Zavřít reklamu

nokia_3310Najlegendárnejší vynález ľudstva, ten, ktorý obsahuje DNA Chucka Norrisa a ten, ktorý ste nechceli hodiť na zem, oslavuje 15 rokov od svojho predstavenia! Hovoríme o legende Nokia 3310, ktorá aj po rokoch verne ukazuje 100% batérie a stále vyzerá, akoby bola čerstvo rozbalená z krabice. Telefón s ikonickým dizajnom dokázal už v roku 2000 ponúknuť všetko, čo sme milovali a dokonca ponúkol aj niekoľko fíčuriek, ktorými ste si ho vedeli vytuningovať. Mimochodom, keď vám 3310 padla na čerstvo pripravené kachličky, mohli ste si okamžite zháňať náhradu…..tých kachličiek, samozrejme.

Nokia 3310 sa stala jedným z najúspešnejších telefónov v histórii ľudstva a model, ktorý na stupnici tvrdosti prekonával diamant a po dopade na zem z mrakodrapu sa zachoval ako zbraň hromadného ničenia, predal 126 000 000 kusov. Pamätať si toho veľa nemusel, konieckoncov internetové pripojenie bola posledná vec, na ktorú ste v roku 2000 chceli používať mobil a tak ste v ňom našli úložisko s kapacitou 1 kB. Hardvér, o ktorom sa ani netreba rozpisovať (nikto nevie, čo tam je okrem nezničitelnej zliatiny mimozemského pôvodu), je aj na dnešné pomery vskutku výkonný a v speed teste dokázal predbehnúť iPhone 6. Nie je sa ale čomu diviť, systém bol veľmi primitívny, nepotreboval tonu API a dôvod kúpy spočíval jednak v cene a jednak v tom, že ste si naň mohli uložiť v tej dobe neuveriteľných 100 kontaktov.

iPod touch Nokia 3310

Čitateľnosť displeja je tiež na vysokej úrovni aj na priamom svetle, konieckoncov išlo o čiernobiele LCD s rozlíšením 84 x 48 bodov. Na displeji ste pritom mohli vidieť všetko potrebné a keď nie, jednoducho ste ho vybrali z tela a prachovkou utreli displej zvnútra. A nepotrebovali ste ani manuál, stačili vám vaše vlastné ruky. A keby aj nie, mohli ste použiť stavbárske kladivo. Ale bolo treba dbať na presnosť, stačilo udrieť o 2 milimetre vedľa a kladivo sa odrazilo od mobilu naspäť k vašej hlave.

Vo vnútri sa nachádza batéria buď s kapacitou 900 mAh (NiMH) alebo 1000 mAh (Li-Ion). Vyššia kapacita bola uvedená po tom, ako sa prvé vzorky s 900 mAh batériou vybili počas finále majstrovstiev sveta v hrani Hadíka, kvôli čomu bol finálový duel prerušený už po 4 mesiacoch. No skrátka, batéria Nokie 3310 vydržala neuveriteľne dlho a bolo jedno, že ste išli na pol roka do Zimbabwe, po návrate domov ste mali ešte aspoň 1 paličku batérie. Čo znamenalo, že na Vianoce ste si pod stromčekom našli nabíjačku, keďže starú ste stratili.

Nokia 3310

Medzi najzaujímavejšie funkcie, pokiaľ opomenieme certifikát MIL-STD-1822 (Jadrová zbraň), patrila napríklad možnosť posielať 3-násobne dlhšie SMS správy, než bolo povolené, čiže ste mohli poslať až 450 znakov. Ďalšou novinkou v tej dobe bol SMS Chat, čiže niečo ako iMessage, len vám to poriadne strhávalo kredit (a my sa čudujeme, že operátori oslavovali Vianoce už v auguste/srpnu). Ľudia mali na výber z 35 zvonení, a keď sa vám nepáčilo ani jedno z nich, jednoducho ste si vytvorili vlastné cez editor alebo ste poslali SMS-ku na číslo, ktoré ste našli na poslednej strane magazínu TV Komplet. A vám tak telefón začal hrať Numa Numa Jej vždy, keď vám niekto telefonoval. Upraviť ste si mohli aj kryt. Ak sa vám nedajbože nepáčilo, že telefón má asfaltovú farbu (A je nezničiteľný… náhoda?), potom ste si mohli zbehnúť do najbližšieho obchodného centra a v stánku s mobilnými doplnkami ste si kúpili nový kryt s tigrom, Spidermanom, svojim znamením, no proste existovalo 8 biliónov možností ako upraviť vzhľad svojho telefónu. A nesmieme zabudnúť na (ne)spoľahlivé šnúrky!!!! Zlaté to časy, keď sa plastové úchytky na šnúrkach po pár dňoch zlomili a Nokia vám pre zmenu po dopade zlomila nohu.

Telefón sa tiež vyznačoval niečím, čo by sa dalo nazvať vodotesnosť, pretože to fungovalo. Vlastne, dá sa povedať, že Titanic by jazdil doteraz, keby Nokia poskytla svoju technológiu angličanom už pred 100 rokmi. V tej dobe sa človek vážne nemusel báť o svoj mobil, pretože bolo jasné, že si to vždy ods…schytá objekt, na ktorý dopadne.

Mimochodom, Nokia dostala v roku 2013 grant na vytvorenie najtvrdšieho a najodolnejšieho super-materiálu na svete. Volá sa grafén a myslíme si, že Nokia 3310 je vytvorená z práve z neho.

Všetko najlepšie, 3310!

VSCOcam 3310 Sample

Dnes nejčtenější

.