Zavřít reklamu

indexVe starších filmech si producenti a scénáristi zjevně představovali, že budoucnost v nositelné elektronice, tedy wearables, je tak neskutečná utopie, že se jí dočkají nejméně v roce 2100, jenomže teď je rok 2015 a my už máme po ruce tolik tehdy utopické elektroniky, že se v tom není ani snadné orientovat. Pojďmě se dnes podívat na 5 snímků, ve kterých bylo možné vidět elektroniku, kterou dneska už dávno máme.

1. Hodinky Jamese Bonda, Žít a nechat zemřít, 1973
Kdo by neznal super chytré hodinky Jamese Bonda, které se objevili v nejednom filmu s agentem 007. Filmařům v roce 1973 zcela logicky přišlo, že mít hodinky, se kterými se dá telefonovat a provádět všelijaké univerzální kulišárny, může mít jenom někdo, jako je agent James Bond. Dnes už to není žádná utopie, ale skutečnost. Telefoní hovory můžete provozovat z vašeho iPhonu i přes Apple Watch. Když mi bylo zhruba tak 10, tak jsem moc chtěl takové hodinky, jako měl James Bond a dnes už to není žádný problém

ManWithTheGoldenGun-Rolex

2. Nike Mags, Návrat do budoucnosti 2, 1989
Boty se objevily v prvním díle Návratu do Budoucnosti, ale na přání fanoušků se objevily i v díle druhém. Firma Nike v roce 2011 vytvořila oficiální repliku těchto bot. Samovázací tenisky Martyho McFlye se staly hitem. Nejzajímavější je skutečnost, že děj filmu se odehrával v roce 2015 a pokud jste film viděli, tak uznejte, že předtucha filmařů, se moc nevydařila, nemáme létající auta ani samovázací tkaničky. Něco jako chytré boty jsme ale již mohly zaznamenat. Například firma Xiaomi představila chytré boty pro sportovce, ale daleko zajímavějším počinem je Glagla. Chytrá bota, která díky senzorům, kterými je přeplňena, dokáže sbírat údaje o vašich sportovních aktivitách. K tomu ještě dokáže vyhřívat.

digitsole_yt

3. JVC Personal Video Glasses, Návrat do Budoucnosti 2, 1989
V několika scénách je vidět Marty Junior jak má na čele speciální brýle. Brýle, se kterými může například sledovat televizní vysílání, bez nutnosti mít televizi. Asi jste pochopili, že živý obraz vidíme v například Google Glass. Stejně jako chytré  brýle od Googlu, tak i od JVC byly hlasově ovládané. Když jde o případ Google Glass, tak mi přijdou jako obrovský nápad, ale firma jej špatně realizuje. Každopádně chytré brýle podle mě mají ambice do budoucnosti.

jvc-virtual-reality-glasses-back-to-the-future-2

4. Ovládání pohybem, Minority Report, 2002
První film z nového století, který tu máme, je Minority Report. Pro ty co neznají děj, jde o blízkou budoucnost, rok 2054. Washington D.C. prošel očistcem a je zbaven kriminality. Nejdůležitější je, že tajné komando Ministerstva spravedlnosti pomocí jasnovidců odhaluje zločiny, ještě než se stanou realitou. Proč ale je Minority Report v našem výběru? Jde o velký počítač, který John Anderton, kterého hraje Tom Cruise, ovládá pohybem a gesty. Ano, stejně jako Kinect na X-BOXu, ale musí při ovládání mít nasazené jakési rukavice. No a uznejte, že ty při ovládání Kinectu vážně nepotřebujete. Tady se Microsoft poučil.

tom-cruise-minority-report

5. Herní rukavice Power Glove, Čaroděj, 1989
Pokud se moc nepohybujete v herním průmyslu nebo alespoň nehrajete hry, nic vám herní rukavice Power Glove z filmu Čaroděj nepřipomíná. Pro nás ostatní jsou ale totožné s Nintendo Power Glove. Pokud jste neviděli film Čaroděj, ve zkratce jde o cestu dvou bratrů za titulem nejlepšího hráče videoher na světě. Ve filmu se objevuje i herní rukavice, kterou se dá ovládat fiktivní hra Rad Racer. Film nicméně neuvěřitelně poukazuje na firmu Nintendo, ne jen rukavicí Power Glove, ale ještě na konci filmu se objevuje hra Super Mario Bros 3, což je hra, která právě na sklonku roku 1989 vyšla. Každopádně Nintendo si umí udělat reklamu, dost možná nezáměrně.

Z0068354

Dnes nejčtenější

.