Zavřít reklamu

Adobe FlashAdobe má v poslední době problém nejen s Applem. Nejprve začal v roce 2007 Apple jen tak ignorovat Flash, tedy jen tak… V té době nedokázalo vedení Adobe podat seriozní odpovědi a ukázky, které požadoval Apple ohledně Flashe pro mobilní zařízení. Vše nakonec skončilo tím, že iPhone a iPod touch zkrátka nepodporují Adobe Flash Player. Za tři roky si všichni již tak nějak zvykli, ovšem následně představilo Adobe profesionální způsob, jak flash obejít. Nešlo o přehrávání videa, ale o to jak snadno a profesionálně pod hlavičkou Adobe převést aplikace do podporovaného formátu App Store z Flashe.

Na světe je v současné době asi 50 000 her v Adobe Flash. Ovšem tento nástroj, jenž Adobe představilo mimo jiné také na iPhoneDevCampu, který LsA organizovalo měl být součástí Creative Suite 5.

Apple iPhone OS 4.0 vs. Adobe Flash Player

Jen pár dní před představení CS5 však vydal Apple pro vývojáře nový operační systém iPhone OS 4.0 a k němu pochopitelně také SDK, které zakazuje použití jakéhokoli nástroje na převod aplikací z jakéhokoli jazyku, od jazyku podporovaného iTunes App Store a SDK. Adobe se poměrně pochopitelně naštvalo a začala spousta jeho pracovníků datlovat do svých blogů na internetu poměrně nepěkné narážky na adresu Apple a samotného Steva Jobse. Steve si nenechal nic líbit a uvedl oficiální prohlášení, které jasně označuje Flash za zastaralou technoligii, pro kterou již není uplatnění a navíc není určena pro dotykové displeje. Ostatně překlad Jobsova vyjádření si můžete přečíst sami zde. No ok, tak jeden CEO jedné firmy nás nemá rád, ještě že máme ten Windows, který miluje celý svět a používá jej celý svět, řeklo si Adobe a situaci kromě jeho CEO nikdo neřešil.

Microsoft vs. Adobe Acrobat Reader a Flash Player

Jenže v posledních dnech se do Adobe opřel Microsoft! Nejen do jeho přehrávače Flash, ale také do Acrobat Readeru. Přesně 3.5. 2010 zveřejnil server PC World článek, z něhož čerpám následující věty: Pokud by Microsoft do Windows integroval jednoduchý prohlížeč PDF, mohlo by to prý přispět k větší bezpečnosti tohoto operačního systému. Útočníci by totiž už nemohli využívat chyb v Readeru od Adobe. „Apple to tak dělá a Microsoft by měl jednoduchý prohlížeč PDF do svého systému integrovat také,“ říká Sean Sullivan, bezpečnostní poradce finského výrobce antivirového programu F-Secure. „Chci jen zobrazovat PDF, nechci je poslouchat,  sledovat nebo spouštět JavaScript,“ dodává Sullivan v  narážce na několik pokročilých funkcí prohlížeče Adobe. Některé z těchto funkcí, jako je třeba podpora JavaScriptu, se totiž pravidelně stávají terčem útoků hackerů. Podle bezpečnostní společnosti McAfee se počet objevených děr v PDF v minulém roce oproti roku 2008 více než osminásobně zvedl. Například funkce /Launch, jež umožňuje PDF dokumentům spouštět přidané aplikace, je v současné době využívána nebezpečným červem, který se šíří po internetu. Sullivan proto v  otevřeném dopise na blogu F-Secure americké společnosti vzkazuje, že „uživatelé jsou již těmito bezpečnostními riziky unaveni“ a žádá o  integraci jednoduchého PDF prohlížeče přímo do Windows. Microsoft se zatím k této výzvě nijak nevyjádřil. Takže Acrobat Reader je podle jednoho z nejlepších bezpečnostních techniků světa nebezpečný, co ale ten Flash? Oproti slovům Steva Jobse je kritika ze strany Microsoft mnohem mírnější, pro Adobe ale představuje nemenší riziko. „Problémy Flashe by se daly shrnout do tří slov: spolehlivost, bezpečnost a výkon,“ prakticky shrnuje postoj Microsoftu Dean Hachamovitch, který ve společnosti zodpovídá za vývoj internetového prohlížeče Internet Explorer. V současné době tedy hroří Adobe smrt dvou produktů, ta pravděpodobnější se týká Adobe Flash a ta méně pravděpodobná pak Acrobat Readeru.

Citace ze serveru PC World 3.4.2010  – kurzívem psaná část článku.

Dnes nejčtenější

.