Zavřít reklamu

Samsung Gear VRJe rok 2015 a ľuďom už nestačí pozerať sa do telefónov a počítačov. Nastupujú rôzne wearable zariadenia na ruky, ako sú Apple Watch, ale aj také, ktoré vás doslova vtiahnu do úplne nového sveta. Sú to všetky tie Oculusy, HoloLensy a Samsungy, ktoré majú schopnosť priniesť vám pred oči úplne inú scenériu, než akú by ste tam mali obvykle. V uplynulých dňoch som mal na recenziu virtuálnu realitu Samsung Gear VR, ktorá využíva technológiu Oculus Rift a pretože ide o tému, ktorá sa tak nejak týka aj Applu, rozhodol som sa o nej napísať pár slov aj sem. Špekuluje sa totiž, že Apple tiež pracuje na vlastnom VR zariadení, keďže spoločnosť hľadá množstvo expertov v oblasti virtuálnej alebo rozšírenej reality. Po vyskúšaní Gear VR nemám problém a ak Apple chce vyrobiť svoju vlastnú, tak sem s ňou. Ale aby som nepísal len tak o hardvéri a jeho aspektoch, svoje dojmy spíšem inak. Spíšem, čo som zažil behom vo svete Gear VR a prečo si myslím, že virtuálna realita má veľkú budúcnosť v oblasti vzdelávania a aj v praktickom svete. Bez ohľadu na to či ju vyrobí Samsung, Apple alebo ktokoľvek iný.

Už po nasadení „okuliarov“ som sa dostal do nového domu, ktorý vyzerá veľmi zaujímavo. Ale je to skôr len taký „hub“, aby to nevyzeralo, že ste len v nejakej prázdnote. Tá tu síce jeden čas bola, ale to bolo len v dávnejších beta verziách softvéru, ale to je už pasé. Po novom ste v luxusne vyzerajúcom sídle a cez sklenenú strechu vidíte hviezdy na nočnej oblohe. Samozrejmosťou je tu potom menu rozdelené do troch sekcií a tu sa dovolím zastaviť – dizajnovo mi strašne pripomína Windows 8, čo by som si ale vedel vysvetliť tak, že Oculus ho spravil kvôli plánovanej podpore Xboxu a rozhodol sa toto prostredie použiť aj u Gear VR. Každopádne je tu niekoľko hier a videí a po vyskúšaní virtuálnej reality viem presne, na čo bude určená.

Totiž, hry tu vyzerajú celkom dobre (hral som Temple Run), ale oveľa viac ma zaujali dokumenty a vzdelávacie videá, prípadne plávanie s rybami v mori. Z toho som usúdil, že budúcnosťou virtuálnej reality nebude až tak hranie hier ako vzdelávanie a nahradenie niektorých televíznych programov na Discovery alebo Animal Planet. Totiž, funguje to ako kino, v ktorom sa viete pohybovať, počujete dôveryhodné spracovanie zvukov a máte dojem, že ste naozaj v tom prostredí. Vďaka virtuálnej realite sa viete vcítiť do prostredia oveľa lepšie než keď ich sledujete v telke v obývačke. Pokojne by som si tu vedel predstaviť Ultimate Survival alebo aj testovanie áut v Top Gear by nabralo úplne iný rozmer. Boli by ste súčasťou deja a to je podľa mňa to najdôležitejšie, pretože vzdelávanie bude vďaka tomu oveľa pútavejšie. Dovolím si tvrdiť, že je otázkou niekoľkých rokov, kým sa VR stane neoddeliteľnou súčasťou predmetov ako je geografia, biológia alebo dejiny. Všetky z týchto troch predmetov by získali úplne nový rozmer a začali by baviť aj tých, ktorých nebavia – pretože by to už neboli len tri strany poznámok na každej hodine s nulovým prehľadom o skutočnosti. Videozábery z pohľadu prvej osoby a možnosť pozerať sa okolo seba to ale umožnia.

A rovnako tak bude mať virtuálna realita vzdelávací účel aj mimo škôl. Napríklad ak sa budete chcieť učiť variť, tak si sem stiahnete/kúpite sadu videí od Gordona Ramsaya, ktoré budú natočené z pohľadu prvej osoby a budete dokonale vidieť, ako sa naučiť robiť dané jedlo (a prekvapíte tak svoju partnerku/partnera). U rozšírenej reality potom vidím zaujímavé využitie v prípade, že by ste si chceli kúpiť nový nábytok. HoloLens, ak by naň bola dostupná napríklad aplikácia IKEA, by mohol fungovať tak, že by ste si v prázdnej miestnosti skúsili zvoliť nábytok, ktorý by sem dokonale pasoval a mali ste okamžitý prehľad o tom, čo chcete kúpiť bez toho, aby ste išli do obchodu, kúpili nábytok a potom ďalšie dva dni premýšľali, kam ho dáte. U virtuálnej reality by to potenciálne išlo tiež, pretože sa tu dá zapnúť kamera mobilu a cez ňu môžete sledovať vaše okolie. Skrátka pre virtuálnu realitu existuje praktické využitie, len technológia ešte čaká na svoj najväčší boom. Ale ten bude zrejme do pár rokov. A verím, že do tohto sveta skôr či neskôr vstúpi aj Apple, je to príležitosť, ktorú si nenechá ujsť.

https://youtu.be/-4vhtpa8JRA

Dnes nejčtenější

.