Zavřít reklamu

Apple TV logo
O novej Apple TV sa v posledných dňoch dozvedáme viac informácií, než by sme mali a táto vlna únikov pokračuje aj dnes. Veľkú zásluhu má na tom zahraničný server 9to5mac, ktorý získal od svojich spoľahlivých zdrojov informácie o štvrtej generácii set-top boxu z dielne Applu a dnes nám prináša ďalšie, ktoré sú veľmi zaujímavé. V prvom rade, nové zariadenie ponúkne oveľa rýchlejší procesor a tiež ponúkne ovládač, ktorý bude ladiť s farbou produktu (môžeme sa dočkať viacerých farebných verzií?). Rovnako tak sme sa dozvedeli, že štvrtá generácia zatiaľ nebude podporovať 4K rozlíšenie, čo celkom zamrzí vzhľadom k tomu, že televízory so 4K rozlíšením sú čoraz lacnejšie a už dnes sa dajú niektoré zohnať za prijateľnú cenu, aj keď sú značne oklieštené a vďaka slabému hardvéru sekajú.

Apple TV bude teda opäť podporovať len Full HD rozlíšenie podobne ako iPhone 6(s) Plus alebo ako súčasná generácia zariadenia. Krabička bude väčšia a bude drahšia, vyjde vás 149 dolárov (odhadujeme 169€ v Európe) a ponúkne 16GB úložisko. Existuje však aj alternatíva, že budú v predaji dve verzie, 8GB za 149 dolárov a 16GB za 199 dolárov, keďže Apple testuje oba modely. Toto úložisko bude možné spravovať narozdiel od dnešného modelu, ktorý má len 8GB flash pre cache. Vzhľadom k tomu, že nová Apple TV má podporovať hry, je to celkom málo, ale odôvodnene – všetok obsah bude totiž streamovaný z internetu, teda zo serverov Applu, ako sme špekulovali dávnejšie. Streamovanie aplikácií využíva rovnakú technológiu ako „novodobé“ aplikácie v iOS 9, ktoré majú šetriť miesto na zariadeniach tým, že si budú sťahovať len ten obsah, ktorý potrebujú v danej chvíli a až potom si budú sťahovať dodatočný obsah z App Storu, čiže to bude fungovať podobne ako inštalácia hier na Xbox One alebo PS4, kde môžete hrať hry už zhruba po tom, ako bude dokončených 10% inštalácie. Apple TV beží na novom systéme, ktorý je postavený na jadre iOS 9.

Hardvérovým srdcom novej Apple TV bude procesor Apple A8, ktorý nájdeme v iPhone 6 a 6 Plus. Hardvérovo teda bude pomalšia oproti iPhone 6s a 6s Plus, ale existuje možnosť, že čip v set-top boxe bude pretaktovaný na vyššiu frekvenciu, podobne ako Apple podtaktoval A8 pre iPod touch 6. generácie – konieckoncov Apple TV nemá vlastnú batériu a je napájaná z elektriny. Na zadnej strane set-top boxu nájdeme okrem nabíjacieho otvoru tie isté konektory ako na dnešnom modeli, čiže HDMI konektor a USB port pre diagnostiku a pripojenie k iTunes. Na ovládanie sa bude používať kovový ovládač (hliníkový), ktorý bude teraz tmavý. Na ovládači potom nájdeme Home Button a tlačidlo pre aktivovanie Siri, ktorá hrá dôležitú rolu na Apple TV a je úzko spojená s Proactive Assistant, vďaka ktorému bude možné vyhľadať obsah vo všetkých aplikáciách, ako je Netflix, iTunes Store alebo Apple Music. Existuje však možnosť, že Proactive Assistant pribudne do Apple TV neskôr, v čase, kedy budú prístupné prvé aplikácie.

 

Apple TV 4 concept
*zdroj-obrázek: martinhajek

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.