Zavřít reklamu

Retina MacBook iconInformácie o procesoroch Skylake sa objavujú pravidelne a my sme sa vďaka týmto únikom dozvedeli, čo môžeme čakať od budúcich MacBookov ProAir. Lenže to už nie sú jediné MacBooky, ktoré Apple vyrába a spoločnosť do tretice oznámila návrat MacBooku v úplne novom dizajne a s úplne novou predstavou toho, ako bude vyzerať ultrabook budúcnosti. Papierovo je to pomerne slabý stroj, ale na prácu s internetom to stačí a rovnako tak to stačí na poháňanie Retina displeju, ktorý je naozaj pekný. Nachádza sa tu úsporný procesor Core M, ktorý nepotrebuje aktívne chladenie a vystačí si s pasívnym, a takúto vlastnosť budú ponúkať aj všetky budúce modely Core M Skylake. V porovnaní s čipmi Broadwell majú byť až o 17% rýchlejšie, ponúknu až o 41% vyšší grafický výkon a nakoniec môžu mať predĺženú výdrž batérie o 1,4 hodiny.

Intel by tento rok mohol rozdeliť procesory Core M na niekoľko sérií a vyzerá to, že sa dočkáme čipov Core m3, Core m5 a Core m7, kde bude číslo určovať výkon (a bude vám pripomínať BMW). Základným modelom má byť procesor Core M3-6Y30, čo je dvojjadrový čip s frekvenciou 900 MHz a Turbo Boost do 2.2 GHz. Čip obsahuje 4MB L3 cache a grafickú kartu Intel HD 515 s frekvenciou 850 MHz. Mohlo by sa jednať o procesor, ktorý uvidíme v základnom modeli MacBooku, ktorý sa u nás predáva za cenu okolo 1400€.

Intel Core M Skylake

Ale je možné, že Apple sa rozhodne použiť procesory, ktoré majú väčší výkon. Predsa len, Apple vo všetkých svojich počítačoch používa procesory Core i5 a je celkom možné, že u MacBooku sa rozhodne použiť Core m5. Spoločnosť plánuje predstaviť tri rôzne modely procesoru, Core m5-6Y54, m5-6Y57 a m5-6Y75. Prvé dva procesory majú základnú frekvenciu 1.1 GHz a grafický čip s frekvenciou 900 MHz, ale odlišujú sa vo frekvencii Turbo Boost. U prvého je to 2.7 GHz, u druhého o 100 MHz viac. Trojicu uzatvára Core m5-6Y75 s frekvenciou 1.2 GHz, Turbo Boost do 3.1 GHz a grafickým čipom s taktom 1000 MHz.

MAcbook air versus macbook 2015

Všetky z procesorov majú inak veľmi podobné vlastnosti a to 4MB L3 cache, TDP na úrovni 4,5 wattu a grafický čip Intel HD 515. Všetky procesory tiež môžu mať odber 7 wattov kvôli vyšším frekvenciám, čo Apple využil pri tohtoročnom MacBooku. Procesory totiž pretaktoval o 100 a 200 MHz oproti normálu. Všetky procesory z rodiny Core M Skylake podporujú až dva SATA 6Gb/s porty, 6 USB portov, eMMC 5.0 rozhranie, ako aj 10 liniek u rozhrania PCIe. Ďalej je prítomná podpora USB On-The-Go a Rapid Storage Technology 14. Procesory podporujú operačné pamäte typu DDR3L-1600 a LPDDR3-1866.

Retina MacBook 2015

*Zdroj: CPU World

Dnes nejčtenější

.