Zavřít reklamu

cyberduck-application
Jaký program má na MAC OS X nejkrásnější ikonku? No přece Cyberduck (kyberkachna – jak rád já tak  tomuto oblíbenému kusu softwaru říkám). Tak, kratší zato vtipný úvod máme zasebou. Ted’ vážně, podíváme se, co tento program všechno dokáže. Tedy pokud ho ještě neznáte. Cyberduck je otevřený sw, což na Macu moc nevídáme, ale hlavně je to velice kvalitní FTP a SFTP klient pro Mac, ale nejen to.

Na MS Windows je velice podobný program WinSCP, ale po vyzkoušení Cyberduck, jsem již WinScp nepoužil. Práce se Cyberduck je velice jednoduchá i pro začínající uživatele a pohodlná pro uživatele zkušenější. Jednoduché uživatelské rozhraní a vůbec fungování záložek je velice efektní a rozhodně “líbivější”, než u výše jmenovaného programu. Stačí poklepat a za pár chvil jste pomocí Keychain zalogováni na vzdáleném serveru. Dalším velkým plus je přehledné prohlížení velkých struktur složek a vyhledávání v nich pomocí Spotlight. Nechybí zde ani praktický náhled obrázků Quick Look, který dělá vše jednodušší a hezčí. Navíc, pokud budete chtít editovat soubory, můžete tak učinit pomocí jakékoli externí aplikace.

Záložky
Quick Look

Cyberduck v praxi

Nejdříve si vytvoříme nové připojení a vybereme si z několika možných služeb. Zvolit si můžeme přenos souborů přes FTP, SFTP, WebDAV, MobileMe iDisk,S3, Rackspace Cloud Files a Google Docs. Pokud chceme klasický přenos souborů, at’ už FTP nebo SFTP, musíme zadat i cílový server. Port máme už přednastavený a zbývá nám vyplnit pouze login a heslo. Máme hotovo. Ted’ stačí počkat, než se přihlásíme na server.

Jak jsem psal výše, orientace v hierarchii složek je velice jednoduchá a rychlá. Práce s nimi taktéž, jak s pomocí Spotlight nebo Quick Look.

Cyberduck by neměl chybět na žádném disku. Velice vám zjednoduší práci a proto se řadí  v době mého studia spolu s Xcode a shellem mezi můj nejpoužívanější software.

Dnes nejčtenější

.