Zavřít reklamu

trash-osxPokud vyhodíte jakýkoli soubor nebo složku do koše, stále můžete vyhozené soubory nebo složky vrátit zpět a pracovat s nimi. Abyste se souborů opravdu zbavili, musíte je vymazat z koše. Operační systém Mac OS X nabízí dvě možnost.

První možností je odstranění z koše, díky této možnosti vymažete dokumenty z koše. Tato možnost je sice běžně používaná, ale má jedno velké ale. Pokud se k vašemu počítači dostane nějaký hacker nebo zkušený uživatel, může tyto soubory obnovit, nebo si je minimálně přečíst. Soubory sice nemůžete běžným způsobem na disku vidět, nicméně dokud nedojde k jejich přemazání, na disku se stále nacházejí.
Mac OS X má však možnost, díky které se soubory odstraněné z koše automaticky přepíšou a systém je nahradí novými soubory. Pokud toto učiníte, je jen velmi obtížné dostat vymazané soubory z disku zpět a obnovit je. Na druhou stranu pokud nechtěně tímto způsobem vyhodíte nějaký soubor, jeho obnova ve specializované firmě se prodraží. Záleží tedy jen na vás, jaké formě mazání dat dáte přednost. Pokud chcete nastavení vymazání dat z koše změnit, postupujte následovně.

  • Na řádku nabídek vybere nabídku Finder.
  • Otevřete položku Preferences (Předvolby).
  • Otevřete záložku Advanced (Rozšířené).
  • Pokud aktivujete možnost Empty Trash securely (Vysypat koš bezpečně), budou se vymazaná data na pevném disku automaticky přemazávat novými soubory.

Dnes nejčtenější

.