Zavřít reklamu

OS X Server iconPokiaľ ste sa niekedy pokúšali zmeniť DNS v nastaveniach svojho Macu, potom sa vám mohlo stať, že zmena DNS toho veľa nespravila a ešte sa váš internet mohol začať chovať horšie, než doposiaľ. Asi prvou možnosťou, ktorá vám napadne, je obnoviť nastavenia siete na vašom Macu. Ale skúšali ste už prečistiť DNS cache? Totiž, s cache pamäťou sa dnes môžete stretnúť prakticky všade, obzvlášť veľký problém potom môže spôsobovať pri používaní internetových prehliadačov. Tam som sa napríklad stretol s problémom, kvôli ktorému som sa nemohol prihlásiť na YouTube a rovnako tak som dostal správu o nedostupnej adrese, keď som klikol na Upload. Je preto možné, že problémy s cache môže mať aj váš počítač, ak ste sa v nastaveniach siete hrali s DNS adresou a váš Mac na ne nezareagoval zrovna najrýchlejšie.

Proces „spláchnutia“ DNS cache môžete spraviť na Macu so systémom OS X El Capitan veľmi jednoducho a to z dôvodu, že Apple sa rozhodol opäť použiť klasický proces mDNSResponder, ktorý bol úplne bezproblémový, narozdiel od procesu, ktorý Apple použil jednorázovo v OS X Yosemite.

  1. Otvorte Terminál
  2. Zadajte nasledujúci príkaz a potvrďte enterom: sudo dscacheutil -flushcache; sudo killall -HUP mDNSResponder; say DNS cache flushed
  3. Potvrďte svoj príkaz heslom (že sa kurzor nehýbe, si nevšímajte, to je schválne)
  4. Následne, v prípade že došlo k úspešnému vyčisteniu DNS cache, sa vám objaví správa, ktorú ste napísali na konci – DNS cache flushed.

Teraz už len reštartujte všetky aplikácie, ktoré sa pripájajú k internetu, napríklad Safari. Alebo reštartujte celý Mac. Mimochodom, čo to vlastne to DNS je? Sú to servery, ktoré prevádzajú IP adresu na čitateľnú doménu a každý poskytovateľ internetu má svoje vlastné servery. Tie sa ešte môžu odlišovať v rýchlosti spracovania požiadavok a práve preto zvyknú niektorí užívatelia v snahe o zrýchlenie upraviť svoje pripojenie tak, aby sa pripájali k rýchlejšiemu DNS serveru, napríklad Google, ktorý má hneď dve ľahko zapamätateľné IP adresy: 8.8.8.8 8.8.4.4.

Terminal DNS Cache Flush
DNS Mac

*Zdroj: OSXDaily

Dnes nejčtenější

.