Zavřít reklamu

songgenieS výberom hudobného prehrávača na Macu pravdepodobne nikto z nás nemá veľké problémy. iTunes nám slúži ako obrovská knižnica pre hudbu, knihy, filmy, podcasty či aplikácie pre iPveci. Dennodenne ho používame najmä na jednoduché a efektné prehrávanie hudby, ktoré sa s podporou aplikácií tretích strán (Gimmesometune, Coverstream a pod.) stáva skutočným pôžitkom.

V závislosti od veľkosti nášho disku skladujeme v iTunes tisícky skladieb. Keďže iTunes store u nás nefunguje a celkovo nákup hudby cez internet u nás nie je ešte takou samozrejmosťou, väčšina z nás sťahuje hudbu z rôznych internetových zdrojov. Pri dopĺňaní našej hudobnej zbierky sa viackrát stretneme so situáciou, že stiahnutá hudba nie je otagovaná a po pridaní do iTunes sa nám rozhádže a kompletný album s názvami skladieb typu Track01 a pod. už nemusíme nikdy nájsť. Jedným riešením je zachytiť pridaný album či skladby hneď a ručne ich v iTunes otagovať. Preklikom cez “Get info” sa dostaneme k možnosti úprav tagov skladby či (označením viacerých skladieb) celého albumu. Musíme ale poznať všetky informácie, ktoré chceme doplniť a ručne vyhľadať cover k albumu. Druhou možnosťou je použiť špeciálny softvér na tento účel. Momentálne sú na trhu dva výborné programy – TuneUp media a Songgenie spolu s CoverScoutom. Aplikácii TuneUp sa bude v najbližších dňoch venovať vo svojej recenzii Martin Fraňo. My sa dnes spoločne pozrieme na SongGenie 2, ktorému bude sekundovať CoverScout 3.

SongGenie 2

Po spustení programu Songgenie 2 prebehne preskenovať celej iTunes hudobnej knižnice. Uvidíme nádherné používateľské rozhranie, ktoré vo verzii 2 urobilo veľké pokroky. Má 2 hlavné časti – zoznam skladieb a informácie o práve označenej skladbe.
V ľavom hornom rohu je vysúvacia lišta, ktorá filtruje skladby podľa toho, či už sme ich skontrolovali a vydeľuje tie, ktoré nemajú kompletné všetky základné informácie (názov skladby, interpret, album), a skladby bez textov (lyric).

Je len na nás, či chceme byť puntičkári a upravovať všetky tagy albumov, ktoré už máme relatívne v poriadku (napr. ak chceme doplniť chýbajúci rok vydania či žáner). Identifikovanie skladieb totiž nie je dokonalé a môže sa stať, že miesto poriadku dosiahneme opačný výsledok.

Ako teda práca s programom prebieha? Povedzme, že potrebujeme doplniť do skladieb niektoré základné tagy. V ľavej hornej lište vyberieme možnosť “songs that need song information” a označíme jednu alebo viacero skladieb, ktoré chceme identifikovať.

V mojom prípade chýba interpret k štyrom skladbám k soundtracku k seriálu How i met your mother. Klikneme na Identified, ktoré sa po identifikovaní skladieb premení na dvojicu tlačítiek “Mark as Checked” (označiť ako skontrolované) a Apply (potvrdiť). Pre pohodlnešiu úpravu sa cez tlačítko vpravo dole (Show 3 results) presunieme na aktuálne identifikované skladby. Zvolená skladba je od Mandy Moore, kliknutím na jej meno sa mi upraví informácia v skladbe (a všetky zmenené tagy sa hneď synchronizujú s iTunes). Ja si soundtracky označujem pre lepšie filtrovanie ako žáner, nechcem použiť “Pop” ani album, do ktorého podľa SongGenie skladba patrí, a tak po úprave interpreta skladby kliknem na “Mark as Checked”. Týmto aplikácia pochopí, že ostatné informácie nechcem upravovať a že skladba je už otagovaná správne.
Zaujímavou funkciou SongGenie je vyhľadávanie textov piesní (v mojom prípade chybný text nahradí správny po kliknutí na červené tlačítko). Okrem automatického vyhľadania je možnosť použiť aj “ručné” prehľadávanie webu – v nastaveniach aplikácie je  zopár prednastavených serverov (či možnosť použiť prvé 4 výsledky Google vyhľadávania), ktoré aplikácia v prípade prvotného neúspechu môže prehľadať. Vyhľadávať sa dá aj cez náš hudobný server Supermusic prostredníctvom linku http://www.supermusic.sk/najdi.php, ktorý môžeme použiť na doplnenie textov slovenských a českých skladieb.
Z ďalších možností aplikácie SongGenie spomeniem ešte prehranie časti skladby pomocou špeciálneho tlačítka (automaticky pauzne iTunes) a hodnotenie kompletnosti tagov 1 až 3 gitarkami podľa toho, čo skladbe ešte chýba.

CoverScout

CoverScout funguje na podobnom princípe – najskôr vytriedi albumy, ktorým obrázok obalu chýba a potom môžete pre ne spustiť hromadné vyhľadávanie. Výsledky vyhľadávania dostanú hviezdičkové hodnotenie podľa relevancie a kvality obrázku, zvolený náhľad možno ešte v prostredí programu jemne upraviť (orezať alebo máličko otočiť).

Nemôžem, žiaľ, nespomenúť aj negatíva použitia Songgenie. Kým CoverScout pracuje iba s vyhľadávaním albumov, a teda pri tom nie je čo pokaziť (môže sa stať len to, že požadovaný artwork sa nenájde), SongGenie edituje množstvo informácií vo vašich skladbách. Preto vás pri jeho používaní nabádam k opatrnosti.
Občas totiž nespracuje ani pôvodné tagy z iTunes a ak tam vidíte album upravený, radšej ho už ďalej needitujte, aj keď SongGenie tvrdí niečo iné. Inokedy vám môže v rámci jedného albumu ponúkať pre skladby rôzne tagy. Neviem, akým spôsobom program získava údaje o jednotlivých skladbách, ale ani sa nečudujem, že pri takom obrovskom množstve hudby, rôznych edíciách a výberovkách nedokáže skladby a albumy presne rozpoznať.
Ak si ale nepotrpíte na 100% presnosť, prípadne je vaša iTunes knižnica v katastrofálnom stave, SonGenie kúpite na stránkach equinux.com za 24,95 € (626 Kč).

Dnes nejčtenější

.