Zavřít reklamu

Apple Music Connect iconPo spuštění streamovací služby Apple Music na začátku minulého týdne, začalo mnoho uživatelů hledat a sledovat své oblíbené umělce na nové sociální síti Connect od Applu, která je součástí nové aplikace Music. Apple Music Connect, jak se přesně nová služba jmenuje, nabízí písně, videa a obrázky pro fanoušky od umělců jako je Dr. Dre, Eminem, 50 cent a samozřejmě mnoha dalších. Informace o tom, jak funguje postování příspěvku do nové služby od známých umělců byla doposud neznámá, jelikož nikdo nevěděl, pomocí jakého nástroje vlastně umělci obsah přidávají.

Vývojář a zároveň nezávislý hudebník z kapely Airplane Mode, Dave Wiskus, v pátek ale zveřejnil podrobný přehled o přidávání příspěvku do Apple Music Connect na svém soukromém blogu. Wiskus doufal, že Apple dodrží slib, který dal na WWDC o tom, že propojí více svět hudebníků a vývojářů, aby tak umělci mohli nabídnout lépe obsah na iTunes Store a následně ho upravovat. Nic podobného se však nekonalo a jediné, co umělci mohou je sdílet obsah na Connectu. Wiskus a jeho kapela se tedy rozhodly zveřejnit zbrusu novou skladbu skrze Connect a spojit se tak více se svými fanoušky.

První pocity z nahrávání obsahu shrnul umělec a programátor do jednoho jediného slova: „neohrabané.“ Wiskus totiž zjistil, že pokud chce přidat nějakou píseň do Connectu, musí jí mít ve své knihovně v aplikaci Hudba, tudíž ji sem musí nejprve přidat, poté jí synchronizovat na iCloud a až poté ji může nahrát do Connectu.

apple_music_connect

Jenže podle Wiskuse je absolutně největší nevýhou úplná absence jakéhokoli spojení se svými fanoušky nebo pozvání je ke sledování jejich skupiny na Connectu. „Nevidím na Connectu možnost, jak lidi pozvat, aby nás začali sledovat. Mohu sdílet odkat, mohu o tom tweetnout, ale není žádná možnost, jak zjistit, kolik fanoušku už vás sleduje, nemůžete lidem poslat pozvánku, aby vás začali sledovat nebo třeba připojit každého, kdo si zakoupil vaše album na iTunes Store. Cítím, že to není dotažené do konce. Lidé se sice mohou pod příspěvek vyjádřit, což je pro ně skvělé, ale pro mě smutné, protože mám pocit, že z toho nemám pocit spojení, které bych doopravdy chtěl.“ vyjádřil se Wiskus.

Nezávislý hudebník ještě upozornil, že sice jejich post týkající se skladby „Over It“ získal několik lajků a komentářů, ale umělec nevidí, kolik uživatelů doopravdy přišlo do styku s jejich příspěvkem. Sociální síť Connect tedy propojuje uživatele a umělce opravdu jen velice okrajově a je trochu škoda, že Apple nepřídal více možností, jak mohou umělci získat přehled o svých fanoušcích a lépe se s nimi spojit. Rozhodně by to mělo dopad i na oblíbenost Apple Music a pokud by například mohl umělec poslat pozvánku ke sledování uživatelům, kteří si v minulosti koupili album nebo skladbu na iTunes Store, pak by Apple Music rozhodně rostla. Jak ale Wiskus poznamenal, Apple prozatím položil jakési základy své sociální sítě a můžeme doufat, že nové možnosti propojení přijdou v budoucnu. Však ani FaceBook nebo Twitter nenabízel ve svých počátcích nijak rozvinuté funkce a vše přišlo postupně.

*zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.