Zavřít reklamu

Windows 95Apple už nepatrí medzi spoločnosti, ktoré by zosmiešňovali konkurenciu pri každej príležitosti. Čiastočne za to môže fakt, že sa zlepšili vzťahy medzi ním a Microsoftom, ktorý dokonca po rokoch vydal Office pre iPad. Lenže nebolo to tak dávno, čo sme vídali reklamy Mac vs PC, kde Apple ukazoval, prečo je lepšie si kúpiť Mac a v jednej z reklám dokonca ukazoval, že rozbalenie iMacu a jeho príprava na prvé použitie je niekoľkokrát rýchlejšia než rozbalenie počítaču s Windows. Rovnako tak si z neho vystrelil pred 20 rokmi. Prečo sa vraciame do roku 1995? Presne pred 20 rokmi sa totiž začal predávať Windows 95.

Apple si toho bol vedomý a vydal vtedy sériu uštipačných reklám, ktoré útočili na Windows 95. Jedna z reklám napríklad hovorila: „Predstavujeme Windows 95. Mená vašich súborov môžu mať viac ako 8 znakov. Obsahuje kôš, z ktorého môžete vyťahovať veci. Umožňuje vám pohybovať veci po ploche. Predstavte si to.“ Zamestnanci Applu pre zmenu na svojich autách mali nálepky, ktoré narážali na skutočnosť, že niektoré funkcie Windows 95 obsahoval Mac System 7 už pred 4 rokmi. A čerešničkou na torte bolo, že Apple si rezervoval reklamu na celú stranu v denníku Wall Street Journal, na ktorej bol text C:/ONGRTLNS.W95 (Gratulujeme, Windows 95).

Na druhú stranu, Applu sa táto antikampaň veľmi nepodarila, pretože Windows 95 ovládol svet a Apple bol vtedy predpotopná spoločnosť. Prečo sa mu darilo? Aj samotný bývalý riaditeľ zodpovedný za užívateľské rozhranie, Mitch Stein, povedal, že Windows 95 bol tak jednoduchý ako Mac OS a vtedy sa Apple bál, že ľudia začnú prechádzať na Windows. Iný bývalý pracovník dokonca priznal, že Windows 95 donútil Apple zmeniť Mac. Ľuďom vraj stačilo, že bol systém čiernobiely alebo má len chabé farby, naznačoval to prieskum. Ale keď prišiel Windows 95 s pestrofarebným prostredím, bolo to okamžite sexi a ľudia to chceli. Apple teda musel dobehnúť konkurenciu – uvedomil si, že musí vyrábať produkty, ktoré vyzerajú dosť dobre na to, aby ich ľudia chceli kupovať. U Windowsu 95 to platilo, bol to totiž systém, na ktorý ste si doslova museli odstáť v rade, skoro tak ako teraz čakajú ľudia na iPhone. Systém tiež ponúkal neoddeliteľnú súčasť v podobe tlačidla Štart, ktoré sa vrátilo do Windows 8.1 a Windows 10.

Nakoniec najzaujímavejší je fakt, že Windows 95 je produktom, na ktorého vývoj dohliadal Brad Silverberg. Pôvodne začínal ako programátor na projekte Apple Lisa.

Windows 95

*zdroj obrázek: wallpapervortex

*Zdroj: Cult of Mac; TouchIT

 

Dnes nejčtenější

.