Zavřít reklamu

Kanex MiColor Premium iconVianoce sa pomaly blížia a ľudia už začínajú vyberať vianočné darčeky pre svojich blízkych. Niektorí kupujú tradičnú zbierku ponožiek od pondelka do nedele, iní tam môžu nájsť nejakú veľkú LEGO skladačku alebo knihu, no a napokon sa tu môžu objaviť aj doplnky k Apple produktom. A tu by som sa chcel pozastaviť – ako sú na tom káble od vašich iOS zariadení? Myslím tie, ktoré boli pribalené k iPhonu alebo iPadu. Ak na nich nie je vidieť známky opotrebovania, potom fajn, ale existuje tu šanca, že sú vaše káble opotrebované alebo ste už dokonca vystriedali niekoľko káblov. Smutná skutočnosť je totiž taká, že originálny Lightning kábel od Applu je spotrebnejším “zbožím” než toaletný papier. Práve preto však existujú na trhu rôzne alternatívy od výrobcov tretích strán, ktoré okrem certifikátu Made for iPhone prinášajú aj nejaké tie zaujímavosti naviac.

Podobne je na tom aj dvojica Lightning káblov MiColor od spoločnosti Kanex, ktoré síce nemajú žiadne funkcie naviac, ale zato potešia svojim spracovaním a možno práve to vás presvedčí o tom, že môže ísť o správny, užitočný a pekný vianočný darček. Prv než sa vrhnem na dizajn, však poviem niekoľko kľúčových vlastností, ktoré majú oba káble spoločné. V oboch prípadoch sa jedná o káble Lightning kompatibilné so všetkými iPhonmi, ktoré majú konektor Lightning, ako aj s novšími iPadmi a iPodom touch 5. a 6. generácie. Druhou takou dôležitou informáciou je, že káble majú dĺžku 1,2 metra, teda je o 20cm dlhší než kábel, ktorý dostanete v balení svojho iPhonu, čo určite poteší.

A čím sa teda odlišujú káble MiColor SUREFITMiColor DuraBraid? Tým najhlavnejším rozdielom sú použité materiály, od ktorých sa potom odvíjajú aj ďalšie vlastnosti.

Kanex MiColor DuraBraid Lightning kabel

Kanex MiColor SUREFIT
Kábel SureFit na prvý pohľad pôsobí ako farebná podoba tradičného Lightning káblu od Applu. Oba totiž majú kábel chránený gumou, ale už na dotyk cítite rozdiel v pevnosti. Kábel SureFit je totiž spravený z pevnejšieho materiálu, čím sa znižuje riziko skorého opotrebovania, aké môžete poznať z bežných káblov pribalených k vašim iOS zariadeniam. Koncovky sú, ako inak, kovové a zapustené do plastového tela, na ktorom už len vidíte logo Kanex a logo USB pri príslušnej koncovke. Koncovka Lightning je označovaná aj ako SUREFIT Connector, pričom tento názov má zaručovať, že koncovka je ultra-tenká a nebude mať najmenší problém s ochrannými obalmi, ak na svojom iPhone nejaké máte. Realita je však taká, že na šírku je koncovka rovnako široká ako tá na kábli od Applu, na dĺžku je však o trochu menšia. Napokon je tu skvelá možnosť individualizácie vďaka tomu, že je kábel dostupný v niekoľkých farbách, z ktorých bude jedna určite pasovať k vášmu štýlu, ale taktiež sa niektoré hodia k iPhonu 5c, napríklad zelený model, ktorý recenzujeme. Balenie samotného kábla je podľa môjho názoru trochu komplikované a pretože je upevnený v pevnejšom plaste, chvíľu budete mať obavy, že utrhnete koncovku.

Kanex MiColor SUREFIT Lightning kabel

Kanex MiColor: DuraBraid
Obavy z balenia však neplatia v prípade káblu DuraBraid, ktorý máme taktiež na recenziu. Tento má prémiové spracovanie a aj keď uňho nie je zaručená 100% kompatibilita so všetkými ochrannými obalmi, rozhodne nebudete mať pocit, že by sa vám mal tento kábel niekedy zničiť. Koncovky sú uložené v hrubšej a dlhšej plastovej konštrukcii, ktorá je kvôli dizajnu prekrytá hliníkovou krytkou, ktorá je patrične studená a nájdete na nej logo spoločnosti. Z hliníku sú potom vyrobené aj koncovky, ako aj skutočnosť, že medené drôty nie sú okysličené a tak ponúkajú rovnakú prenosovú rýchlosť ako kábel, ktorý ste dostali pribalený k iPhonu, čiže sa netreba obávať spomalenia.

Samotný kábel je chránený prešívanou nylonovou vlákninou DuraBraid, ktorá má niekoľko zásadných výhod. V prvom rade je to skutočnosť, že už na dotyk je kábel veľmi pevný, pričom je hrubší, než pôvodný Lightning kábel pribalený k vášmu telefónu. Špeciálnou vlastnosťou je napokon fakt, že tento kábel sa vám len tak nezamotá. Úprimne si však myslím, že toto sa nestane ani pri klasickom kábli od Applu, ale treba to brať ako užitočnú informáciu. Čo by som ešte dodal k designu na záver je jedna vlastnosť, ktorá robí z tohto káblu naozaj prémiový, darčekový produkt. Farba káblu je totožná s farbou telefónu a práve preto sú v predaji modely Space Grey, Silver, Champagne Gold a čerstvou novinkou je aj Rose Gold verzia, takže máte naozaj na výber z viacero modelov.

Kanex MiColor DuraBraid Lightning kabel

Resumé
Myslím, že u káblov nie je treba sa zapodievať detailami nejak do detailu. V konečnom dôsledku ide o vec na každodenné používanie a ich jedinou funkciou je nabíjať a prenášať dáta, čo zvládajú presne tak dobre ako veľa ďalších káblov na trhu. V tomto prípade sa ale jedná o pevné káble, ktoré sa len tak nezničia a môžete u nich čakať, že vydržia naozaj dlho. Napokon sa líšia spracovaním a použitými materiálmi. Zatiaľ čo model SUREFIT môžete bez problémov používať aj v prípade, že máte na svojom iPhone ochranný obal, model DuraBraid stále pôsobí tak, že má dlhšiu životnosť, viditeľne hrubší a navyše je dostupný v rovnakých farbách ako iPhone 6 a 6s, takže ak vám záleží na detailoch, možno si zvolíte práve tento.

iPouzdro
Kanex DuraBraid Lightning kabel fb

Dnes nejčtenější

.