, že se jedná o perfektní doplněk s úžasným vzhledem, navíc ručně vyrobený, pravděpodobně bych do něj pěníze neinvestoval. Pokud však chcete výše uvedené alespoň pro zábavu dělat, bude pro vás oStylus skvělý pomocník. Jasně, je to drahé, jasně je to do jisté míry nepotřebné, jasně je to hodně drahé, nadruhou stranu je to nejkrásnější doplněk pro iPad, se kterým jsem se osobně kdy setkal. Je neskutečně stylový a krásný!

oStylus můžete za cenu 75$ zakoupit zde.

Dnes nejčtenější

.