Zavřít reklamu

Flatout-2-2-iconDlouho jsem přemýšlel, co za kus sw bych mohl na lsa zrecenzovat jako první. Chtělo by to nějakou oddychovku říkal jsem si a pak mi do oka padl FlatOut 2. Neznám lepší zábavu na přednášky, než když ostatní napjatě poslouchají výklad o konstruktorech a destruktorech tříd, zatímco já s řidičem trefuji královskou postupku.

FlastOut2 na Mac OS X

Na Mac OS X moc závodních titulů není, když tak přemýšlím, tak mě napadá akorát některý díl ze série NFS. Pak už nic. Pokud si tedy nechcete „prznit“ váš jablíčkový harddisk oknama, nastupuje FlatOut 2. Není to závodní simulátor (NFS taky ne). Je to arkáda u které se vyřádíte. Je to pár let starší hra, konkrétně z roku 2006, ale zub času se zakousnul maximálně do grafického kabátku.  Hratelnost je pořád na vynikající úrovni.
Po krátkém úvodu se podíváme na to, co nám hra nabízí, co dělá hru tak zábavnou. Velkým kladem celé hry je to, že nemusíte čekat na odemčení různých aut apod. Hned si můžete zajet jakýkoli závod, demoliční derby, nebo zaskákat v oddílu akrobacie. Ano, není to jen závodní hra, ve které jezdíte dokola s ostatními a závodíte, kdo bude první. I když i to je ve FlatOutu velice zábavné. Je tu dříve jmenované demoliční derby, ve kterém se s dalšími vozy setkáte v aréně, staveništi, u benzínové pumpy apod. a soupeříte o to, kdo vydrží déle. Vítězem se stává poslední přeživší. Nebo akrobacie. Chcete si zahrát curling? Šipky? Královskou postupku? Nebo jen zaskákat do dálky? Autem? Můžete. Vše spočívá ve vystřelení řidiče pod správným úhlem a rychlostí do dálky.

Pak nám zbývá kariéra, největší pilíř celé hry. Kariéra je rozdělena do tří skupin šampionátů.1. derby speciálů, což jsou vraky aut, 2. šampionát sportovních vozů a 3. šampionát cestovních vozů. Po úspěšném dokončení jednoho ze šampionátů, se otevře ještě jeden. Na každý šampionát je potřeba vlastnit specifické auto. Tzn., že na šampionátu cestovních vozů s vrakem moc nepochodíte. Za každý vyhraný závod získáváte kredity (peníze), které pak můžete investovat do upgradu vašeho vozového parku. Buď koupí nového auta, nebo zlepšením stávajícího. A upgradovat můžete, co si jen budete přát: kastli, brzdy, motor, převodovku, tlumiče atd.  Ze začátku kariéry moc upgradovat nebudete, spíše to nebudete potřebovat, ale s dalšími vyhranými závody se začne zvyšovat i obtížnost a pak už budete muset provést upgrade. Jinak dojedete poslední. A to přece nechcete.

Screen shot 2010-08-17 at 12
Screen shot 2010-08-17 at 12

Dalším velkým kladem celé hry jsou auta. A těch je spousta v každé kategorii. Od vraků až po nablýskané „cesťáky“.  A teď pozor. Každé auto se chová opravdu jinak, každé má trochu jiné jízdní vlastnosti a tak je vhodné pro jiný styl jízdy. Někdo si rád hraje na buldozer a někdo zase na formuli. Model poškození je i v dnešní době na solidní úrovni. Co se může urvat, urve se, a co nemůže, tak se aspoň promáčkne.

Screen shot 2010-08-17 at 12
Screen shot 2010-08-17 at 12

Demoliční model nenajdeme jen na autech, ale i na tratích. Ty jsou výborně provedené a vedou přes všechny možné povrchy, od bahna, asfaltu, štěrku, písku. Na tratích se také nacházejí tucty dalších předmětů, které můžete rozbít.
Je tu závěr recenze, a jak jsem psal na začátku, FlatOut 2 je oddychovka. Nečekejte od něj žádný realismus a nádhernou grafiku, ale „jen“ výbornou zábavu.

Hra běžela na MacBooku Pro 13” ; 2,26 GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, GeForce 9400M bez sebemenších problémů.

Dnes nejčtenější

.