Zavřít reklamu

512x512bbV prosinci se v AppStore objevila nová hudební aplikace Rytmik Ultimate pro iPad od českého studia Cinemax. O tom, že by se Rytmik mohl jednou dostat na iOS zařízení se spekulovalo delší dobu, přece jen první Rytmik, určený pouze pro Nintendo DSi a 3DS, vyšel už v roce 2010. Od té doby vývojáři pravidelně rozšiřují možnosti aplikace a v jednotlivých edicích nabízejí různé banky zvuků. Rytmik si tak vytvořil solidní komunitu v Americe, v Evropě a nakonec  i v Japonsku, kde ho znají pod názvem Rytmix. Aktuální verze – Rytmik Ultimate – je šestým pokračováním, které vedle podstatných změn poprvé přichází na více platforem (iPad, 3DS, PC) a se sdílením skladeb mezi uživateli pomocí cloudového úložiště.

Tracker a stepsequencer
Starším ročníkům není potřeba připomínat, jaký druh hudební aplikace byl mezi amatéry nejpopulárnější na přelomu 80. a 90. let minulého století. Byly to trackery, ve kterých se skladba komponovala jako sekvence parametrů pro jednotlivé samply (nástroje). Editor byl často textový, umožňoval zadání číselných hodnot a jako bonus nabízel maximálně grafický ekvalizér. Nicméně efektivita tvorby v takovém editoru byla nesrovnatelně vyšší, než práce s klasickým notovým zápisem. A Rytmik Ultimate se pokouší o spojení tohoto retra v hudebním komponování s pohodlným drag&drop ovládáním, aktuálními nástroji, pokročilou úpravou zvuků a unikátním syntetizérem.

rytmikultimate-scr-001

Princip komponování v Rytmiku spočívá ve vytvoření různých zvukových paternů ve stepsequenceru  a jejich řazení na časové ose ve čtyřech stopách. Každý patern přitom může hrát ve čtyřech kanálech až čtyřmi nástroji s celou škálou pokročilých efektů jako je ADSR obálka, vibrato, portamento, noise shaper nebo digitální delay. Banka nástrojů obsahuje více než 750 zvuků žánrově pokrývajících spektrum od World Music, přes Hip Hop a Dubstep až k Chiptune stylizaci. Komu by tento rozsah nestačil, může zvuky nekonečně parametricky modifikovat, hodnoty modulovat stepsequencerem nebo si v syntetizéru nakreslit vlastní křivku a obejít se zcela bez samplů.

rytmikultimate-scr-006

Vlastní skladby uživatel může uložit lokálně, na cloud, ale i exportovat do wav formátu k dalšímu použití. Uživatel může mít jeden účet pro více platforem a skladby podle potřeby editovat na různých zařízeních, což se bude nejčastěji hodit v kombinaci mobilního zařízení (iPad, 3DS) a PC.

Cloud
A přesně v momentě, kdy zkrotíme sílu stepsequenceru, syntetizéru a trackeru, objeví se další rozměr – Rytmik Cloud. Dal by se nazvat úvodem do sociálního komponování, protože se prozatím jedná o poměrně unikátní a neprozkoumanou oblast. Každou vlastní skladbu můžeme ihned sdílet s ostatními uživateli Rytmiku a to buď k poslechu, nebo i k editaci. Naopak od ostatních tvůrců se tak můžeme nejen inspirovat, ale použít jejich zvukové paterny nebo remixovat celé skladby. A pokud se nám nějaká skladba líbí, můžeme hvězdičkovat. Na Rytmik Cloud je potom možné skladby filtrovat podle žánrů a řadit je třeba právě podle hodnocení. Pokud si k poslechu zapneme dynamickou vizualizaci, tak už nezbývá než si popřát ostrý obraz a čistý zvuk.

Dnes nejčtenější

.