Zavřít reklamu

hyperloopZde na LsA se nevěnujeme pouze Applu, ale čas od času se zaměříme i na ostatní zajímavé technologické projekty, které mají potenciál na to, aby změnily současný svět. Jedním takovým je rozhodně Hyperloop, což je transportační systém, který by měl za půl hodiny a za rychlosti okolo 800mph přemístit pasažéry z Los Angeles do San Francisca. Kdyby se tento projekt stal realitou, samozřejmě by šlo o naprostou revoluci a o něco nevídaného. Hyperloop, alespoň v teoretické rovině, existuje již dva roky. Pojďme se tedy podívat na to, jak pokračuje vývoj a jaká je budoucnost této trati.

Dva roky po oznámení Hyperloopu se zdá, že vývoj pokračuje poměrně rychle. Momentálně to vypadá, že nejde o žádný nerealizovatelný a čistě futuristický projekt, nýbrž o konstrukci, kterou by se skutečně mohlo podařit postavit. Zdání ale klame, což vysvětlím později. Dvě nezávislé společnosti již začaly s přípravami, které jsou založené na open source plánech Elona Muska (ten stojí za celým Hyperloop). Společnost SpaceX, která patří právě Muskovi, nedávno navíc oznámila, že připravuje testovací trať, na které by jiné firmy mohly předvádět své pokroky a své inovace, které by vedly k následné konstrukci těch nejlepších “vozidel” pro Hyperloop.

To je jistě velmi vzrušující, jelikož se přechází od teorie do reality a do ostrého testování. Tato první a zkušební trať má být 5 mílí dlouhá a má za úkol postavit ten co nejefektivnější prototyp. I to je ale neuvěřitelně těžký úkol. Na druhou stranu jsou tu ale větší problémy, které s Hyperloop souvisí a které se budou muset co nejrychleji vyřešit, jelikož jde o naprosto základní otázky. Největší problémy samozřejmě souvisejí s rychlostí. Hyperloop byl designován jako rychlejší a levnější alternativa k autům a vlakům. Ta neuvěřitelná rychlost okolo 800mph ale vypadá jako spíše jako něco ze Star Wars, než jako něco, co by za pár let stálo v Kalifornii, a to hlavně kvůli bezpečnostním opatřením.

Jak by ale tyto změny, které by například snížily maximální rychlost trati, ovlivnily celkový projekt? Byli bychom stále tak nadšeni, pokud by cesta z Los Angeles do San Francisca trvala 3 hodiny místo 30 minut? Co kdyby Hyperloop stál najednou 60 miliard dolarů místo původně avizovaných 6 miliard dolarů? Možná, kdyby nastalo tolik změn k horšímu, by ani nestálo za to celý projekt dokončit a následně zprovoznit.

Výše zmíněná testovací dráha od SpaceX tyto problémy nevyřeší, a to hlavně kvůli své krátké délce okolo 5 mílí, což rozhodně nestačí pro dosažení maximální ohlášené rychlosti. Je tu sice i další dráha, ta pochází od Hyperloop Test Technologies, která má ale stejný problém. Maximální  rychlost na této trati by byla pouhých 200mph. Tyto tratě tak nevyřeší bezpečnostní problémy. To neznamená, že nejde o nápomocná testovací centra. Firmy opravdu budou mít šanci pokročit ve svých plánech, ale to, jestli Hyperloop bude moct bezpečně fungovat a jestli se nezvýší konečná cena, nezjistíme.

To je mimo jiné důsledek toho, jak byl Hyperloop oznámen a co se za tu dobu změnilo. Hyperloop je více méně stále jen technický náčrtek, který slibuje konstrukci revolučního zařízení. Jde ale spíše o teoretické plány, o odhady a o sliby. Nikdo tak neví, zda se těmto faktorům dá věřit, či nikoliv. I přesto, že existují testovací tratě a pokročilé technologie, základní otázky nejsou zodpovězeny a nevypadá to, že by se to v nejbližší době mělo změnit. Hyperloop byl představen pouze jako projekt na papíře, my tak nevíme, do jaké míry jsou ta fascinující čísla, slibující levnou a ultra rychlou dopravu, věrohodná a dosažitelná. Hyperloop tak stále zůstává pouze nápadem.

hyperloop

*Zdroj: The Verge

Dnes nejčtenější

.