Zavřít reklamu

Séria závodov F1 je hneď po majstrovstvách sveta vo futbale najsledovanejším športovým podujatím na svete. Séria pretekov zasahuje takmer všetky kontinenty a všetky národnosti. Je to obrovský biznis v rukách súkromných osôb pri ktorom sa platí naozaj za  všetko od TV vysielacích práv až po suveníry vo farbách závodiacich tímov. Aplikácia F1™ 2010 Timing App – Championship Pass je tiež podobnou záležitosťou ale na rozdiel od trička alebo čiapky vám prinesie úplne iný zážitok zo sledovania pretekov a získate omnoho väčší prehľad o dianí počas pretekov než ktorýkoľvek divák sediaci na tribúne v priestore cieľovej rovinky.

Na druhú stranu zvuk motorov akcelerújúcej formuly pri štarte vám nedokáže sprostredkovať žiadna aplikácia.

Aplikáciu F1™ 2010 Timing App – Championship Pass som zaregistroval približne v polovici minulej sezóny (vtedy to bola F1 2009 Timing App) a okamžite som si ju zamiloval.

Poďme sa ale pozrieť čo je jej podstatou. Každý monopost štartujúci v F1-ke má v sebe inštalovaný GPS modul ktorý odosiela informácie v reálnom čase o polohe monopostu na trati. Tieto informácie sú spracovávané a online prenášané do aplikácie vo vašom iPhone/iPod Touch. Pre predstavu o reálnosti týchto informácií vám uvediem príklad. Pokiaľ sledujete preteky cez niektorú IPTV službu Českého alebo Slovenského poskytovateľa uvidíte v aplikácii monopost na cielovej rovinke o nejaké 4s skôr ako v TV a výsledok kvalifikácie vám bude známy skôr než ho oznámi moderátor. :-)

IMG_0102
IMG_0105
IMG_0103

F1™ 2010 Timing App – Championship Pass je jedinou oficiálnou aplikáciou poskytujúcou informácie o polohe monopostov. V aplikácii sú obsiahnuté všetky udalosti športového víkendu od meraných tréningov cez kvalifikáciu až po pretek samotný. Informácie získané z GSP modulov sú zobrazované na 3D mape ktorú si môžete pomocou  multi-touch giest natočiť alebo priblížiť na ľubovolný pohľad. V portrait režime je obrazovka rozdelená na dve časti, na spodnej je vidieť formule krúžiace po okruhu a v hornej je priebežné poradie s aktuálnými časmi. V priebežnom poradí sa dá samozrejme posúvať od prvého po posledné miesto.

IMG_0107
IMG_0108
Pri otočení iPhonu/iPodu Touch do landscape módu vidíte monoposty na trati vo fullscreen  móde spolu s grafikou s poradím jazdcov ako sú dostupné aj pri TV prenose. Jedným klikom sa dostanete do zobrazenia “live timing” informácií presne takých ako majú k dispozícii iba inžiniery jednotlivých tímov priamo v boxoch. Vidíte na nej všetky medzi časy jednotlivých závodníkov s farebným odlišením najrýchleších sektorov/kôl s presnosťou na tisíciny sekundy. Dokonca oficálna stránka http://www.formula1.com/ zobrazuje časy len v destinách sekundy. Čo ako každý fanúšik F1 môže znamensť najmä v kvalifikácii rozdiel medzi “pole position” a druhým miestom.

Počas pretekov sú dostupné “live feed” informácie priamo z riaditeľstva pretekov o dianí na trati. Medzi doplňujúcimi informáciami “info” nájdete históriu jednotlivých jazdcov v seriály F1, informácie o tímoch, jednotlivých okruhoch a priebežnom poradí jazdov a poradí v sútaži konštruktérov. Už odjazdené podujatia vrátane treningov a kvalifikácií si môžete ľahko stiahnuť do zariadenia a sledovať ich tak povediac zo záznamu.

IMG_0104
IMG_0110
IMG_0106
Ak ste fanúšik F1 tak toto je aplikácia ktorá by rozhodne nemala chýbať vo vašej zbierke. V iTunes App Store nenájdete lepšiu športovú aplikáciu tak úzko prepojenú s priamim dejiskom podujatia. F1™ 2010 Timing App – Championship Pass je jednoducho výnimočná app za ktorú si priplatíte momentálne 25,99€ ale keď zoberiete do úvahy všetky technické a ľudské náklady ktoré má  firma Soft Pauer Limited s prevádzkou tejto aplikácie nehovoriac o celoročnom sťahovaní technického vybavenia spolu s celým šampionátom tak cena nie je vôbec vysoká a už teraz vám môžem povedať že ako budú jednotlivé podujatia spoznávať svojich víťazov tak cena app bude určite klesať.

Keď si zakúpite F1™ 2010 Timing App – Championship Pass budete ju môcť používať jak na iPhone/iPode Touch tak tiež aj na vašom iPade bez nutnosti ju kupovať 2x: F1™ 2010 Timing App

V iTunes App Store je dostupná už aj  MotoGP 2010 Live timing APP pracujúca na rovnakom princípe. Stiahnuť si ju môžete za 14,99€ tu: MotoGP 2010 Live timing

Jan Caran

twitter.com/jcaran



Dnes nejčtenější

.