Zavřít reklamu

idefragMac je pořád jen počítač a počítač je tak pomalý, jak je jeho nejpomalejší část. V případě většiny dnešních počítačů jsou největší brzou pevné disky, které zvlášť u 5400 otáček za minutu nestíhají sekundovat 4GB operační paměťi, nemluvě o bleskových procesorech typu Intel i5 nebo Intel i7. Také se vám zdá, že váš Mac byl před rokem v úplně jiné kondici než je dnes? Operační paměť, grafická karta, procesor, nic z toho se nijak nezměnilo od doby, kdy ste jej vytáhli z krabice, ovšem pevný disk je pod neustálým tlakem a právě ten může za pomalost a rychlost vašeho Macu. Naštěstí je tu tu řešení, které vás nebude stát několik tisíc korun za SSD disk, ale pomůže zrychlit váš stávající pevný disk.

Co je to fragmentace disku?

Než se pustíme do popisu samotného iDefrag 2, je dobré si vysvětlit co taková fragmentace disku způsobuje, jak vzniká a proč je tolik nebezpečná. Během neustálého mazání a ukládání souborů na disk dochází k takzvané fragmentaci (roztříštění) souborů. Samotná fragmentace vzniká velmi snadno a nelze ji zabránit. Předpokládejme že si například vytvoříte tři soubory, potom druhý soubor odstraníte. Pokud uložíte nyní čtvrtý soubor který je větší než byla velikost druhého souboru. Macintosh uloží část čtvrtého souboru namísto smazaného druhého souboru a přebytečnou část která se na toto místo nevešla uloží na místo které následuje za třetím souborem. Pokud tedy teï budete chtít otevřít čtvrtý soubor, systém bude muset hledat na dvou místech což zpomalí rychlost otevření souboru. V praxi se tedy stává že se v jednom fragmentu nacházejí soubory a ve fragmentu který se fyzicky na disku nachází úplně jinde jsou o daném souboru data. Disk je tak nucen neustále pracovat více než by musel a dochází tak k jeho vyššímu opotřebení, zároveň se otevírání souboru zpomaluje.
Další důležitou věcí, která nejčastěji ohrožuje naše pevné disky je takzvaná Directory damage. Na každém disku se vedle souborů nachází i adresář který nese o daných souborech informace jako je název souboru, jeho umístění a velikost. Pokud’ se váš adresář špatně aktualizuje nebo k aktualizaci nedochází vůbec je poškozen. To znamená že se na disku některé soubory sice nachází ale systém o nich neví a  proto je nemůže číst. Chyby adresáře mohou být malé a vy si jich ani nevšimnete, jen více či méně zpomalují vás Mac. Mohou ovšem způsobit odepření přístupu k veškerým souborům! Aby byla práce v Mac OS rychlejší, jsou informace o souborech ukládány do mezi paměti a postupně zapisovány na disk. V tom není problém, ovšem jen do doby kdy neočekávaně systém zastaví svoji funkci například pádem, restartem, ztrátou výkonu nebo vypnutím systému bez použití standardní funkce vypnout. V závislosti na okamžiku v který se pád systému povedl je velká šance že váš adresář byl buï špatně aktualizován nebo nebyly informace uloženy na disk vůbec. V tom případě máte disk poškozený nebo jste ztratili některé informace. Dalším způsobem jak může dojít k poškození adresáře je že některé programy píšou své údaje na části disků které jsou vyhrazeny pro adresáře, tím pádem je přepisují

iDefrag 2

Společnost Coriolis Systems se již nějaký ten pátek zabívá defragmentací disků pod Mac OS X a také jejich rozdělením. Dnes vám představím první produkt ze dvou, který jsem měl možnost od této společnosti testovat, je jím iDefrag 2.
Mac OS X sám o sobě má jednoduchý nástroj na opravu pevných disků Disk Utility, ten ovšem pouze opraví sektory nebo přístupové práva k disku, ale skutečný problém rychlosti disku neřeší. Pokud chcete, aby byl váš stroj stále ve skvělé kondici, je dobré používat některý z nástrojů na defragmentaci. Dnes si představíme jeden z těch nejlepších, které je možné na trhu koupit. Aplikace dokáže defragmentovat váš disk v několika režimech, jeden z nich je dokonce online, to znamená, že u něj můžete dále pracovat a používat váš disk, navíc dokáže také sledovat teplotu disku a tím zamezit jeho zničení nebo poškození. Po celou dobu defragmentace totiž aplikace měří teplotu na pevném disku a pokud by přesáhla normu, okamžitě přeruší defragmentaci a vy se nemusíte bát poškození z důvodu přehrátí disku. Jak již bylo řečeno, deragmentace probíhá v různých úrovních, které se liší délkou trvání, ale také pečlivostí samotné defragmentace. Nejlepší je na začátku při prvním použití spustit Full Defrag, diky čemuž se váš počítač restartuje a aplikace získá přístup ke všem souborům na pevném disku a může je všechny ideálně seřadit na disku. Dále by vám mohla stačit online Defragmentace s tím, že například jendou za 3 měsíce spustíte Full Defrag. Ostatní tři scany jsou v podstatě osekané verze Full Defrag, které jsou různě zaměřeny.

idefrag

Chytrý program

iDefrag 2 je velice chytrá aplikace, která stejně jako Mac OS X podporuje takzvané Hot Zone, což je nejrychlejší zóna na disku, kam automaticky přesune nejvíce používané soubory. Pokud jste pokročilý uživatel a dokážete sami posoudit co je pro vás výhodné, můžete si ručně uspořádat uložení souborů na disku tak jak chcete. Obrovská výhoda, kterou konkurenční software nenabízí je plná podpora defragmentace Time Machine! Samozřejmě si poradí také s HFS+. Také nepotřebujete žádné Boot CD abyste mohli aplikaci spustit při restartu disku. Stačí ji spustit a aplikace sama restartuje disk a spustí iDefrag 2, před načtením Mac OS X! Můžete si také sami vybrat soubory, které chcete defragmentovat. Pochopitelně je zde podpora pro externí disky. Během defragmentace máte naprotý přehled nad tím, jaké soubory, kde a kam se přesunuly, kolik pracent souborů bylo potřeba přesunout a v jakém stavu je váš disk.

idefrag2-ss3

Vyplatí se?

Nemohu vám říct ani dodat žádné výsledky měření, jelikož abyste je pocítili stjeně, museli byste mít naprosto totožný disk (stáří, opotřebovanost, fragmentace, sektory, soubory) jako mám já. Ovšem můžete se spolehnout, že po plné Defragmentaci, která však trvá u disků MBP několik hodin, poznáte výrazný rozdíl v rychlosti spouštění aplikací a bootování Mac OS X. Za cenu 19,95 dolarů není nic lepšího na trhu v současné době. DiskWarrior je dnes zastaralý a jeho vývoj není v nejlepším stádiu, takže rozhodně nemusíte váhat, zda koupit ten či onen program.

Aplikaci iDefrag 2 můžete zakoupit za cenu 662 Kč zde!

idef

Dnes nejčtenější

.