Zavřít reklamu

apple čínaApple loni prověřoval u svých dodavatelů, zda nevyužívají dětské práce. Podle informací na svých webových stránkách zjistil tři taková pochybení. Pravidelnou prověrku prováděl u všech firem, kterým zadávává zakázky a uskutečnila se tak i v Česku, kde pro něj pracuje pobočka společnosti Foxconn se závody v Pardubicích a Kutné Hoře. Podle zprávy Applu provinilí tři dodavatelé v zemích, kde je „minimální věk pro zaměstnání 16 let“, najali celkem 11 pracovníků, již byli na takovou práci ještě příliš mladí. 

Některým bylo v době přijetí do práce 15 let.  V době kontroly ale již pro tyto dodavatele buď nepracovali, anebo mezitím dosáhli věku, kdy již mohli legálně pracovat. Jen 65% čínských továren platí svým zaměstnancům správnou mzdu. Apple uvedl, že odhalil 24 čínských fabrik, které dělníkům nedávají ani tamní minimální měsíční mzdu v hodnotě 800 yuanů, asi 2300 korun.Pro Apple pracují v Číně 15 leté děti

foxconn v ČR

Foxconn má své fabriky také v České Republice.

Zastrašování dělníků

Apple neřešil v loňském roce pouze problém s mladými zaměstnanci. Jako bonus totiž jednoho čínského dělníka, který měl prototyp iPhone 3Gs v době, kdy tento přístroj ještě nebyl uveřejněn přepravit z Číny do USA, ovšem jeden přístroj se při přepravě ztratil. Vyšetřovatelé místní fabriky Foxconnu vystavili dělníka takovému tlaku, že nakonec po hodinách prohledávání bytu, vydírání, zastrašování, mlácení a výslechů spáchal sebevraždu. Apple Inc.  se nakonec jeho rodině omluvil a odškodnil několika MacBooky White, ačkoli uvedl, že za to vlastně nemůže.  Zástupci Apple ale uvádějí, že za zmíněné potíže nemohou. Interní pravidla firmy sice zakazují delší než šedesátihodinový pracovní týden, přesto je známo, že takové pravidlo porušuje 55 ze 102 čínských fabrik, které vyrábějí elektroniku pro Apple. Továrny mají také falšovat pracovní záznamy, a to včetně věku dělníků. Apple přesto s odhalenými provinilci i nadále spolupracuje. Společnost, která už v roce 2008 věděla, že pro ni prokazatelně pracuje nejméně 25 dětských dělníků, kteří kompletují přístroje iPod a iPhone, dodala, že v čínských fabrikách nově provede „okamžitou inspekci zaměřenou na odbourávání škodlivých odpadů a zaměstnaneckou politiku“.

apple inc.

Zdroje: Lidovky.cz, tn.cz

Dnes nejčtenější

.