Zavřít reklamu

Epico Glass 3D iconKdo nikdy neviděl prasklý displej iPhonu, ať se přihlásí. Nikdo? To jsem si myslel – sám jsem jich viděl celou řadu. Proto většina lidí ihned po pořízení nového iPhone 6 společně s krytem řeší, jak ochránit displej svého nového jablečného miláčka. Displej je totiž při pádu vůbec nejnáchylnější na rozbití a mnozí se podiví nad tím, jak je to snadné. Stačí jedno vyklouznutí z ruky, jeden nešikovný pád na zem, a můžete se rozloučit s krásným displejem. Samozřejmě telefon většinou funguje i s poškozeným displejem, nicméně není to rozhodně nic příjemného. A oprava se pohybuje řádově kolem 5 000 Kč, tedy není levnou záležitostí. 

Právě proto byste při výběru měli volit kvalitní ochranu, která se o váš displej postará a ochrání jej i v extrémnějších situacích, ale zároveň nebude jako pěst na oko. Jenže jaká ochrana je právě ta pravá? Epico má na tuto otázku jasnou a kvalitní odpověď. Seznamte se s Epico Glass 3D.

Popravdě jsem nikdy nebyl zastáncem, nalepit si na displej iPhonu  několikamilimetrové sklo a tvářit se, že se mi s telefonem zachází stejně dobře, jako kdyby na něm nic nebylo. Díky zakřivení předního skla iPhonu 6 klasické ochranné sklo nedosáhlo až do jeho krajů, takže jednak neochránilo displej stoprocentně, bylo na první pohled rušivé a zároveň na displeji nedrželo tak dobře. Nefandil jsem ani ochranné fólii, kterou jsem vyzkoušel dvakrát a po pár měsících jí z důvodu odlepujících se rohů z telefonu naštvaně strhl.

Právě z výše uvedených důvodů jsem byl tedy poměrně skeptický i po pořízení Epico 3D Glass. Čekal jsem, že po nalepení se výrazně zhorší uživatelský zážitek s 3D Touch displejem, sklo mě bude řezat do palce a vzhledem k tloušťce skla se začnou vyskytovat situace, kdy displej bude hůře reagovat na dotyk.

Už teď vám ale prozradím, že nic takového se neudálo a musím konstatovat, že mě společnost Epico se svým sklem opravdu překvapila, i když vše má své mouchy. Proto se pojďme konečně vrhnout na samotnou recenzi produktu a seznámením se s tím, co vám Epico Glass 3D nabídne a zda se opravdu vyplatí si jej na iPhone pořizovat.

Nejprve je nutné přiblížit, čím je toto ochranné sklo unikátní a co vlastně znamená ono „3D Glass“. Jde o velice odolné ochranné sklo, které je speciálně zakřivené – tak, že přesně kopíruje křivky předního skla iPhone 6. Díky tomu chrání předek telefonu až do krajů, neodlepuje se a především je skutečně prakticky neviditelné. Díky tomu odpadá problém u všech ostatních ochranných skel, kdy musíte vybírat mezi ochranou displeje a čistým originálním designem telefonu.

Pojďme si přiblížit samotnou aplikaci. V designově povedeném balení najdete dvě obálky. V jedné se nacházejí všechny nezbytnosti potřebné k dokonalému aplikování skla na displej včetně návodu v češtině. V druhé pak samotné sklo nalepené na tvrdé podložce a ještě pečlivě zabalené ve fólii, aby se k němu nedostalo ani smítko prachu.

Epico Glass 3D 3
Epico Glass 3D 1
Epico Glass 3D 2

Při lepení skla na displej je opravdu důležité postupovat krok za krokem, přesně jak se píše v návodu, abyste dosáhli perfektního výsledku. Nejprve očistíte displej telefonu pomocí přiloženého vlhkého ubrousku, poté jej usušíte hadříkem a nakonec použijete samolepku k odstranění posledních nečistot. Následně odlepíte samotné sklo od podložky. Sklo byste měli odlepovat velice opatrně a trpělivě, rozhodně se nevyplatí používat sílu. Přecijen se jedná o 0,2 mm tlusté sklo, které si nechcete hned při rozbalování zlomit. Poté se vrhnete na samotné lepení na displej. Tady musíte být opravdu precizní, aby všechny otvory ochranného skla přesně seděly na prvky telefonu. Pokud se vám, tak jako mě, po nalepení mezi displejem a sklem vytvoří vzduchové bubliny, není problém je pomocí přiloženého hadříku vyhladit.

Musím přiznat, že dokonalé aplikování skla pro mě byl nelehký úkol, na druhou stranu si myslím, že s trochou trpělivosti ho zvládne opravdu každý.

Po aplikování jsem sklo na svém iPhonu 6s ihned začal testovat a intenzivně jsem pokračoval ještě dalších několik dní. Nakonec mohu s čistým svědomím prohlásit, že Epico Glass 3D je opravdu skvělé. Nejvíce se mi zamlouvají jeho zahnuté rohy, díky kterým sklo velmi přesně kopíruje tvar iPhone, neřeže vás tak do prstu a po několika dnech prakticky zapomenete, že na svém iPhonu sklo vůbec máte.

Díky tomu, že jsem mohl sklo od Epica použít spolu s nejnovějším iPhonem 6S, měl jsem tu čest otestovat i jeho kompatibilitu s 3D Touch displejem. Nejprve jsem se obával, že se funkce 3D Touch výrazně zhorší a já tak budu muset na displej (respektive na sklo) tlačit mnohem větší silou. Velmi mne potěšilo zjijštění, že nic takového se nekoná a iPhone 6S reaguje na 3D Touch gesta úplně stejně, jako kdyby na displeji sklo nebylo. Skvěle fungují všechny jeho funkce, a to i včetně těch, které vyžadují stlačení jen kraje obrazovky.

Přiznám se, že důkladnému drop testu jsem z pochopitelných důvodů sklo (telefon) nepodrobil, takže nezbývá než věřit oficiálním informacím, které hlásají super odolnost vůči rozbití a škrábancům na úrovni standardu 9H. Výrobce tvrdí, že sklo přináší zlepšení pozorovacího úhlu, ostrosti a barev displeje. Upřímně jsem toto zlepšení příliš nezaregistroval, ale to je pouhá drobnost, primární funkce skla je telefon nenápadně ochránit, což se mu daří na jedničku.

Třešničkou na dortu je větší odolnost proti mastnotě. Sklo je méně náchylnější na otisky či šmouhy od mastných nebo zpocených rukou, čehož jsem si všiml hned po prvních hodinách testování.

Abych jen nechválil, musím zmínit i nějaké nedostatky. Nic totiž není dokonalé. Jako první nevýhodu bych určitě viděl obtížnější aplikaci skla na displej, což může být pro nezkušeného uživatele oříšek, než vše doladí k naprosté dokonalosti. K tomu je potřeba určitá dávka trpělivosti a manuální zručnosti a opravdu se vyplatí nespěchat. Dále se mi úplně nezamlouvá fakt, že sklo zvýrazní dva horní senzory nad reproduktorem, které jsou jinak dokonale skryté přímo v displeji telefonu. Sklo má totiž na místě senzorů otvory, aby senzory fungovaly správně. To je na jednu stranu pochopitelné, ale po aplikování vám senzory zvýrazní a tudíž na sebe budou zpočátku upozorňovat. Musím ale podotknout, že se nejedná o problém jen Epica, ale drtivé většiny skel a některých fólií. Nakonec, vzhledem k tloušťce 0,2mm, si budete zpočátku zvykat i na propadlejší Touch ID, kdy je nutné se naučit přikládat na něj prst o něco důkladněji, než doposud. Jedná se ale o zanedbatelný vedlejší efekt, který po krátkém čase ani nebudete vnímat. Totéž platí i u výše zmíněných viditelných senzorů – vše je otázka zvyku.

Resumé
Ve finále nemohu sklu od Epica vytknout žádná zásadní negativa, jelikož dva zmíněné vedlejší efekty po čase budete ignorovat a náročnější aplikace skla vás čeká jen na úplném začátku a týká se všech fólií i skel na trhu. Naprostou killer feature jsou zaoblené hrany, které dokonale splývají s tělem telefonu, což dělá ze skla na našem trhu naprosto unikátní produkt. Velice příjemně mne překvapila také stoprocentní podpora 3D Touch displeje. Větší odolnost proti mastnotě je pak už jen takovou drobností

  • Epico GLASS 3D – černé nebo bílé pro iPhone 6/6s (+powerbanka zdarma) si můžete pořídit přímo zde
Epico Glass 3D Facebook

 

Dnes nejčtenější

.