Zavřít reklamu

John_sculleySteve Jobs predstavil iPhone svetu v roku 2007, no snaha vytvoriť prelom vo svete telekomunikácií siaha do pomerne ďalekej minulosti. Steve totiž začal prvýkrát uvažovať nad telefónom niekedy v roku 1984, čiže v roku, kedy Apple predstavil Macintosh a zároveň chvíľu predtým, ako Steve opustil Apple a ten sa začal rútiť do prepadliska dejín. Stevovym vtedajším dôležitým kamarátom vo firme bol John Sculley, bývalý CEO Pepsi, ktorý v najnovšom rozhovore vyhlásil, že sám musel Jobsovi nakresliť návrh, ako by mal vyzerať Mac Phone.

Už na tú dobu sa jednalo o prelomové zariadenie, ktoré malo spôsobiť revolúciu vo svete podnikateľov, ako aj vo svete domácností. Jednalo sa totiž o prístroj, ktorý ležal na stole podobne ako bežný stolný telefón, ibaže mal displej a bežal na ňom upravený systém Macintosh. Sculley bol viacmenej donútený samotným Jobsom, aby nakreslil koncept telefónu, aj keď prístroj nakoniec nikdy nevyšiel, pretože Sculley bol voči nemu skeptický. Že budúcnosť spočíva v mobilných telefónoch, pochopil až v dobe, kedy Apple začal pracovať na PDA Newton, ktorý bol zároveň prvým oficiálnym výtvorom Jonyho Iva.

„Génia poznáte podľa toho, že dokáže predbehnúť dobu o 20 rokov,“ povedal Sculley, „Steve bol génius, vizionár, ale nevedel kresliť. Práve preto požiadal mňa, aby som nakreslil návrh podľa jeho predstavy.“ Telefón ako taký sa nikdy nedostal do produkcie, pretože s prototypmi boli vždy nejaké komplikácie. Sem-tam bolo treba zväčšiť obrazovku, inokedy bolo treba kompletne zmeniť dizajn. Priznáva však, že Mac Phone by nebol takým úspechom, akým sa stal iPhone, keďže telefón nebol podľa Sculleyho až taký prelomový.

apple-phone-1983-1

*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.