Zavřít reklamu

iPad Air 2 iconNejnovější čísla z průzkumu trhu od spolešnosti IDC Worldwide Quarterly Tablet Tracker ukazují, že Apple je stále jedničkou na trhu v prodeji tabletů, ale vzhledem k celkovému poklesu trhu s tablety, i jablečný firma ztrácí a díky své přední pozici má meziroční pokles ze všech společností nejvyšší. Celosvětový podíl iPadu poprvé v historii klesl pod 25%, což jasně naznačuje, že celkově o tablety přestává být takový zájem, jaký byl v minulosti.

Za výrazný meziroční pokles iPadu mohou rozhodně i společnosti jako Lenovo, Huawei nebo LG, které nabízí neskutečně levné modely, po kterých v dnešní době uživatelé spíše sáhnou, jelikož jej využívají převážně na občasné brouzdání po internetu nebo přehrání filmů, na což jim pravděpodobně obyčejný tablet stačí. I tak ale Apple s markantním náskokem před těmito společnostmi vede, jelikož za poslední čtvrtletí odeslal 10,9 milionů iPadů a Huawei nebo LG jen 1,6 milionů. LG přitom zaznamenalo meziroční nárůst 246% a Huawei 103%.

IDC-Q215-Tablets

Meziroční pokles má iPad už šesté čtvrtletí po sobě od té doby, co začal stagnovat trh s tablety. Nicméně tento trend by mohlý být za několik měsíců zvrácen, jelikož Apple se chystá uvolnit nové iPady, mezi kterými by neměl chybět iPad Pro s 12,9″ displejem se zaměřením na profesionální a podnikovou sféru. Právě ve firmách a školách by se mohl velký iPad ujmout, což by na nárůst podílu mělo značný dopad a meziroční pokles by se mohl výrazně zmenšit nebo se dokonce přehoupnout do nárůstu.

iPad Air 2 iPad mini 3

*zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.