Zavřít reklamu

iPadChtěl bych se zamyslet nad hodnotou iPadu v ČR. Proto začněme fakty. V době, kdy žádný z českých operátorů nenabízí jakýkoli uspokojivý mobilní internet, se zdá být iPad s 3G naprostou zbytečností. Nehledě také na to, že iPad s 3G modulem bude mít slot na microSIM kartu, o které operátoři také zatím neuvažují. K vidění jsou na českém internetu Wi-Fi verze s cenou začínající okolo 14 tisíc korun za 16GB verzi.

Z jeho charakteru je iPad o mobilitě, proto je Wi-Fi verze určena nejspíš pro domácí použití a na posezení v kavárně u Facebooku a mailu, což z něj opravdu moc mobilní zařízení nedělá. 3G verze už je o poznání zajímavější, neboť nám dokáže poskytnout internet opravdu kdekoli a kdykoli.

Uvažujme čistě hypoteticky, že operátoři nabídnou iPad ke konci letošního roku. Silně pochybuji, že by iPad byl na stejné, ne-li nižší cenové hladině, jako u nás v současnosti prodávaný iPhone 3GS, který je u operátorů v 32GB verzi dostupný bez tarifu za zhruba 18 000,- Kč. Takže si můžeme koupit zařízení, které je dražší než mnoho telefonů a notebooků a cenově se blíží MacBooku White, který je ke koupi za příjemných 25 000,- Kč. V tomto prodejním modelu moc relevanci nevidím.

Další možnost koupě bude nejspíš přes tuzemské internetové obchody, které již nyní nabízejí US vezri za necelých 17 000,- Kč za 16GB Wi-Fi verzi. Chápu, že dovoz stojí nemalé peníze, ale asi málokdo si koupí čtečku internetu za minimálně 17 tisíc. V porovnání s $499 (cca 10 000,- Kč) je to úplně jiná cena, která dovede k zamyšlení nejednoho zákazníka. Nepochybuji o tom, že se již iPad dostal do rukou českých Apple nadšenců, ovšem masového prodeje jako v USA se asi nedočkáme. Ovšem za 10 000 Kč by začal o iPadu uvažovat úplně jiný počet klientů, kteří by uvítali zcela revoluční přístup k informacím na internetu.

iPad je bezesporu novinkou, která je trnem v oku nejednomu konkurentovi, a jak se zdá, Apple opět vše předem řádně promyslel a dotáhl do konce. To potvrzuje fakt, že ještě žádný jiný výrobce nebyl schopen jasně odpovědět na drtivý nástup iPadu. Ještě jsem nezaznamenal tak velkého konkurenta, o kterém by média psala, jako o přímém soupeři iPadu. To, v případě, že si iPad pořídíte, ve Vás jistě vyvolá pocit dobré koupě a nenechá Vás na pochybách, že jste udělali jedině dobře. Objektivně se musí říct, že se iPadu v USA daří a na stejný výrok si budeme u nás v malé zemi ještě řadu měsíců počkat.

Nezbývá než doufat, že bude v ČR širší 3G síť a že nás operátoři mile překvapí a nasadí cenu tak, že si iPad bude moci dovolit stále více nejen Apple uživatelů.

Dnes nejčtenější

.