Zavřít reklamu

Retina MacBook Pro iconAnalytická společnost Canalys provedla opět průzkum trhu a porovnala výsledky za poslední čtvrtletí se stejným čtvrtletím minulého roku. Ve druhém čtvrtletí roku 2015 se Apple posunul na druhé místo v podílu trhu s osobními počítači ihned za společnost Lenovo, která se tak stává prozatím největší dodavatelem osobních počítačů a zejména notebooků. Statistiky sčítají dohromady dodané kusy osobních počítačů, notebooků a tabletů.

Společnost Lenovo odeslala necelý 16 milionů kusů počítačů a tabletů, což je o 240 000 více, než Apple a tím se stává s tržním podílem 15% největším dodavatelem. Celkově ale trh s počítači a talbety klesl o 12% na 109,2 milionů. Apple je těsně v patách Lenovu a hned za nimi následuje společnost HP a s menším podílem i Dell. Pětici uzavírá Samsung, kterému podíl za poslední čtvrtletí výrazně klesl především kvůli slabému trhu s tablety a omezování výroby notebooků.

Lenovo tak v posledním čtvrtletí přebralo Applu výsadní postavení na trhu, ale Apple je stále jedničkou ve své zemi, tedy v Spojených státech, kde si drží korunu především díky trhu s tablety, ve kterém jasně vládne a který se na jeho celkovém podílu podepsal ze 70%. Naproti tomu Lenovo je se 30% největším výrobcem počítačů v domovské Číně a podobně jeho podíl nabývá i v USA.

Rozdíl je však opravdu jen minimální a důležité je také vzít v úvahu, jak obrovsky rozšířené portfolio Lenovo má a o kolik méně toho nabízí Apple. Důležitá je také cena, jelikož Lenovo nabízí i spoustu levnějších modelů, zatímco Apple míří do úplně jiné kategorie. Na podzim tohoto roku se očekává, že Apple představí nový 4k Retina iMac, který by se mohl na podílu opět kladně podepsat. Stejně tak bychom se měli dočkat nových Macbooků Pro a Air s procesory Intel, které by už měly nabídnout architekturu Skylake, jenž má být oproti svému předchůdci výrazně lepší.

Snímek obrazovky 2015-08-11 v 10.49.56

*zdroj: Canalys (PDF)

Dnes nejčtenější

.