Zavřít reklamu

gta-chinatown-wars-hd
Dlouho se očakávalo, než GTA příjde na iPhone, možná až moc dlouho a proto v době, kdy GTA konečně přišlo na iPhone, lidé již byli zmlsaní. Od GTA se právě díky tomu, že první dvě hry z řady se odehrávaly z pohledu ze shora očekávalo, že se jedná o skvělý koncept pro převod do iOS, bohužel až tak růžové to s ním není. Jak tedy obstál nejnovější počin kluků z Rockstar Games, aneb skvělý koncept nemusí nutně znamenat skvělou hru na iPhone/iPod touch a iPad.

Grafika

Nejsilnější stránkou hry je grafika, komiksová kreslená grafika vypadá na iPadu perfektně. Přes den je to perfektní, ale když se setmí a na město padne tma, rozsvítí se světla autům, pouliční lampy, reklamy a vy máte pocit že projíždíte komiksem s překrásnou grafikou. Pokud se pohybujete, grafika je zcela plynulá a nevšimnete si některých detailů, které však v momentě stání na místě zaregistrujete. První, čeho si v momentě, kdy zrovna nefrčíte autem 150 Km/h po městě všimnete jsou nedokonalé hrany všech objektů, iPad zkrátka nedokáže zarovnat hrany, což bohužel kazí dojem z jinak úžasné grafiky. Mnoho hráčů si řekne, že se jedná o detail, ovšem detail, který vám opravdu kazí zážitek z jinak dokonalé grafiky. Další chybou ve zpracování jsou postavy, ty vypadají opravdu zvláštně a při snaze o 3D grafiku se stává, že pokud je některá postava daleko od vás, měří na výšku zhruba 1mm. Ve městě je poměrně hodně předmětů, které jsou vysoko umístěné, nadzemka, stromy, billboardy a další, které snižují přehled a například průjezd parkem bez nárazu je téměř nemožný. Nadruhou stranu pokud jedete městem a honí vás policejní auta, žádné z těchto chyb si nevšimnete, pokud vám nad hlavou ještě ke všemu proletí vrtulník (mimochodem nejlépe vymodelovaný předmět z hry), zážitek je dokonalý! Mapa města je plná detailů jako jsou například barely, informační cedule, dřevěné bedny, které se efektně roztříští při nárazu, neony podsvícené auta, upadávající součástky z aut a tak dále.

IMG_0066

Při pomalém nebo žádném pohybu jsou jasně vidět nedokonalosti všech hran ve hře.

Zvuky

Ve většině her mi vadí zvuky, stejně tak je tomu i u GTA: Chinatown Wars HD. Bohužel zvuky, i když se snaží být lepší než u jiných her, jsou stále nevýrazné a je vidět, že si s nimi vývojáři nevyhráli, jak by mohli. Ať již se jedná o rádio nebo zvuky samotné, vše zní jako by vycházelo z herního automatu z 90 let, což v roce 2010 u hry označené HD není ideální…

IMG_0064

Hratelnost

Ve hře můžete jen tak projíždět městem a ničit co vám příjde pod ruku, to však zabaví na pár minut, proto je zde příběh, který je plný zajímavých misí. Co se příběhu týče, nemusíte absolutně umět anglicky, občas se však stane, že například musíte nastavit GPS a to už se vám díky složitosti těchto operací angličtina hodí, jinak budete dlouhé minuty tápat nad triviální věcí. Hra je doprovázena zajímavými hříčkami, kdy musíte například nastartovat zaparkované auto spojením drátů, nebo deaktivovat alarm v časovém limitu. Bohužel auta, která je potřeba takto odemykat nejsou ničím vyjímečná, ale pouze místo toho, že jedou po silnici stojí někde zaparkované. Kdyby autoři zamykali vyjímečná auta, bylo by pro vás i po hodinách hraní zajímavé tyto překážky překonávat, takhle si raději počkáte až dané auto jede kolem, což většinou trvá pár vteřin.

IMG_0062

Umělá inteligence policie je jedním slovem zvláštní. Pokud jedou těsně vedle vás, snaží se vás blokovat, srážet a dělat vše proto, aby vás zastavili, nehledě na to, že při honičce je poměrně těžké se jich zbavit, nadruhou stranu pokud se jich zbavíte, během 10 vteřin vás již nehoní a jste nevinný občan. Kolikrát se mi stalo, že jsem před policejním autem přejel člověka, ale policie nijak nereagovala a nešla po mě, naopak když jen mírně odřete policejní auto, hned vás honí. Největší nevýhodou hry je fyzika, ve hře totiž fyzika = rychlost. Pokud jedete rychle, není problém projíždět zátarasy, ničit auta, která odletí a tak dále. Pokud však jedete pomalu, je úplně jedno co máte za auto, ale například zátarasy, nebo auto neodtlačíte. V reálu, když jedete v letištním autíčku určeném na vození kufrů do letedla a jedete dostatečně rychle, zničíte běžné auto, pokud máte kamion, nemáte šanci ani při maximální rychlosti auto zničit. Je jedno, zda máte nové auto, nebo hořící, jede stále stejně rychle. GTA: Chinatown Wars HD mohou zabavit a chytnout vás, nadruhou stranu kdyby tvůrci vylepšili zmíněné nedostatky, hra by byla mnohem propracovanější a také zábavnější, nyní je to pouze průměrná hra se super grafikou.

https://youtube.com/watch?v=IFOPpxrgqR8

Dnes nejčtenější

.