Zavřít reklamu

vlcPopulární přehrávač multimédií známý z Macu i PC přichází konečně na naše iPady. A s ním je tu i podpora takřka všech oblíbených formátů videa. Pojďme si shrnout mé poznatky z několika týdenního užívání tohoto programu.

Konečně .MKV a XviD…

I když je iPad zamýšlen jako přehrávač multimediálního obsahu, přehrávání videí znamená jejich konvertování do Applem povoleného formátu H.264. Postupy konverze jsou jednodušší i složitější, nicméně stejně vždy vyžadují nějaký ten váš čas. Mě osobně právě toto konvertování odrazovalo od sledování filmů na iPadu či iPhonu. S nainstalovaným VLC playerem je ale vše jinak.

IMG_0043

Nic už nemůže být jednodušší. Otevřete iTunes, připojíte iPad, v kolonce Apps vyberete VLC a pak už jen najdete cestu k vašim souborům. Máte seriály ve formátu .avi? Není problém. Máte je v kontejneru MKV? Zase není problém. iPad si bez problému poradil se seriálem HIMYM v HD rozlišení. Možná se někteří ptáte, k čemu budu nahrávat do iPadu filmy v HD, když je rozlišení displeje nižší než rozlišení filmu. Výhoda možnosti přehrávat HD filmy je v tom, že je nemusíte nijak konvertovat. Jednoduše je nahrajete a o nic se nestaráte.

Titulky

VLC player podporuje standardní přehrávání titulků k filmům. Pouze je musíte přejmenovat tak, aby se jmenovaly stejně jako přehrávaný soubor. S podporou češtiny je to zvláštní. U seriálu HIMYM se mi titulky s diakritikou zobrazovaly v pořádku. U Přátelé zase vůbec, takže jsem musel používat anglické titulky. Jednoduché řešení, kdy co funguje, asi není. Zkrátka musíte vyzkoušet. Zobrazování filmů je efektní a funguje podobně jako v iBook. Na obrazovku se vlezou dvě poličky po třech filmech. U každého filmu vidíte náhled a pomocí malého kolečka, jak jste daleko v přehrávání. VLC si samozřejmě i pamatuje, kde jste naposledy skončili s přehráváním.

IMG_0044

Co ale určitě nepotěší, jsou možnosti nastavení. Ono zde vlastně ani žádné nastavení není. Nic nenajdete v nastavení v iPadu ani v samotné aplikaci. Pomohla by třeba možnost měnit jas displeje přímo během přehrávání, tohle asi ale dříve vyřeší nový firmware pro iPad.

Zdarma

VLC player je na App store zdarma ke stáhnutí. Můžete tedy sami vyzkoušet, zda vám bude vyhovovat více VLC či podobné alternativy, jako XPlayer nebo OPlayer.

Dnes nejčtenější

.