Zavřít reklamu

Apple Inc.V poslední době se na všech zahraničních serverech hromadí slova o tom, že Apple chystá velkou investici. My jsme vše tročku zanalyzovali a nyní se pojďme podívat, koho by Apple mohl opravdu koupit. Hned na úvod ještě připomínám, že Apple má ve svých trezorech částku mezi 25 až 41 miliardami dolarů, podle některých analytiků musí být však tato čísla vyšší až trojnásobně. Jisté však je, že Apple Inc. může bez jakéhokoli zadlužení nebo vydání dalších akcií okamžitě použít částku okolo 40 miliard dolarů. Sám Steve Jobs před časem pronesl, že tuto částku má Apple k tomu, kdyby přišel nějaký důležitý krok, aby se společnost nemusela zadlužovat.

Nejpřesnější čísla pak hovoří o tom, že Apple má přesně 41 miliard dolarů a z toho je odhodlán použít 25 miliard na nákup nějaké společnosti v nejbližší době, avšak i tato čísla jsou pouze analytické odhady a nic více. Steve Jobs ani nikdo z Apple Inc. nikdy neřekl kolika penězi opravdu společnost disponuje.

AMD

První co většinu lidí napadne je koupě výrobce procesorů společnosti AMD. Tržní cena této společnosti se odhaduje na „pouhých“ 7 miliard dolarů. Slovíčko pouhých je zde záměrně, jelikož před finanční krizí a před recesí to bylo mnohonásobně více. Pro koupi společnosti AMD je tedy nyní nejlepší chvíle a věříme, že analytici společnosti Apple Inc. to ví lépe než nějaky LsA:-). AMD v současné době představilo komplet procesoru s grafickou kartou ATI, které jsou na vysoké výpočetní hodnotě a opravdu již stojí za investici. Navíc se po celém světě opět obejvily spekulace, že vrcholný managment AMD jedná s managmentem Apple Inc. Je však také možné že nejednají o koupi této společnosti, ale pouze o vývoji nových procesorů do nových modelových řad počítačů Macintosh. Intel od doby co se hádá s NVIDIA není již pro Apple to pravé ořechové a je tak na snadě začít si opět vyrábět vlastní procesory jako tomu bylo u starších strojů s procesory G3,G4 a G5. Ptáte se logicky proč Apple nekoupí přímo Intel. Intel je v žebříčku nejcenějších firem jen pár příček za Apple, konkrétně je podle Fortune Apple na 56. místě, zatím co Intel na 62. místě, což jeho cenu odhaduje na zhruba 130 miliard dolarů. Takže Intel je pro Steva přece en velké sousto. Zde by však Apple v případě koupě AMD mohl narazit na problém s Antimonopolním úřadem spojených států.

ADOBE

Adobe se nabízí z důvodu neustálého útoku Apple na Flash, který vyvrcholil zastavením vývoje převodníku aplikací do App Store, který měl být jednou z klíčových funkcí Creative Suite 5. Tím Apple možná úmyslně snižuje cenu společnosti Adobe. Nadruhou stranu se tato firma dědí po generace a jen těžko by ji někdo prodával. Navíc Adobe nemá ve své řadě nic, co by se Apple mohlo hodit, snad jen odstranění některých produktů a převzetí jiných. Je pravda, že některé produkty Adobe konkurují například Aperture 3.

ARM

Hned na úvod se patří řici, že kdyby si Apple opravdu koupil společnost ARM, stane se tak jejím staronovým majitelem. V roce 1990 ji totiž společně s firmami Acorn Computers a Vilsi Technology zakládal, ale v roce 1996 ji kvůli finančním problémum prodal. Hodnota ARM se nyní pohybuje na 8 miliardách dolarů, což je podobné jako AMD, tedy žádný problém. ARM v současné době nabízí procesory pro téměř všechny mobilní telefony na trhu. Což by však bylo pro antimonopolní úřad ještě větší sousto než v případě AMD. Zde nejvíce bude záležet na tom, kam se chce Apple dále ubírat a kterou divizi posílit. Zkušenosti s mobilních technologií ( mobilní telefony + tablety ) má pochopitelně ARM vyšší, nadruhou stranu však téměř zastavili vývoj technologií pro profesionální pčítače.

Herní společnost

O tom, že chce Apple vstoupit do světa herních konzolí se spekuluje již dlouhou dobu, navíc to již udělal v podobě iPod touch, iPhone a v neposlední řadě také iPadu. Zde by se hodilo koupit buď společnost vyvíjející hry, nedávno se spekulovalo například o EA Games. Pokud totiž chcete vstoupit do světa konzolí, musíte mít alespon 3-5 exklusivních titulů, které donutí hráče si váši konzoli koupit, jinak nemáte šanci uspět.

Závěr

Jak jsem již zmínil v případě ARM, bude zaležet jakým směrem se chce Apple soustředit. Společnost se již v letech, kdy v jejím vedení nebyl Steve Jobs poučila, že není možné pracovat na desítkách projektů, ale soustředit se na pár hlavních cílů. Pokud budou chtít zvýšit výkon svých stolních počítačů nebo MacBooků je nejvýhodnější koupit AMD, pokud mobilních zařízení pak je nejvýhodnější koupit ARM. V případě ADOBE a EA Games jde pouze o spekulace, i když například Mac Pro + CS5 free  by byla zajímavá akce a asi by se spousta grafiků nebo i studentů chytlo!

Dnes nejčtenější

.