Zavřít reklamu

iPod shuffle
Apple teprve minulý týden představil novou řadů iPodů, mezi kterými nechybí ani iPod shuffle 4. generace. Ten se prodává za pouhých 49$ s kapacitou 2GB, oproti předchozí verzi získal nejen ovládání pomocí VoiceOver kitu, ale také pomocí běžných tlačítek, které jsou přímo na jeho těle. Opět nemá ani USB ani 30pinový dock konektor, ale k iTunes se připojuje pomocí patentované technologie, jenž dokáže přenášet data přes klasický 3,5mm jack ke sluchátkům. Pojďme se společně podívat, jak dopadl iPod shuffle, když si jej vzali do laboratoře kluci z iFixit.com, také si připomene něco z historie iPod shuffle.

iPod shuffle 4. generace se prodává za pouhých 49$, což je v USA opravdu zanedbatelná částka a nabízí 2GB paměti. Oproti tomu první iPod shuffle se prodával za 99$ a obsahoval pouze 512MB paměti. 1GB iPod shuffle se pak prodával za 149$, to byl však rok 2005, konkrétně leden. První iPod shuffle se také jako jediný nabíjel a synchronizoval klasicky přes USB 2.0, který krylo víčko, což byl jeden z problémů, to se často ničilo a nešlo nasadit zpět. Další problém byl pak se zaseknutím iPodu, s kterým prakticky nešlo nic dělat. Namísto toho druhá generace přinesla na v roce 2006 revoluční klip a také možnost volby z 5 barev, nabíjení a synchronizace již probíhala přes jack konektor a prodávala se za cenu 79$ za 1GB. Později když Apple v roce 2007 přidal 2GB verzi jenž začal nabítet za cenu 79$, slevnila 1GB verze na cenu 49$. iPod shuffle druhé generace vydržel na trhu celé 3 roky, tedy až do roku 2009, kdy jej vystřídala 3. generace. Ta přinesla opět změnu designu, ale také ovládání pomocí předmluvy, tedy VoiceOver. Apple dokázal opět slevnit a tak za cenu 79$ nabídl 4GB kapacitu a za cenu 59$ pak 2GB. iPod shuffle šel bohužel ovládat pouze pomocí přiložených sluchátek, nemohli jste si do něj dát vlastní, tedy mohli, ale nedokázali jste iPod ovládat. Nyní přišel na trh iPod Shuffle 4. generace!

iPod shuffle compare

Tak to bylo troška historie, která kromě vývoje měla také naznačit vývoj cen u Apple a hurá do rozdělání iPodu. První problém na který iFixit narazil je rozdělení dvou částí hliníku, které spojují iPod, to se jim povedlo až po více jak 30 minutách. Hliník je potřeba rozehřát a poté ho jde jakž, takž mírnějším tlakem rozdělit.

iPod shuffle 4

Základní deska je přilepena k zadní části hliníkového krytu lepidlem, které je také po okrajích pouzdra, deska je navíc k pouzdru ještě přišroubována. vzhledem k ceně 49$ je tak na 100% jasné, že Apple při reklamaci vymění rovnou kus poškozeného iPodu za nový kus. Navíc je vše velmi pevné, takže nějaké mechanické poškození bude velmi obtížné, dokonce oddělení ovladácího kolečka od krytu je velmi pracné.

ywYQSOMGWUvUs6s4

Jak iFixit uvádí, jejich obrovský # 00 šroubovák se jen tak, tak vešel do šroubku, aby bylo možné desku vyndat z pouzdra. iPod shuffle má baterii k základní desce připájenou, takže nejde odpojit.

2mQtPJVieoEKQkpG

iFixit uvádí, že iPod shuffle je mnohem težší opravit, to se však nebude stávat, vzhledem k výměně kusu za kus, je však také mnohem težší jej nějak poškodit, mechanicky. Díky absenci displeje je mnohem těžší iPod rozbít při pádu, jen prosím nezkoušejte crash testy na záchodě. Baterie obsahuje kapacitu 0,19Wh, ukrytou v 3.7V Lithium-iontové baterii, která dokáže díky absenci displeje přehrávat hudbu až 15 hodin, zde je jasně vidět, jak velkou spotřebu energie má displej v běžných zařízeních.

wXIFWBUirugpQrRS

Podpořte Letem světem Applem

Dnes nejčtenější

.