Zavřít reklamu

Apple A9Tak sa zdá, že vďaka rozdielom v procesoroch od Samsungu a TSMC vznikla väčšia kauza, než akou je Volkswagen. Posledné dni sa to totiž hemží samými testami a zisteniami o tom, že procesory Apple A9, ktoré vyrobilo TSMC, sú o trochu výkonnejšie, zato však majú nižšiu spotrebu a niektoré kusy iPhone 6s tak podľa Geekbench testu ponúkajú až o dve hodiny dlhšiu výdrž batérie na jedno nabitie. A práve to bola posledná kvapka predtým, ako Apple zverejnil oficiálne vyhlásenie, v ktorom prehlásil, že nevylučuje rozdiely, avšak pri reálnom používaní sú oveľa menšie ako pri laboratórnych testoch. To teraz potvrdzuje aj portál AnandTech, ktorý otestoval oba typy iPhonu 6s a zistil, že medzi procesormi od Samsungu a TSMC síce dochádza k rozdielom, ale ide vážne len o pár minút, ako som to pôvodne predpokladal ja.

AnandTech totiž zistil, že zatiaľ čo iPhone 6s s procesorom od Samsungu vydržal 610 minút browsovania na WiFi (10h a 10min), model s procesorom od TSMC vydržal 624 minút, čiže len o 14 minút dlhšie, nie o pôvodne medializované 2 hodiny. Takýto rozdiel má navyše blízko k tvrdeniu Applu, podľa ktorého sa vraj rozdiely pohybujú na úrovni maximálne 2-3%.

Pri teste WebGL dokonca procesor od Samsungu prekonal TSMC o štyri minúty a vydržal 352 minút (5h a 52 min), zatiaľ čo model s procesorom od TSMC vydržal 348 minút. Podobne nepatrný rozdiel bol videný aj pri teste GFXBench, kde došlo k 6-minútovému rozdielu v prospech TSMC. Ten vydržal 139 minút (2h 19min), kým Samsung vydržal 133 minút. Napokon najväčší rozdiel bol zaznamenaný v teste Geekbench 3, kde došlo až k hodinovému rozdielu v prospech TSMC. Ten vydržal 272 minút (4h 32min), zatiaľ čo Samsung len 212 minút. V konečnom dôsledku to ale dokazuje, že nie je dôvod panikáriť, pretože procesory sú si celkom vyrovnané, čo sa týka spotreby a pokiaľ by ste aj videli podstatne horšiu výdrž na telefóne s čipom od Samsungu, stojí za tým zrejme chybná batéria. V testoch bol jas displeja nastavený na 200 nitov a v mobiloch sa nenachádzala SIM karta.

iPhone 6s ArsTechnica Battery Test
Processor A9 iPhone 6s

*Zdroj: ArsTechnica

Dnes nejčtenější

.