Zavřít reklamu

imagesOd začátku vzniku iTunes App Store byl Apple kritizován za velmi přísná pravidla pro vstup do tohoto obchodu, kterým osobně moc nerozumím, když jsou tak krutá, jak je tedy možné, že je zde více jak 250 000 aplikací. Co bylo však mnohem horší pro vývojáře software 3. stran, bylo dubnové změnění odstavce 3.3.1 v EULE iTunes, kde se defakto říká, že vývojář smí k vytvoření aplikace použít pouze Xcodes, nyní se však EULA změnila a pravidla se značně uvolnila!

Apple ve čtvrtek vydal velmi důležitou tiskovou zprávu, která kromě chválení iTunes App Store říká mnoho o  uvolnění pravidel. Doslova se píše, že Apple poslechl přání a stížnosti vývojářů a rozhodl se reagovat změnou licenčích pravidel vývojářského programu. Apple nově zrušil veškerá pravidla pro psaní zdrojových kódů aplikací a nezajímá jej, v čem jsou kódy psané, ani z čeho jsou převedené. Jediné omezení nyní spočívá v tom, že nesmí výstupní kód obsahovat žádný další přídané kódy. Nyní tedy opět mohou vývojáři využít například produkty od Adobe, které dovedou převést Flashové aplikace od aplikace podporované iTunes App Store. Je otázka, zda bude Adobe ve vývoji této aplikace pokračovat, když totiž v dubnu Apple změnil pravidla pro vstup do iTunes App Store, ukončilo Adobe vývoj, firma pak nemůže vyvíjet, nebo nevyvíjet aplikace podle toho jak se zrovna Apple vyspí.

Další novinkou je, že Apple pro vývojáře uvádí přesný seznam pravidel, díky kterým aplikace může být odmítnuta. Apple nyní bude při odmítnutí aplikace odkazovat na konkrétní pravidlo a vývojář bude okamžitě vědět, co je špatně. Pokud však nebude souhlasit s odmítnutím aplikace, může se odvolat k takzvanému odvolacímu výboru, který nově Apple zřídil pro vývojáře.

Dnes nejčtenější

.