Zavřít reklamu

imagesDnes, 11. srpna 2010 je to přesně 60 let od chvíle, kdy světlo světa poprvé spatřil Stephen Wozniak, neboli Steve Wozniak a.k.a iWoz. Server Letem světem Applem přeje otci osobních počítačů vše nejlepší a jako poděkování za to, že nyní máme o čem psát si v pokračování článku můžete přečíst životopis Steva Wozniaka, který jsem napsal za pomocí zdrojů z internetu, knihy iWoz, příběhů na diskusních fórech a filmu Piráti ze Silicon Valley. Podívejte se kdo je muž, jemuž dnes přeje k narozeninám každý fanoušek společnosti Apple!

Inspirace již od narození

První kdo mu dal nahlédnout mezi elektronky byl jeho táta Jerry Wozniak, který jej v jeho bádání a řešení problémů v elektronice podporoval a z počátku mu táke pomáhal, ovšem jeho vzor brzy zastoupil ještě další muž, Tom Swift. Tom představoval pro Woze typický příklad možností využití inteligence při řešení všech problémů, se kterými se jako komiksový a později i filmový hrdina setkal. Woz tak již od útlého věku neustále zkoušel problémy řešit co nejsnadnější cestou. Od svého otce se učil základy fyziky, elektrotechniky a matematiky, což vedlo až k tomu, že ve svých 11 letech postavil amatérské rádio a získal licence pro provoz amatérského rádia. Ve 13 letech, kdy navštěvoval střední školu, byl zvolen prezidentem tamějšího elektro spolku a získal svoji první cenu, za tranzistorovou kalkulačku. V tentýž rok již pracoval na svém prvním počítači, který byl schopný s člověkem hrát piškvorky, což byl také nástroj pro to, aby povědomí o něm snadno rozšířil mezi spolužáky a později se vše rozkřiklo po celé americe. Poté, co ho vyhodili z univerzity v Coloradu, společně se svým sousedem Billem Fernandezem začal stavět osobní počítače v Billově garáži. Netrvalo dlouho a Bill představil Stevu Wozniakovi vizionáře Steva Jobse. Tento ctižádostivý samotář toužil po změně počítačového světa, po úspěchu a zejména pak po tom, aby uchvátil svět. Měl jednu neskutečnou výhodu, na vše se díval jinak než Woz. Jobs sice nebyl žádný extra stavitel počítačů nebo nejlepší programátor na světě, vše však překonal svojí vizí, jiným pohledem na věci a hlavně tím, že chtěl věci komercializovat. Následně začali se Stevem v roce 1971 vydělávat na prvním společném projektu, v podstatě se jednalo pouze o hezky zabalený vynález hackera Johna Drapera a.k.a. kapítána Crunche, který příšel na to, že píšťalka přiložená k balení Corn Flakes vyluzovala stejný tón, který dával telefonu impuls po vhození mince, mohli jste tedy volat zdarma. Woz dokázal vše vytvořit elektronicky, bez toho abyste museli na něco pískat a Steve to zabalil do modré krabice a díky kontaktům a kamarádům měli spoustu zájemců, neváhajících zaplatit 150 dolarů za kus Blue Boxu, jak se jejich první prodejní produkt jmenoval.

První osobní počítač

Postupně však chtěli jít dál a došli k závěru, že bude neskutečný zájem o osobní počítač. Proto chudí kluci byli nuceni prodat své veškeré cennosti, Woz tedy prodal svoji HP kalkulačku a Steve Jobs starou dodávku Volkswagen. Majetek, tehdy ještě neexistující firmy Apple zvyšili na slušných 1300 dolarů. U Jobse v  pokoji a následně v garáži sestavili první počítač v roce 1975, který byl na tu dobu naprosto revoluční a oproti Altair 8800, představeném v tentýž rok, to byl rozdíl jako mezi Škoda 120 a Bentley. Počítač měl svůj vlastní displej, klávesnici a jeho hlavní výhodou byla jednoduchost! Steve Wozniak byl přesvědčený, že je tak jednoduchý, že si jej mohou dovolit prodávat nesestavený. Za 25 dolarů jste tedy dostali procesor MOS 6502 a jednu desku s obcody ROM.

Apple_I
Apple II

1. Dubna 1976

Právě v toto datum založil Steve Wozniak a Steve Jobs společnost Apple Computers. Wozniak opustil své teplé místečko u HP a stal se víceprezidentem výzkumu u společnosti Apple Computers. Firma v té době měla hodnotu (kterou sami zakladatelé určili) 666,66 dolarů a prvních 25 počítačů prodala místnímu obchodníkovi. Tento první stroj nakonec Woz zdokonalil a přidal mu grafické procesory, které dokázaly zobrazit například obrázky přímo na displeji, díky tomu vznikl první opravdu osobní počítač, který se rozšířil mezi lidi, na světě byl Apple II. Na tomto stroji pak firma dlouhou dobu vydělávala a byl to také jediný produkt, který se opravdu prodával na trhu počítačů. V únoru roku 1981 havaroval Wozniak v jeho soukromém letadle a následně trpěl výpadkem paměti. Ze všeho byl velice zmaten a nakonec se rozhodl odejít od společnosti Apple Computers a dodělat si svůj bakalářský titul. V roce 1983 se opět vrátil k Apple Computers, ale něchtěl již působit jako žádný vedoucí, pouze jako inženýr, který bude pracovat jako každý ostatní zaměstnanec Apple. V roce 1982 a 1983, Wozniak také sponzoroval dva americké festivaly týkající se nových technoloií, hudby, počítačů a televize.

woz

Konec u Apple Computers

Přesně 6. února 1985, devět let po založení společnosti Apple Computers, ji nadobro opouští, jediné co má se společností společné jsou akcie, stává se společně se Stevem Jobsem hlavní akcionář. Woz zakládá firmu Cloud 9, která vytvořila první domácí multifunkční dalkový ovladač. Woz se dal na učení a dobročinně učil děti v oblastech technologií, pro oblast, ve které dodnes bydlí poskytuje veškeré produkty Apple zdarma, včetně softwarového vybavení a sám na školách přednáší. V roce 1985 dostal vyznamenání prezidenta spojených sátů v oblastí technologií. V roce 2000 vstoupil Woz do národní síně slávy vynálezců. Dnes je iWoz členem Segway polo týmu, se kterým hraje zápasy a také se prohání po ulicích města. Dodnes jako první dostává od svého přítele Steva Jobse jako první veškeré nové produkty společnosti Apple Inc, které také aktivně používá. Oficiální stránky Steve Wozniaka můžete najít na woz.org

Dnes nejčtenější

.