Zavřít reklamu

Epico Eloop E14 iconV poslední době jako by se s externími bateriemi roztrhl pytel. Chytré telefony jakékoli značky nevydrží příliš dlouho a kolikrát se hodí mít nějakou tu záložní energii vždy při sobě. Každému se powerbanky hodí k něčemu jinému a právě v závislosti na využití je důležité vybírat velikost, hmotnost, konektivitu a v neposlední řadě hlavně kapacitu. V závislosti na těchto vlastnostech se samozřejmě odvíjí pak i cena produktu, která je pro zákazníky v drtivé většině prioritou. Epico se snaží nabídnout řešení pro všechny zákazníky v podobě svých powerbanek Eloop E12 a Eloop E14. Každá cílí na jiné uživatele, ale ke každé navíc zdarma dostanete řešení i pro ty nejakutnější situace. K tomu všemu ještě přibaluje stylový desing, kvalitní zpracování a hezký obal.

Epico Eloop E12
Jedná se o menší powerbanku s kapacitou 11000 mAh. V balení dostanete plochý micro USB kabel pro nabíjení powerbanky a také stylový plstěný obal, který disponuje gumovým páskem pro snadné uchycení. Nechybí samozřejmě návod v češtině a powebanka samotná. Ta nabídne tvrdé plastové tělo potažené tenkou gumou, díky níž je povrch baterie příjemný na dotyk. Na horní straně se nachází čtveřice LED diod, které signalizují nabíjení, vybití, plné nabití a aktuální kapacitu. Po straně pak najdete dvojici USB portů, jeden s výstupem 1A a 5V a druhý pak s výstupem 2,1A a 5V, tudíž je určen především pro iPad nebo jiné tablety. Vedle se pak nachází micro USB konektor pro napájení powerbanky, ten nabídne vstup 1A a 5V.

Právě vzhledem ke kapacitě již zmíněných 11 000 mAh je určena spíše pro uživatele, kteří chtějí dobíjet svá zařízení na cestách do školy, do práce nebo na delších výletech, jelikož průměrný smartphone dokáže nabít až 3x a tablet 2x. Při cestách do školy nebo do práce vám vydrží dobíjet iPhone klidně celý týden vždy po cestě domů, ale na delší výlet někam pod stan na více dní úplně není. Co musím rozhodně vyzdvihnout je hmotnost, jelikož Epico Eloop E12 se může pochlubit nízkými 205g, což vám externí baterie od jiných výrobců jen tak nenabídnou a některé powerbanky i s nižší kapacitou váží klidně 300g. Právě vzhledem ke své opravdu nízké hmotnosti se výborně hodí na každodenní cestování, kdy jí strčíte do batohu nebo kabelky a ani o ní nevíte.

Při testování se mi podařilo nejnovější iPhone 6s nabít 4krát, což je rozhodně příjemné a je to dokonce více, než výrobce uvádí ve spojitosti s běžným smartphonem. Navíc můžete využít výstup 2,1A i pro nabíjení nových iPhonů, jelikož jim výstup s vyšší napětím nedělá problém a nabijí se mnohem rychleji, než z běžného adaptéru. Jediné, co vás může trochu zklamat je rychlost nabíjení samotné powerbanky. Vzhledem k 1A vstupu se dobije přibližně za 10 hodin, což není ideální, ale stačí jí připojit večer a ráno máte nabito a můžete opět vyrazit s plnou kapacitou. Životnost je 500 cyklů, což je pro powerbanky typické.

  • Powerbanku Epico Eloop E12 si můžete koupit přímo zde
Epico Eloop E12 a E14 1
Epico Eloop E12 a E14 4

Epico Eloop E14
Druhá, větší a těžší powerbanka nabídne kapacitu extrémních 20 000 mAh. V balení opět najdete plochý micro USB kabel pro nabíjení powerbanky nebo Android telefonů a luxusní plstěný obal, který se ale tentokrát pochlubí koženým logem na spodní straně a cvočkem pro snadné zapínání namísto gumového pásku. Powerbanka samotná působí luxusnějším a masivním dojmem, protože nabídne kovové šasi doplněné černými plastovými pásky po stranách. Na boku opět najdete dvojici USB portů, kde jeden má výstup 1A a 5V a druhý 2,1A a 5V, tudíž je opět určen především pro iPad nebo jiné tablety. Vedle se pak nachází čtveřice LED diod signalizující úroveň kapacity, nabíjení a vybití. Vedle diod je pak tlačítko pro zapnutí powerbanky nebo pro zkontrolování kapacity. Nakonec nechybí ani micro USB konektor pro dobíjení powerbanky, ten opět nabídne vstup 1A a 5V.

Vzhledem k vyšší kapacitě a hmotnosti, která narostla na 400g, tudíž dvakrát více, než u předchozí Epico Eloop E12, je určena spíše na delší výlety nebo pro nabíjení tabletů, které mají větší baterii, a tak z externí baterie vysají více energie. Hmotnost vzhledem ke kapacitě není nikterak vysoká, a tak Epico Eloop E14 lze snadno hodit do batohu a vyrazit. Na každodenní cestování to podle mého názoru úplně není, ale záleží na prioritách každého z nás.

Při testování se mi podařilo iPhone 6s nabít 7krát, takže vám poskytne svobodu od jiných zdrojů energie klidně i na týden. Výrobce slibuje úplně stejný výsledek u běžného smartphonu. iPad by měla být powerbanka schopná nabít 2x. Opět vám 2,1A výstup zajistí rychlejší nabíjení iPhonu, než při používání běžného adaptéru od Applu. Znovu trochu zamrzí jen 1A vstup pro nabíjení powerbanky, kvůli kterému se Epico Eloop E14 dobije přibližně za 14 hodin, což rozhodně není doba, kterou prospíte a proto ji musíte dát nabíjet už o několik hodin dříve, aby byla ráno připravená, když budete odcházet z domu.

  • Powerbanku Epico Eloop E14 si můžete koupit přímo zde
Epico Eloop E12 a E14 2
Epico Eloop E12 a E14 3

Resumé:
Oběma powerbankám v podstatě není moc co vytknout. Jedinou nevýhodu bych viděl v 1A vstupu, který se podílí na delším plném dobití powebanky, ale jinak jsou elegantní, bezproblémové, lehké a kvalitně zpracované. Potěší i přibalené pouzdro, které rozhodně svým designem neurazí a naopak působí elegantním dojmem. Každá ze dvou výše recenzovaných externích baterií míří na jinou cílovou skupinu zákazníků, ale i tak se někde uprostřed spojují. Menší powerbanka Epico Eloop E12 zaujme zejména svou nízkou hmotností a i přes svou nižší kapacitu přítomností 2,1A USB portu. Větší a těžší Epico Eloop E14 pak svou vysokou kapacitou a kvalitním kovovým šasi. Dobrou zprávou pro všechny potenciální zákazníky je, že shop Esperia.cz k oběma powerbankám přibalí ještě jednu menší Epico Capsule v hodnotě 399 Kč s kapacitou 2600 mAh, díky níž dokáže jednou zcela dobít průměrný smartphone a poslouží hlavně v případě nejvyšší nouze, když potřebujete akutně nabít své zařízení.

Epico Eloop E12 a E14 5

Dnes nejčtenější

.