Zavřít reklamu

aaron sorkinScenárista Aaron Sorkin sa len pred pár dňami dostal do slovnej prestrelky s Timom Cookom, no teraz mu očividne hlava vychladla dostatočne na to, aby sa vyjadril v médiách aj na iné veci než na to, že riaditeľ spoločnosti, ktorej sa Sorkinov film týka, je podľa neho oportunista. Server Wired totiž práve vydal rozhovor so scenáristom, ktorý dávnejšie napísal aj napríklad scenár pre Social Network, film o založení najväčšej sociálnej siete na svete. Scenár pre film Steve Jobs bol však vytvorený na základe rovnomenného životopisu od Waltera Isaacsona, ktorý čelil kritike, ale zároveň sa mnohým ľuďom páčil. Napriek tomu, že je film postavený na oficiálnom životopise, scenárista sa zásadne vyhýbal tvrdeniu, že ide o životopisný film. Aj keď by mal byť Steve Jobs presnejší, čo sa týka spracovania, tak tu sú nejaké vymyslené momenty v dialógu.

„Keď robíte životopisný film, ľudia idú do kina v domnení, že uvidia malého chlapca so svojim otcom, že sa pozerá do výkladu v obchode s elektronikou, zrazu ten chlapec začína štartovať vlastnú firmu. A že tu uvidia všetky tie dôležité momenty v živote Steva Jobsa. Inak, v skutočnosti nie som scenárista. Som dramatik, ktorý sa tvári ako scenárista. Som spokojný s písaním scenáru v klaustrofobicky malom voľnom čase,“ zdôraznil rozdiel medzi životopisným filmom a filmom Steve Jobs.

Všetko to začalo v čase, kedy Sorkin poslal e-mail režisérovi Scottovi Rudinovi a predal mu myšlienku zobrať tri najväčšie oznámenia produktov v Jobsovom živote a identifikovať 5 alebo 6 konfliktov, ktoré by sa mohli odohrávať v backstage. Teda na miestach, kde sa v skutočnosti neodohrávali. Aaron Sorkin ale vraví, že aj keď tu budú určité nepresnosti, ľudia by mu mali dať šancu. Veľmi dôležitú rolu vo filme zastáva Jobsova dcéra Lisa, ktorú si Jobs odmietal priznať za svoju a na svoju obhajobu povedal, že žena, s ktorou ju splodil, spala aj s ďalšími chlapmi zatiaľ čo on sa venoval Applu. Film sleduje aj udalosti z tohto obdobia.

Sorkin tiež dodáva, že aj keď film stavia na histórii a skôr je určený pre fanúšikov, nájdu sa tu aj geekovské momenty: „Vedel som, že sa nedá spraviť takýto film bez pomoci niekoho skúseného. Sú tam vety a pojmy, ktorým vôbec nerozumiem.“ Nakoniec už len povedal, že sa určite nájdu ľudia, ktorí povedia, že film schválne ukazuje zlú stránku Steva Jobsa, ale nájdu sa aj ľudia, ktorí neveria, že by bol Steve tak neuveriteľný dobrák – a vzhľadom k tomu, že niektorí zamestnanci z neho mali strach, tak ním určite nemohol byť. Zakončil to slovami, že si myslí, že spravili skvelý film.

Steve Jobs poster

*Zdroj: Wired

 

Dnes nejčtenější

.