Zavřít reklamu

Film Steve Jobs iconSteve Jobs (pozn. ten film) má svojich priaznivcov aj odporcov. Medzi odporcov by sme vedeli zaradiť všetkých jeho kolegov zo súčasného obdobia a vdovu, ktorú tu zanechal po svojej smrti v roku 2011, kedy prehral dlhoročný boj s rakovinou. Najväčší odporcovia však vravia o filme, že je zlý a pritom ho ani nevideli a dokonca ho ani neplánujú vidieť. Naopak priaznivci filmu mali možnosť ho vidieť a zrejme nie je náhodou, že tu nájdeme ľudí, ktorí pracovali so Stevom Jobsom v minulosti a mali tak možnosť poznať ho skôr, než sa na scénu dostal Tim Cook, Jony Ive alebo Laurene Powell Jobs. Ale aj priaznivci si všímajú, že vo filme sú určité nepresnosti, ale na druhú stranu chvália vynikajúce spracovanie filmu a snahu o zachytenie Jobsovej osobnosti, keďže to je to hlavné, na čom chce hollywoodsky film stavať. Podobný názor má aj veteránka PR oddelenia, Andy Cunningham, ktorá sa vo filme taktiež objaví, keďže pracovala v Appli zrovna v čase, kedy sa blížilo predstavenie Macintoshu v roku 1984.

Na začiatok však povedala, že vo filme nie je prakticky nič historicky presné, od udalostí až po dialógy. Na druhú stranu však Steve Jobs zachytáva pravdu, ktorá je tu dokonca zachytená pravdivejšie, než by ste čakali. Aj keď tu je vyjadrená dramatickejším štýlom. Film totiž viacmenej sleduje, akými metódami sa Steve dostal k úspechu a priznajme si, ani on nebol boh a mal svoje nedokonalosti, o ktorých zjavne moderný Apple nechce, aby ste vedeli. Na druhú stranu, film ich stvárňuje dramatickejším štýlom a zdá sa, že Jobs tu bude stvárnený ako tyran, ktorý bičuje svojich podriadených. Cunninghamová ale vraví, že Jobs tlačil na svojich podriadených až tak, že vďaka tomu dokázali vytvoriť veci, o ktorých neverili, že by ich dokázali spraviť sami. To bola pravda a Jobsovo komplikované správanie malo veľké výhody: „Po spolupráci so Stevom Jobsom som vo svojej práci oveľa lepšia,“ spomína.

Film sám o sebe si dal veľmi záležať na prostredí, v akom sa scény odohrávajú. Narozdiel od skutočnosti sú tu scény totiž prispôsobené filmu a nezachytávajú ako sa to stalo, ale prečo sa to stalo. Prostredie tu má teda dramatickú funkciu a tvorcovia si dali veľmi záležať na tom, aké prostredie vyberú. Platí to aj v prípade scény, kde sa Cunninghamová a Jobs hádali kvôli kvetom počas stretávok s novinármi v New Yorku. V praxi to teda vôbec nie je len obyčajný životopisný film, ktorý zachytáva Jobsov život od narodenia po smrť, ale je to skôr dielo, ktoré zachytáva Jobsovu povahu a dôvody, prečo sa jednotlivé veci udiali. Či sa to filmu naozaj podarilo a či nás ohromil, to uvidíme už budúci mesiac, kedy sa Steve Jobs dostane aj do našich kín.

Steve Jobs movie

*Zdroj: Cult of Mac

 

Dnes nejčtenější

.