Zavřít reklamu

OS X El CapitanKdyž jsem před několika lety přešel z Windows na Mac respektive na OS X, tak jsem byl samozřejmě naučen na několik gest a zkratek, které jsem používal denně a pomáhaly mi při práci s počítačem, ale náhle jsem je na Macu nemohl použít. Jednou takovou byla i zkratka Shift + Delete, která umožní smazat soubor rovnou z celého počítače, aniž by se nejdříve neumístila do koše. Dlouho jsem po celém internetu hledal, zda-li tato funkce je i na OS X a dočetl jsem se jen, že spousta ostatních uživatelů hledá to samé, ale zkratka neexistuje.

S příchodem OS X El Capitan se ale mnozí z nás konečně dočkali. Nový systém totiž obsahuje novou zkratku, která právě umožní zmíněné smazání souboru rovnou z celého počítače, aniž bysme jej museli nejprve umístit do koše. Stačí označit jeden nebo více souborů a na klávesnici stisknout kombinaci kláves Cmd (⌘) + Alt (⌥) + Backspace (vpravo nahoře pod tlačítkem pro vypnutí Macu). Trochu otravné ale je, že se objeví tabulka, kterou můžete vidět níže, a na ní máte  defaultně označenou funkci Zrušit, tudíž nemůžete přímé smazání potvrdit enterem ani jinak přeskočit na druhé tlačítko Smazat na klávesnici. Nezbývá tedy nic jiného, než sáhnout po myši nebo na trackpad a myši příkaz dokončit.

Mějte na paměti, že pokud takto rovnou smažete soubor, tak už není cesty zpět. Smaže se z celého počítače, tudíž jej nenajdete v koši ani nikde jinde. Nepomůže vám ani klávesová zkratka Cmd (⌘) + Z, která dokáže rychle vrátit smazaný soubor zpět, pokud je vhozený do koše. Pomoc by vám mohl jedině nějaký software, který by ještě soubor dokázal zachránit, ale ani to není jisté, jelikož by se mohl už mezitím přepsat.

Jak v OS X smazat okmažitě soubor

Netvrdím, že se jedná o super funkci, která nový OS X nečím lepším. Naopak si dovolím tvrdit, že ji Apple okopíroval od Microsoftu, jelikož jak už jsem zmínil, Windows tuto funkci obsahuje již mnoho let.

Další klávesové zkratky pro mazání souborů:

Cmd (⌘) + Backspace – vhození souboru do koše
Cmd (⌘) + Alt (⌥) + Backspace – vysypání koše s nutností potvrdit
Cmd (⌘) + Alt (⌥) + Shift (⇧) + Backspace – vysypání koše bez potvrzení

OS X El Capitan

 

Dnes nejčtenější

.