Zavřít reklamu

Apple Watch iconHodinky Apple Watch sú na trhu už nejaký ten piatok a vo svete už existuje dostatok majiteľov na to, aby sa mohli zúčastniť prieskumu. Behom uplynulých dní boli zverejnené hneď dva. Prieskum agentúry Wristly zisťoval, na čo používajú ľudia svoje hodinky najčastejšie a vybral si pomerne veľkú vzorku, 1450 dlhodobých užívateľov produktu. Vo výsledku sa podarilo odhaliť nejaké zaujímavé veci, ale potvrdili sa aj to, čo mohol každý čakať – že hodinky Apple Watch používajú ľudia najčastejšie na kontrolovanie času a to až 60 až 80-krát denne. Že je kontrolovanie času najčastejšie vykonávaná činnosť, potvrdilo až 96% všetkých respondentov. Naopak vec, ktorú ľudia používajú najmenej, je Mail, ktorá tu slúži na čítanie prijatých správ, ako aj na rýchle odpovedanie na ne.

Medzi ďalšie populárne aplikácie a úkony patrí kontrolovanie dennej aktivity užívateľa a kontrolovanie krvného tepu, reagovanie na prijaté SMS správy a taktiež tu užívatelia veľmi často používajú hlasovú asistentku Siri, ktorá podstatne zjednodušuje prácu s tak drobným zariadením. Štatistika tiež ukázala, že okrem (ne)používania Mailu na hodinkách tiež ľudia minimálne hrajú hry alebo ich používajú ako diaľkové ovládanie. Sám za seba ale musím uznať, že keď som pred rokom recenzoval hodinky od Samsungu, ovládať cudzie televízory bola celkom sranda. Je ale pravda, že tie mali infračervený port skoro ako bežný diaľkový ovládač, kým Apple Watch majú len Bluetooth.

Prieskum sa ďalej pozrel na celkom zaujímavú otázku. Prieskum sa pozrel na to, či ľudia plánujú nosiť svoje hodinky aj cez zimu alebo ich v tomto ročnom období nechajú doma „prezimovať“. 20% respondentov očakávalo práve to, že behom zimy budú používať svoje hodinky menej alebo vôbec, pretože na sebe majú viacero vrstiev oblečenia a pracovať s hodinkami v takomto počasí nemusí byť zrovna najpohodlnejšie. Zvyšných 80% potom povedalo, že budú používať svoje Apple Watch aj naďalej bez ohľadu na zhoršené podmienky vonku.

Apple Watch in winter

Druhý prieskum vykonala Štokholmská univerzita. Jej prieskumu sa zúčastnilo len niekoľko desiatok užívateľov, ale narozdiel od prieskumu Wristly, univerzita dala prednosť nahrávaniu činnosti na video a nespoliehala sa teda o to, čo ľudia povedia. Z videí získala veľmi podobné výsledky, ak ide o každodenné používanie hodiniek a aplikácií na nich. V jej prípade polovica celého „používacieho“ času tvorilo pozeranie sa na čas, pričom druhá najčastejšia aktivita bola sledovanie upozornení – tie tvorili 23%. Monitorovanie fyzickej aktivity tvorilo 11% všetkého používania a Siri mala 2%, vďaka čomu skončila na štvrtom mieste. Najhoršie dopadlo vyššie spomínané čítanie e-mailu – len 0,1%. Druhým aspektom analýzy bolo zisťovanie, čo trvá užívateľom najdlhšie. Takto mohla univerzita zistiť, čo je na hodinkách komplikované a čo by sa mohlo dočkať zlepšenia.

Najviac času strávili užívatelia priemerne používaním aplikácie Mapy. Práca s ňou trvala priemerne 46 sekúnd každému respondentovi. Na druhom mieste skončila domovská obrazovka. Kým nájdeme a spustíme aplikáciu, ubehne v priemere 33 sekúnd. Zdá sa teda, že domovská obrazovka hodiniek mohla byť premyslená lepšie, aby jej používanie bolo rýchlejšie. Na tomto probléme sa podieľa aj fakt, že veľa aplikácií sa na seba podobá.

Apple Watch app time

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.