Zavřít reklamu

ikona_tomasPilat_512x512
V ČR je v současné době iPhone vývojářů opravdu poskromnu, ti kteří i po půl roce od vydání stále pracují na updatech své již tak velmi kvalitní aplikace je, co by na prstu spočítal. Je mi proto ctí přinést vám rozhovor s mým přítelem Lukášem Petrem, který stojí za aplikací Quadratic Master!

Čau Lukáši, zkus se našim čtenářům představit a říct pár slov o sobě, mimochodem jméno tvého psa už není pár slov.

Ahoj Romane, takže já se jmenuji Lukáš Petr, jsem student a zabývám se programováním aplikací pro iPhone.

Xcodes je poměrně nová věc, App Store nedávno oslavil teprve druhé výročí od svého vzniku, programoval si v něčem i předtím, nebo tě uchvátila teprve až právě platforma iOS ?

Xcode je tu už od podzimu roku 2003, takže to až zas tak nové není . S programováním jsem začal před rokem a půl, vždycky mě uchvacovali ty různé programy a zajímalo mě jak to všechno funguje, tak jsem se rozhodl že to zkusím. Začal jsem s jazykem C. Zezačátku to bylo docela náročné, musel jsem se učit několik měsíců než jsem byl schopen udělat aspoň jakž takž užitečný program. Hned jak jsem se naučil C alespoň na základní úrovni, vrhl jsem se na Objective-C, dělat iPhone aplikace bylo mým snem už od začátku App Store .

Tvá první komerční aplikace je Quadratic Master, můžeš ji trochu představit?

Quadratic Master je aplikace na řešení a pochopení kvadratických rovnic, nerovnic a funkcí. Matematika mě baví, proto jsem do aplikace udělal i takové matematické „geekoviny“, jako např. Graph Mixer – nástroj na hraní si s grafem kvadratické funkce; a nebo interaktivní 3D animaci Paraboly jako průsečnice roviny a kuželu. Dále tam jsou funkce jako např. detailní postup řešení a rozklad kvadratické rovnice, možnost řešit kvadratické funkce ve všech třech tvarech a v neposlední řadě také možnost poslat řešení mailem.

Na mě jako naprostého programovacího lajka působí taková aplikace jako velmi obtížná na naprogramování, jak dlouho trval vývoj první verze?

Těžko se dá říct jak dlouho trval vývoj samotné aplikace, protože jsem se přitom učil jak Objective-C, tak jednotlivé API a celkově všechno co bylo potřeba k iPhone developmentu. Ale když do toho započítám i tento čas, tak vývoj verze 1.0 trval přibližně 2 měsíce (od Prosince 2009 do Ledna 2010), a na dalších verzích pracuji průbežně až do teď (update 2.0 vyšel včera).

Jsi jeden z mála ne-li jediný vývojář z ČR, který stále svoji aplikaci vylepšuje, okolo některých aplikací byl velký humbuk, ale tám vše také skončilo. Přece jen jsi tomu tedy dal spoustu času, když počítam i to, že sleduješ potřebu zákazníků, aplikace je v současné době zdarma, když však byla placená vydělávala? Nechci čísla, ale chci upřímnost, uživilo by tě to?

Upřímně? Výdělky jsou hodně malé, to je také jeden z důvodů proč je to teď zadarmo. Naštěstí jsem v situaci že nepotřebuju živit rodinu ani nic podobného, takže si to můžu dovolit. Je pravda že většina českých vývojářů udělá jednu aplikaci, aby měli něco v ruce, a dál na ní nepokračují. Je mnohem snazší dělat business aplikace na zakázku, mnohem lépe a rychleji se na tom vydělává. Já se snažím být kreativní s mojí alikací a dělám to hlavně proto, že mě to baví. Je skvělé sledovat spokojené uživatele, a pro mě je to v tuto chvíli víc než hrnout peníze a makat pro někoho jiného.. Tím ale nechci zastírat že bych nic na zákazku nedělal – příležitostně to vůbec není na škodu . Takže jestli někdo z vás, čtenářů LsA, potřebujete nějakou iPhone aplikaci, obraťte se na mě.

Screen_3
Screen_5

O prachy jde vždycky až na prvním místě, to je jen vtip, jasně LsA je taky hobby projekt ale něco za tím stojí, co stojí za tebou. Abych to upřestnil, je tvůj cíl se touto aplikací zviditelnit tak, aby sis založil vlastní vývojářské studio a dělal zakázkový vývoj, nebo naopak aby ti zazvonil telefon a tam byl managern apříklad Gameloftu a chtěl tě do teamu?

Tak určitě nechci skončit jako nějaký řadový programátor někde v kanclu, který dělá jenom to co se po něm chce. Časem bych se chtěl dopracovat k něčemu podobnému jako jsou Tapbots – tým dvou lidí, grafik a programátor, kteří dělají vlastní aplikace. Na iPhone aplikacích je skvělé, že je může dělat i jediný člověk, čímž může zajistit maximální kvalitu a propracovanost všech detailů. Tým znamená větší produktivitu, ale také mnoho starostí s vybíráním a sháněním těch správných lidí, protože ať má firma peněz kolik chce, vždy budou kvalitu produktů určovat jednotliví zaměstnanci. Zase na druhou stranu, pokud chce člověk jít do většího byznysu – nic jiného mu nezbývá. V jedom rozhovoru se Stevem Jobsem se ho ptali, jaký je podle něj recept na úspěch. Řekl, že je potřeba mít skvělé nápady, umět ty nápady vysvětlit lidem, a mít kolem sebe skvělý tým lidí, který ty nápady bude rozvíjet a realizovat. Já v nejbližších letech budu dělat na svých projektech (sám) a budu se snažit prorazit, po škole uvidím co dál.

Screen_1
Screen_2

Ok, zkusím trošku odbočit, myslíš, že současný model App Store je v spravedlivý? Přece jen 250 000 aplikací na jednom místě s tím, že vidíš z každé sekce jen 200 prvních mi příjde jako věc, kdy musí ti „malý“ vývojáři investovat velké peníze do reklamy, mimochodem LsA ti posílá zítra šek.

Ano, je to zvláštní. Nechci říct nespravedlivé, ale je pravda že pro malé vývojáře je to problém. Mnoho lidí už došlo k názoru že se prostě na App Store nedá prorazit, a proto dělají aplikace na zakázku. Podle mě jediná šance jak se dostat do vyšších pozic v App Store a přitom neinvestovat tisíce dolarů do reklamy je, že se Applu při schvalovacím procesu vaše aplikace zalíbí a dá jí do What’s Hot, nebo do News and Noteworthy kategorie. Nebo se musí zalíbit některému z velkých iPhone serverů, ale při množství aplikací které denně vychází je mizivá šance že se to stane. Zajímavý business model také je, že uděláte kvalitní aplikaci a dáte ji zadarmo, tím získáte desetitisíce uživatelů, a potom v této aplikaci uděláte promo své další aplikaci. Např. tvůrci hry ‚Dark Nebula‘ to tak udělali – ‚Dark Nebula Episode 2‘ se dostala do Top Paid v US. Ale jít do toho jako sám vývojář bez dalších lidí – říkám vám rovnou – z 99.99% se vám ani nevrátí náklady.

Ty to tak děláš taky, logicky se tedy nabízí otázka, čeho se bude týkat tvá další aplikace ?

Má další aplikace se bude týkat věci, která zajímá většinu lidí. Bude to hra, na testování něčeho, a bude to mít něco úpně revolučního, co nemá žádná jiná aplikace v App Store (*je to TOP SECRET*). Jenom malý hint: Powered by Scoreloop’s white label.

Takže říkáš, že se máme na co těšit! Děkuju za rozhovor a budu se těšit na recenzi tvé další aplikace! Přeju ať se ti daří!

Já děkuju moc za rozhovor, musím velice pochválit server Letem Světem Applem, protože jako jediný server v ČR projevil zájem o mojí aplikaci a podpořil ji.

Quadratic Master si můžete zdarma stáhnout zde.

Veškeré informace nejen o Quadratic Master se dozvíte na www.glimsoft.com

Lukáše Petra můžete kontaktovat na emailu info@glimsoft.com

Dnes nejčtenější

.