Zavřít reklamu

iPhone 7 LsA obrazekclanekiPhone je tu pomaly 10 rokov a už budúci rok sa začne predávať najnovší model, ktorý ponesie pomenovanie iPhone 7. Pretože pôjde o úplne novú generáciu, nastáva otázka, aký dizajn bude mať? Predsa len, Apple už použil u svojich telefónov snáď všetky možné materiály, či už to je sklo, hliník alebo plast. Spoločnosť však nemôže pokračovať v používaní dizajnu iPhonu 6 – je totiž jasné, že menej znalí užívatelia by si telefóny mýlili a dochádzalo by k zbytočným nedorozumeniam. Navyše špekulácie hovoria jasne, že Apple chce odísť od súčasného dizajnu a chce použiť iné materiály. Ako by teda mohol vyzerať iPhone 7 tak, aby vyzeral ako iPhone a zároveň sa odlišoval od svojho predchodcu?

Osobne si myslím, že Jony Ive a jeho tím sa aj tentoraz inšpirujú súčasnými trendami. Už dizajn iPhonu 6 sa totiž vydal po stopách HTC One, ktorý ako prvý prišiel s kombináciou hliníku a plastových pásikov vo vrchnej a spodnej časti, ktoré prepúšťali signál. Vlastne celkom oprávnene sa kvôli tomu predošlé modely HTC One nazývali králmi dizajnu vo svete Androidu. Teraz sa však do role „toho, koho sa nedá nevšimnúť“, postavil Samsung, ktorý pretláča do popredia nový trend v podobe zakriveného skla. Vidíme to u vlajkovej lode, kde sa doslova zabudlo na pôvodnú Galaxy S6-ku a namiesto toho sa dnes všade stretávame s modelom edge, ktorý svojou popularitou vytlačil plochý model a to aj napriek vyššej cene. Popularita je dokonca tak veľká, že u Galaxy S7 už Samsung vôbec nepočíta s plochým displejom a pripraví si len dva zakrivené modely, veľký a malý.

iPhone 7 side view. Concept by Jaromir Miko from Letem svetem Applem

No a potom je tu zariadenie, ktoré sa v Európe nepredáva, ale myslím, že nám môže naznačiť cestu, akou sa vydá iPhone 7. Galaxy Note 5 má zakrivené sklo na zadnej strane, pričom výsledný efekt vyzerá veľmi pekne a osobne, keby sa Apple inšpiroval a použil zakrivené sklo na zadnej strane telefónu, pravdepodobne by som spravil svoju úplne prvú predobjednávku iPhonu. Samozrejme nehovoríme len o tom, že by na zadnej strane bolo len zakrivené sklíčko, ktoré by kopírovalo predok. Skôr si myslím, že by išlo cestou, kde by bol hliníkový rámček hrubší a zakrýval by krízové miesta, ako aj vrch a spodok telefónu. Na bokoch by však došlo k jeho zúženiu a ľudia by mohli zboku vidieť spomínané zakrivené sklíčko. Je to fotogenické, sedí to rokom 2015-2016 a tak nejak to podporuje elegantnosť dizajnu iPhonu.

iPhone 7 Black
iPhone 7 Gold


Mať sklíčko na zadnej strane ale nie je všetko. Ako by vyzerali jednotlivé farebné varianty? Model Space Black si netreba príliš predstavovať – vrátili by sme sa do čias nadčasového iPhonu 4, ktorý mal elegantný strieborný rám a čierne sklíčka na oboch stranách mobilu. Verzia White & Silver by na tom bola tiež veľmi podobne. Ale čo taká zlatá verzia? Tu si už viem predstaviť kombináciu zlatého hliníkového rámu a bieleho skla s veľmi jemným odtieňom zlatej, pričom čisto zlaté by bolo logo Apple, kovový kruh okolo fotoaparátu a nápisy v spodnej časti mobilu. To isté by viacmenej platilo aj o verzii Rose Gold – kombinácia veľmi jemného odtieňa ružovo zlatého skla, pod ktorým by sa už ukrývali nápisy a logo v spomínanej farbe.

Po stránke funkcionality nechcem sa chcem držať toho, čo sa skutočne dá spraviť. Takže, žiadny 80-megapixelový 3D fotoaparát, 8K displej, hologram Steva Jobsa a ani holografická klávesnica. Držme sa pri zemi. Za samozrejmosť považujem čip Apple A10 v kombinácii s 2GB RAM, ktorý ponúkne nejaký ten nárast výkonu oproti A9-ke. Ak sa potvrdia fámy, že čip bude využívať rovnaký výrobný proces ako čip v iPhone 6s, potom môžeme čakať menšie navýšenie výkonu, napríklad o 20-30%. Fotoaparát ostane 12-megapixelový aj naďalej, ale čo by sme mohli čakať, je lepší objektív s lepšou clonou, čo sa odrazí aj na výslednej kvalite fotiek. Nahrávanie videí v 1080p 60fps bude štandardom a rovnako tak bude možnosť nahrávať 4K video pri 30fps, skoro tak ako dnes.

iPhone 7 Gold and Rose Gold. Concept by Jaromir Miko from Letem svetem Applem

Atraktívnou novinkou by bola možnosť fotiť širokouhlé selfie a celkovo by nebolo na škodu, keby si človek mohol vybrať medzi 4:3 a 16:9 pomerom strán u fotiek. Napokon, vďaka sklenenému zadnému krytu by sme sa mohli zbaviť plastových pruhov a čo by nás pripravovalo na budúcnosť, by bola podpora bezdrôtového nabíjania akú má aj Apple Watch. Podobne ako pri Apple Watch, iPhone 7 by využíval upravený štandard Qi, ktorý by bol kompatibilný len s bezdrôtovými nabíjačkami, ktoré majú certifikát Made for iPhone. Ako by sa technológia volala? Možno nijak a možno jej dá Apple nejaké štýlové pomenovanie. Napríklad Bolt Charge alebo Air Charge alebo tak.

iPhone 7 big view. Concept by Jaromir Miko from Letem svetem Applem

Dnes nejčtenější

.