Zavřít reklamu

iTunes 12.2 logoJedna z klíčových vlasností Apple Music je zaměření se na vaše preference a učení se vašich hudebních návyků v důsledku schopnosti doporučení dalších skladeb, umělců či celých alb. Navrhovaný obsah se objevuje v kategorii Pro vás, kde se denně i několikrát obmění v závislosti na tom, jak moc Apple Music používáte. Podle samotného Applu jejich hudební experti navrhují skladby, umělce a alba na základě toho, co se vám líbí a co posloucháte. Sekce Pro vás se dokonce upravuje i na základě toho, co se vám nelíbí.

Jim Dalrymple z The Loop získal informace přímo od Applu, které mu lehce objasnily, jak funguje lajkování skladeb v Apple Music. Označovat skladeb, které se vám líbí můžete v Beats 1 či jiné stanici, přímo v Apple Music nebo v playlistu a to v přehrávači, když skladbu spustíte. Stačí kliknout na srdíčko a tím tak označit nebo album píseň jako oblíbené. Čím více skladeb takto označíte, tím lépe vám Apple Music bude v sekci Pro vás navrhovat další umělce, alba či skladby.

Apple Music like

Dalrymple ještě zjistil, že na základě toho, jakou hudbu si přidáte do své knihovny, se sekce Pro vás také ovlivní, jelikož se vše zaznamenává a Apple tak má přehled, co přesně upřednostňujete. Dokonce je důležité, jakou skladbu si přesně přehrajete. Pokud narazíte na něco, co se vám líbí, ale neoznačíte skladbu lajkem nebo si ji nepřidáte do své knihovny, ale poslechnete ji úplně celou, tak se údaj také zaznamená a opět to ovlivňuje navrhovanou hudbu. Pokud ale mezi skladbami přeskakujete a poslechnete jen několik prvních vteřin, tak to na navrhování mít vliv nebude.

Pokud posloucháte nějaké Rádio, které je vytvořené na základě toho, že jste si zvolili poslech rádia od některého interpretů, pak se nabídka lajkování nezobrazuje a namísto toho se ukáže hvězdička. Po kliknutí na ni se ukáže nabídka, kde můžete zvolit, zda se mají přehrávat podobné skladby či nikoli. Tato volba však na navrhování v skeci Pro vás vliv už nemá a má pouze vliv na to, jaké skladby bude zvolené Rádio nadále hrát a opět se tedy bude snažit vám navrhnout co nejlepší hudbu.

IMG_1682

Pokud dlouze podržíte prst na nějakém albu či playlistu v sekci Pro vás, pak se objeví nabídka, na jejiž konci naleznete volbu Méně podobných doporučení. Tím samozřejmě opět upravujete navrhování a vlastně tím Apple Music říkáte, co se vám nelíbí. Funkce je však prozatím omezena pouze na Apple Music na iOS. V iTunes pro Mac či Windows tuto volbu nenaleznete.

IMG_1681

*zdroj: MacRumors

 

Dnes nejčtenější

.