Zavřít reklamu

WWDC 2010I když název konference WWDC, znamená Worldwide Developer Conference, je již nepsaným pravdilem, že právě na WWDC se představují novinky od Apple. Tím, že Apple přestal letošním rokem vystavovat na akci Macworld, má nyní jedinou akci, pro běžné uživatele. Ostatní, většinou rychle svolané akce totiž probíhají v zavřených místnostech, kam se dostnaou pouze pečlivě vybraní novináři. I když vstupenka na WWDC 2010 stála 1599 dolarů. byli vstupy vyprodány v rekordně krátkém čase a vstup, jste si mohli koupit i vy. Pojďme se podívat co od WWDC 2010 očekáváme. Letošní WWDC 2010 se koná od 7-11 června.

iPhone 4G   –   99% pravděpodobnost

Apple všechny předchozí verze iPhone představil právě na WWDC, navíc v ročních intervalech, proto je nasnadě, že opět dodrží termín. Reklamu si díky „ztraceným“ prototypům udělal již dostatečnou a nyní všichni čekají jak dopadne integrace iPhone OS 4 do zbrusu nového hardware iPhone 4.generace, nebo chcete-li iPhone HD. Obecně se usuzuje představení revolučního zařízení, které by mělo uniknout konkurenci, dotahující současný iPhone 3Gs. Problém Apple je ten, že rozhodně nechystají vydávat mobilní telefony častěji než jednou ročně. Například Nokia tedy dnes představí novinku, když však zjistí, že se blbě prodává nebo ji konkurence za pár týdnu předhoní, není žádný problém představit za měsíc rozšířenou verzi  tohoto přístroje, nebo zcela nový. Sám Steve Jobs podotkl, že iPhone 4.generace unikne konkurenci a vyvolá podobnou revoluci jako iPhone 2G v roce 2007. Spíše asi všechny ale zajímá, co že nám to může po stránce hardware nabídnout Apple. Většina, tedy spíše všechny technologie, které jsou dnes naprosto revoluční a představují například mikroprojektory, rezistentní displeje a tak dále, jsou nyní tak neskutečně drahé, že je Apple nemůže použít ani při výrobě desítek milionů zařízení. Vše co je dostupné k dnešnímu dni, alespoň za trošku přijatelnou cenu již iPhone 3Gs obsahuje, snad s vyjímkou Gyroscoope. Navíc lidé pro které není 499 dolarů zrovna pakatel čekají, co jim přinese iPhone 4G a poté se rozhodnou, zda pořídit iPad nebo novou verzi iPhone.

iPhone 4

Apple LED Cinema Display   –   80% pravděpodobnost

Apple LED Cinema Display 24″ a stejně tak i Apple Cinema HD Display 30″, jsou na trhu již dlouhou dobu. Nepředpokládám stažení 24″ palcového modelu, ale jeho dopolnění 27″ nebo 30″ displejem. LED technologie je oblíbená a moderní, diskuse nad matným a lesklým displejem již také poměrně utichly, proč tedy nenasadit naprosto stejný displej jako ten 24″, pouze větší. Žádné inovativní technologie zde očekávat nemá smysl. Displej zkrátka stále slouží pouze jako výstupní zařízení, spojovat jej se vstupním (multi-touch) nebo jej nějak měnit je nesmysl. Ovšem 30″ Apple LED Cinema Display je věc, kterou si Steve nenechá ujít a rozhodně, pokud jej představí tak si jej i odprezentuje.

Apple LED

Software 2010 – 75% pravděpodobnost

Samozřejmě vás jako první napadne Mac OS X 10.7, to je ovšem nereálné. Zatím není žádná verze pro vývojáře a testery, to znamená, že není možné jej uvést do života. Dokonce ani jeho představení není příliš možné. U Mac OS X 10.6 Snow Leopard unikali postupně drobné střípky informací, o 10.7 nevíme zatím vůbec nic. Vyjít by měl až v roce 2011 a to nejdříve na WWDC 2011. Je pravděpodobné, že Apple představí nové verze iLife a iWork. Samozřejmě zde je možnost posunu téměř neomezená, vždy se najdou nové funkce, které do iLife a iWork začlenit. Pravděpodobné je více rozšířených možností na spolupráci mezi těmito software balíky a iPadem. Například vytváření vlastních časopisů nebo knih pro iPad by bylo pomocí iLife možné, bez jakékoli nutnosti znát programovací jazyky nebo umět pracovat s SDK. Apple by asi chtěl aby pro iPad nevznikali pouze aplikace, ale také obsah v podobě právě knih a časopisů. Například kdyby bylo možné vydávat Letem světem Applem pro iPad, rozhodně bysme do toho šli!

iLife 2010

iPhone OS 4   –   55% pravděpodobnost

Nyní se samozřejmě nebavíme o představení iPhone OS 4, ten již samozřejmě představen byl, myslíme tím jeho uvedení běžným uživatelům. Apple Inc. uvedl, že iPhone OS 4 bude dostupný v létě 2010, což již červen splňuje. Celé WWDC jak již obrázek v pozvánce napovídá se bude zaměřovat na iPhone, iPad, iPod touch a jejich aplikace. Můžeme předpokládat, že Steve se zaměří opět na čísla na chlubení se tím, kolik je již aplikací, kolik se jich prodává a tak dále. Možná nám také předvede novinky, které bude iPhone OS 4 obsahovat. Ovšem většinu znich už zníme díky uníkům informací z beta verzí.

wwdc2010

iPod   –   40% pravděpodobnost

Zde je možnost snad jen představení nového iPod touch, jenže co by mohl dostat za novinky? Cokoli by dostal muselo by být stejné jako v iPhone 4. generace, aby byl důvod si jej koupit. Poslední dobou se objevili informace o iPod touch s kamerou. Ale skutečně byste vyměnili iPod touch 3. generace za iPod touch 4. generace s kamerou?

MacBook Air   –   20% pravděpodobnost

MacBook Air je poslední stroj, který nebyl letošní rok inovován (mezi MacBooky). Je více než jasné, že jej Apple inovuje, ovšem zda se tím bude zdržovat Steve Jobs na WWDC. Daleko oblíbenější a prodávanější MacBooky Pro a MacBook White byli pouze zařazeny do Apple Store, bez jakéhokoli představování.

Dnes nejčtenější

.