Zavřít reklamu

Windows7Apple svoji kampaň Mac vs PC již odpískal a po řade povedených scének a několika desítkách měsíců. Nyní tedy nastupuje Microsoft a představuje novou kampaň s názvem PC versus Mac. Kampaň se zaměřuje na několik hlavních témat, které si nyní trošku podrobněji představíme. Ve všech tématech je jedno společné, dokázat, že PC toho nabízí víc než Mac a kvalitněji. Celou kampaň si můžete pročíst přeloženou  v pokračování článku, kde jsem se ke všem bodům také vyjádřil jako zastance Macu, nejde o doslovný překad, ale o překlad důležitých faktů a jednotlivých bodů. Vše prosím berte jako normální článek, který rozebírá novou reklamní kampaň týkající se Apple, ale vyjímečně jsem si dovolil kroky Microsoftu subjektivně okomentovat, pouze sám za sebe. Je jasné, že je to pouze můj názor, ovlivněný tím, že používám Mac. Podobné věci se na LsA neobjevují a objevovat nebudou, toto je vyjímka.

Having Fun

Zde Microsoft sází na to, že modelová řada Maců je omezena, říká, že si nemůžete objednat Mac s Blu-ray, TV tunerem, 3G připojením k internetu. To vše můžete s Windows 7 běžícím na PC. Dále říkají, že spousta dnes populárních a moderních her není pro Mac určena a Mac nespolupracuje s X-box360, narozdíl od toho Windows 7 a X-box360 hráči mohou hrát proti sobě. Poslední dovětek se pak týká toho, že mnoho maců nelze jen tka jednoduše připojit k TV. Narozdíl od toho PC jsou kompatibilní a vy si tak můžete prohlížet fotky, filmy a hry na velkých obrazovkách.

Roman: Ano Macy jsou modelově velmi omezeny, ovšem software je dělaný přímo na jejich vnitřnosti, nemusíte řešit jestli tahle grafická karta pojede v týhle hry, pod tímto Windows. Blu-ray….. kdo dnes má doma kromě PS3 skutečný Blu-ray přehrávač? Berme to primárně na Ameriku a Asii, kde si FULL HD filmy mohu za ceny několikanásobně nižší než u Blu-ray disků stahovat z iTunes. Ano připojit k TV samozřejmě některé modely jdou jen s redukcí a je jich většina.


Simplicity

PC jsou podle Microsoftu jednoduší a všechny pracují na podobném principu. Macy nepracují stejně jako PC, například myš funguje u Macu jinak než u PC. Windows 7 byli vytvořeny aby vm zjednodušili život a přinesli mnoho nových funkcí, jako je například Snap. Windows 7 a PC podporují dotykové obrazovky a vy je můžete ovládat jendoduše dotykem, namísto toho Mac toto neumožňuje, je tedy složitější.

Roman: Ano, my máme iPad, proč se dotýkat MacBooků! Mimochodem nebyli to právě Windows 7, kvůli kterým museli inženýři HP odložit výrobu a uvedení trh jejich novinky HP Slate? :-) Co je jednodušího na tom, že každou věc musíte 100X potvrdit a když máte štěstí, dnešní aktualizace se stahují pouze 15 minut, po dobu kterých je PC výkonostně omezen.


Working Hard

Dokumenty nejsou podle Microsoftu kompatibilní s PC, narozdíl od toho Windows jsou mezi sebou vždy kompatibilní. Pokud chcete ukázet na projektoru prezentaci, nenajdete projektor s Mini-DisplayPort, naproti tomu PC jsou kompatibilní. Mac OS X umí šifrovat pouze svůj pevný disk, Windows 7 Ultimate umí šifrovat každé USB připojené zařízení.
Roman Zavřel: Ano dokumenty jsou kompatibilní, ale musíte mít stejnou verzi Windows a Office….. Windows 7 Ultimate umí šifrovat data na USB zařízeních, ovšem taky stojí to co polovina základního MacBook White. Co se týče redukce, má zde Microsoft pravdu, musíte používat redukce, které stojí několik set korun, nadruhou stranu je to daň za minimalistický design. Navíc za 19Euro Apple Remote můžete perfektně použít u každé své prezentace s každým Macem přenosným. Nabízí toto PC?

Sharing

S Macem je složité nastavit bezpečné sdílení souborů a složek v rámci domácí sítě, stejně tak jako tiskáren a dalších zařízení. Vše musíte dělat u Maca zvlášť a ručně, vše musíte jednotlivě nastavit, každou složku, ať už s hudbou nebo s filmem. U Windows 7 se vše nastaví samo a bezpečně!

Roman: Tak to asi proto jsem po 2 minutách mohl pouštět filmy od své přítelkyně přes svoje iTunes, aniž bych si je musel stahovat, to asi proto máme dva Macy vedle sebe a můžeme si přehrávat hudbu vzájemně a koukat se ve FrontRow vzájemně na fotky…. dvě minuty to mě zabije!

MRKVOSOFT

Compatibility

Apple dokumenty nejdou otevřít v Microsoft Office. To je opravdový problém, pokud chcete sdílet dokument se svým přítelem s PC. Když přejdete z PC musíte si koupit programy znovu pro Mac a musíte se je učit opět používat na Macu, protože ovládání je jiné.

Roman : Navíc se Bill Gates výměnou za zdrojové kódy a další věci zavázal Stevovi vyvíjet Office pro Mac. Možná, že kdyby Microsoft Office 2011 for Mac nebyla první funkční verze Office pro Mac, nebyl by problém s kompatibilitou. Ano, programy se opravdu ovládají jinak a musíte je kupovat znovu, ovšem proč tedy nekritizuje Microsoft Sony, že si hry z X-box360 musíte na PS3 znovu kupovat a musíte je ovládat jiným ovladačem….

Choice

Microsoft opět zdůrazňuje, že Mac nepořídíte s Blu-ray, Memory Stick čtečkou, eSata diskem, dokonce si nemůžete vybrat ani barvu nebo cenovou kategorii, která by odpovídala vašim možnostem. Když jste na cestách, máte zdarma přístup k vašim datům, Apple si za to účtuje 99 dolarů/rok.
Roman: Ano, nemůžu si vybrat jestli bude moje jablíčko svítit růžově, nebo fialově, nemůžu si vybrat jestli bude obsahovat tu nebo tu grafickou kartu, ale vím, že vše co dostanu je kompatibilní a nemám problém. Ano MobileMe za 99 dolarů mi příjde taky drahé a oproti konkurenci nepřínaší nic závratného, naopak občas ztácí.

Dnes nejčtenější

.