Zavřít reklamu

iPhone trik iconPřed nedávnem jsem potkal svého kamaráda, který je velký fanoušek Applu a v případě iPhonu velkým zastáncem jailbreaku. Musím přiznat, že ho svým způsobem obdivuji, jak dokonale se vyzná v jailbreak scéně a kolik tweaků zná, o kterých jsem já kolikrát neměl ani tušení a odhalil mi i mnohá omezení, které Apple na iPhonu provádí ve svůj prospěch a jailbreak je odstraňuje. Při setkání mi jako obvykle opět ukazoval novou sbírku svých tweaků a u některých jsem musel souhlasit, že jsou opravdu užitečné. V rychlosti mi představil i jeden jednoduchý tweak, který za vás napíše dlouhou emailovou adresu, přitom vy jen zadáte dva znaky na klávesnici.

Chvíli jsem si říkal, že je to docela užitečné a že mě vlastně nebaví se furt vypisovat s e-mailovou adresou, když se někam přihlašuji nebo když ji někomu sděluji prostřednictvím zpráv či jiného komunikačního nástroje na iPhonu nebo Macu. Vzápětí mi ale blesklo hlavou, že přece podobnou funkci nabízí i samotný iOS přímo v základu a neviděl jsem důvod, proč by to nemělo fungovat stejně, aniž bych si musel odemykat zařízení jailbreakem.

iOS se totiž už poměrně dlouhou dobu chlubí užitečnou funkcí klávesových zkratek, která byla v iOS 9 přejmenována na „Náhrada textu.“ Sem si totiž jednoduše přidáte zkratku, která za vás napíše dlouhou e-mailovou adresu, přitom vy jen zadáte kdekoli na iPhonu dva znaky za sebou.

Stačí tedy navštívit Nastavení –> Obecné –> Klávesnice –> Náhrada textu zde nahoře kliknout na + a poté do pole Fráze přida e-mailovou adresu a do pole Zkratka například „@@ (bez uvozovek), přesně jak to vidíte na snímku níže. Navíc na rozdíl od tweaku se nemusíte omezovat jen na e-mailovou adresu, ale můžete si výrazně ušetřit psaní i v případě běžné adresy. Tu sice nemůžete mít zarovnanou pěkně pod sebou, ale běžné lze adresu napsat i vedle sebe oddělenou čárkami, jak můžete vidět na snímku níže.

iPhone trik email
iPhone trik adresa

Skvělé na tom všem je, že se vám všechny zkratky synchronizují mezi ostatními Apple zařízeními, tudíž pokud si ji vytvoříte na iPhonu a chcete si ušetřit s vypisování i na Macu, tak můžete použít úplně stejnou zkratku.

Možná si pamatujete, že stejné zkratky jsem radil i pro pohodlné psaní smajlíků. Více si o něm můžete přečíst přímo v článku Jednoduchý iPhone trik, jak psát smajlíky na klávesnici iPhonu co nejrychlejiUžitečné pro vás mohou být také zkratky pro různá slova, více si opět přečtete v článku Jednoduchý iPhone trik, díky kterému budete psát na iPhone klávesnici ještě rychleji.

iPhone trik

Dnes nejčtenější

.