Zavřít reklamu

Tom Clancy's Splinter Cell Conviction HDSpolečně s iPadem přišla zcela nová koncepce her, které nyní mohou mít lepší grafiku, více ovládacích prvků, kvalitní rozlišení a zejména pak také lepší hratelnost. Zatím takových her v iTunes App Store nenajdeme mnoho, ovšem ty, které již mají přívlastek HD jsou srovnatelné s grafikou na Playstation 2, stejně tak jako svojí hratelností. Pojďme se podívat na Tom Clancy’s Splinter Cell Conviction HD.

První, co vás na hrách pro iPad obecně zarazí, jsou jejich ceny, pohybující se u kvalitních titulů okolo hranice 10 dolarů. Ovšem musíme vzít v potaz, že se nejedná již o hry pro mobilní telefony, jedná se o hry, které svým příběhem, délkou, hratelností a grafikou konkurují svým sourozencům na ostatní herní platformy. Proto je tedy musíme vnímat tak, že za 200Kč nekupujete hru na 20 minut do čekárny u doktora, ale kupujete si plnohodnotnou hru. Srovnání s Playstationem nebo PC hrami podle mě naprosto odpovídá ceně, pokud tedy hra stojí na PC nebo Mac 999Kč, její verze na iPad za cenu 200Kč je zcela adekvátní. Nástává díky tomu nová doba, kdy již nejde o to kolik slajdů ikon na iPadu máte, ale jak kvalitní hry si kupujete.

Tom Clancy’s Splinter Cell Conviction HD

Jmenuji se Fisher, Sam Fisher, jsem tajný agent. Hra nabízí řadu různých lokací, které také provází rozdílné pojetí. Jednou musíte nepozorovaně dojít na dané místo, bez toho, aby vás někdo nebo něco spatřilo. Jindy musíte střílet jako v Counter-Strike, abyste porazili kupu nepřátel a jindy zase tajně likvidujete jednoho podruhém bez jediného výstřelu, nebo osvobozujete rukojmí. Stejně jako prostředí a mise, jsou nápadití také nepřátele, jednou střílíte maskované teroristy, podruhé jsou to běžní policisté v uniformách a jindy zase vojáci .Po celou dobu vás doprovází videa, různé mezihry a další věci, které umocňují pocit z toho, že jste si nekoupili hru na iPhone, ale skutečný převod z PS3. Před misemi si můžete vybrat zbraně, které vám nejvíce sednou, máte na výber primární, sekundární zbraň a výstroj (flash, camera, smoke, atd.). Zbraně mají pochopitelně různou účinnost, která se ve hře výrazně projevuje. Nepřátelé jsou vybaveni hitboxy, takže záleží zda jej trefíte do nohy, nebo do hlavy. K některým misím dostanete také infravidění a další vychytávky, které vám pomohou ve splnění misí. Sam Fisher je zkušený agent, který ovládá spoustu triků, není tedy problém dělat komba při zabíjení nepřátel, házet je z oken, brát je za rukojmí a tak dále. Hra je logická i v takových věcech, že když například ovládáte těžký kulomet, nepřátelé nechodí jen tak odnikud, ale vždy je to například u jejich kasáren, nebo je vysadí auta. Umělá inteligence nepřátel je přímo úměrná zvolené obtížnosti a jako za jedno z největších plus vidím zejména to, že hra neztěžuje obtížnost tím, že nasadí do boje větší počet nepřátel, ale naopak jsou stávající nepřítelé mnohem inteligentnější a účinnější. Celou hru, tedy 11 misí v 8 různých prostředích lze projít na základní obtížnost a při přeskakování videí za 3 hodiny, na střední obtížnost je to pak čas o hodinu vyšší a při zvolení nejtěžší obtížnosti připočítejte další hodinu hraní. Čas nepřipočítávám na základě toho, že by byly jiné mise nebo něco takového, ale nyní se musíte mnohem více krýt a postupovat obezřetněji a pomaleji.

Zvuky a grafiky

První co vás na hře uchvátí je její grafika, která je v současné době snad jen s vyjímkou Real Racing nejlepší v iTunes App Store iPad sekci. Hra nabízí řadu prostředí, kde se snadno z budov s propracovaným interierem dostanete do pouštní základny s rozžhaveným sluncem nad vámi a odtuď vrtulníkem přímo do deštivého počasí podzimní Evropy. Každé prostředí je zcela odlišné počasím, interiery i exteriery, budovami, vozidly a zkrátka vším co vidíte. Prostředí nelze rozbíjet až na vyjímky jako jsou například bezpečnostní kamery. Zvuky ve hře jsou méně kvalitní než grafika. Na můj vkus zní některé zbraně trošičku jinak než ve verzi na PS3 (nemyslím kvalitu, ale tón). Navíc hra na iPad má problém sladit basy hudby a například výbuchy nebo střelbu, což ve výsledku zní podivně, pokud ale vypnete hudbu, zní zvuky velmi uměle.

IMG_0006
IMG_0007

Ovládání

Hra se ovládá pomocí virtualních tlačítek, dvěma prsty, stejně jako na PS3 dvěma kloboučky gamepadu. Bohužel se občas stává, že nefungují oba prsty naráz, ale vážně jen občas a podle mě se jedná o chybku, kterou v update rychle vývojáři opraví. Ovládací prvky si můžete libovolně v nastavení poskládat na ploše aby vám co nejlépe sedly, stejně tak jako citlivost doteků. Kromě pohybu ovládáte střelbu, krytí za překážky, měníte zbraně, házíte granáty a také děláte komba. Například můžete k více nepřátelům přistoupit tak, abyste všechny viděli, zapnete funkci a poté již jen spustíte střelbu a Sam dá všem headshoty. Můžete brát nepřátele jako rukoumí a tak dále, zkrátka stejně jako ve hře na PS3. Ve hře se také setkáte například s přeskakováním z budovy na budovu, odjištováním bomby, nebo ničením vrtulníku. Jsou to takové minihříčky (ale přímo ve hře), kde musíte klikat podobně jako v Tap Tap na displej v co nejrychlejším čase na zvýrazněné symboly, abyste danou věc splnili. Celkově se hra ovládá snadně a intuitivně.

Resumé

Tom Clancy’s Splinter Cell Conviction HD je jednou ze zatím mála her nové generace mobilního hraní. Svou kvalitou dokáže konkurovat graficky i herně Playstationu 2. Výše zmíněné neduhy budou podle příslibu vývojářů z Gameloftu

Tom Clancy’s Splinter Cell Conviction HD si můžete v iTunes App Store zakoupit za 7,99 Euro zde.

Tom Clancy’s Splinter Cell Conviction pro iPhone/iPod touch si můžete v iTunes App Store zakoupit za 5,49 Euro zde.

Dnes nejčtenější

.