Zavřít reklamu

JBL FLIP 3Mám rád hudbu. Počúvam ju rád a keď sa nájde čas, tak si niečo sám vytvorím s pomocou FL Studia alebo (po novom) Logic Pro. A preto keď sa mi dostanú do rúk nové reproduktory na recenziu, nepočúvam na nich len hudbu z iPodu/iPhonu, ale zároveň s ich pomocou tvorím aj vlastnú hudbu. Teda, len pod podmienkou, že sa jedná o kvalitné reproduktory (predsa len nechcem vytvoriť niečo, kde človek nevie určiť, či je to šum alebo snaha o vytvorenie zvuku). Novinku posledných dní, ktorú práve idem recenzovať, patrí práve medzi tie kvalitné reproduktory. Toto je JBL Flip 3.

Dizajn
Séria Flip je tu s nami už dva roky a za ten čas sa dočkala významných zmien. Prvá zmena sa týka použitých materiálov. Prvá generácia vyzerala viac prémiovo, keďže ju tvorila plastovo-kovová konštrukcia a reproduktor sa tak hodil do každého prostredia. U novej generácie Flip 3 to už ale neplatí, keďže tu sa JBL rozhodlo použiť viac „športové“ materiály, ktorými zároveň prezentuje vekovú kategóriu, pre ktorú je primárne určený. Konce reproduktoru sú gumené a stred je z tkaniva. Farba oboch použitých materiálov ladí a vyzerá jednotne, nenájdete medzi nimi strieborný predel, s akým sme sa mohli stretnúť pri prvej generácii. Flip má opäť dizajn plechovky, za čo ho naozaj chválim, keďže tento dizajn sa mi u reproduktorov páči kvôli svojmu modernému vzhľadu. Došlo tu tiež k jednej zásadnej zmene – ovládací panel sa presunul zo spodnej strany reproduktoru na jeho zadnú stranu. Tlačidlá sú veľké a dajú sa stlačiť veľmi jednoducho.

JBL FLIP 3

Na zadnej strane sa tiež nachádzajú porty Aux-In a microUSB. Oba sú ukryté pod gumenou krytkou, ktorá ich chráni pred stykom s vodou. Totiž, Flip 3 je, podobne ako Charge 2+ a ipip+, odolný voči dažďu a malému množstvu vody. Certifikát je IPX7 tak ako pri spomínaných modeloch a Apple Watch. Mimochodom, na tej spodnej strane, kde sa nachádzali pôvodné tlačidlá, sa teraz nachádza druhý výduch, čím sa dostávame k symetrickému dizajnu. Za zmienku potom ešte stojí pútko, s ktorým môžete jednoducho prenášať reproduktor na väčšie vzdialenosti alebo si ho priviažete k zvyšku batožiny, aby ste ho vedeli okamžite nájsť. Alebo si ho týmto spôsobom priviažete do stanu, ak zrovna idete opekať a stanovať s partiou.

image_111166_92_v1

Zvuk
Dizajn však nie je jediná stránka, v ktorej JBL Flip 3 kraľuje. Platí to aj o zvuku, ktorý ma naozaj prekvapil, zvlášť keď vezmeme do úvahy jeho rozmery. Zvuk tu znie veľmi dobre bez ohľadu na žáner a okrem toho, že som tu tvoril svoju elektronickú hudbu, som si tiež vypočul elektroniku od iných umelcov a celý album od Rammsteinu. Flip 3 dokáže ponúknuť naozaj kvalitné basy, čo ale tiež závisí od povrchu, na ktorom je položený. Teda, nastáva podobná situácia ako pri modeli Charge 2+. Platí to aj pri výškach a strede. Výšky tu sú čisté, no pri niektorých skladbách vo FLAC sa môže stať, že budete občas počuť šum. To sa mi stalo najmä pri púšťaní skladieb od Rammsteinu na vysokej hlasitosti. Čo sa týka hlasitosti ako takej, dokáže byť veľmi vysoká, no bežnému užívateľovi postačí, keď nechá reproduktor na približne 60% úrovni. Na tejto úrovni je reproduktor skutočne hlasný a zároveň sa nevytráca kvalita reprodukcie, takže môžeme hovoriť o perfektnej kombinácii. Pri rockovej a metalovej hudbe je počuť jej živosť, čo je samozrejme treba brať ako plus, keďže zvuk gitár tu neznie tak plechovo ako pri iných reproduktoroch.

image_111179_91_v1

Osobne by som povedal, že v tomto prípade kvalita naozaj odpovedá cene, aj keď sa jedná o reproduktor zameraný najmä na mladšie publikum. Tvoria ho dva 8W meniče. Reproduktor ako taký si udržuje frekvenčný rozsah od 85 Hz do 20 kHz, takže nejde o úplné spektrum ľudského sluchu na spodnej hranici. Reproduktor je však aj napriek tomu veľmi kvalitný a ako som spomínal vyššie, na správnom povrchu znie reproduktor veľmi dobre. Mimochodom, zvukový zážitok si môžete obohatiť, keďže Flip3 podporuje režim multi-speaker (JBL Connect), pri ktorom si spárujete dva reproduktory a do oboch naraz púšťate tú istú hudbu. To zároveň umožňuje, aby ste ozvučili väčší priestor.

Batéria
JBL Flip 3 obsahuje batériu s výdržou do 8 hodín hrania, mne sa počas testovania podarilo dosiahnuť o niečo nižší čas, 7,5 hodiny. Nejedná sa však o tak drastický rozdiel ako pri iných produktoch, ktoré vydržali výrazne menej, než bolo avizované. Samozrejme to závisí aj od toho, akú hudbu počúvate a ako hlasno. V mojom prípade to bola väčšinou tá spomínaná 60% hlasitosť a pri nej sa striedala metalová hudba s elektronickou. Čo ma ale zaujalo, je rýchlosť, akou sa dokáže reproduktor nabiť. Osobne som ho nabíjal nabíjačkou od Nokie Lumia 735 a už zhruba po pol hodine blikala tretia z piatich LED-iek, ktoré ukazujú stav batérie. Pri najnižšej úrovni bliká posledná LED-ka načerveno.

image_111179_35_v1

Resumé
JBL dokázalo vždy spojiť kvalitný zvuk so štýlovým dizajnom a novinka, ktorá nesie pomenovanie JBL Flip 3, nie je výnimkou. Narozdiel od predošlých dvoch modelov, Flip 3 sa snaží viditeľne vstúpiť medzi mladšie publikum, ktoré plánuje stanovať alebo si jednoducho vziať zvuk so sebou. Okrem intenzívnych farieb, v ktorých sa reproduktor bude predávať, sa stretneme s dvomi úplne novými materiálmi, gumou a nylonom, ako aj odolnosťou voči kvapkám vody, vďaka čomu sa hodí aj do dažďa a nehrozí, že by zrazu prestal hrať. Bonusom po dizajnovej stránke je pútko, vďaka ktorému si môžete reproduktor napríklad priviazať do stanu, k batožine alebo jednoducho ho nosíte na ruke, takže zvuk máte „na dosah“. Po zvukovej stránke môžete čakať výrazné basy na správnom povrchu, ako aj dobre vyvážený stred a čisté výšky. Záleží to však aj od hlasitosti, osobne odporúčam používať ako maximum 60% úroveň, kde ešte basy stíhajú a nehrozí, že by ste počuli šum. Nedostatok hlasitosti však môžete vykompenzovať druhým kusom, keďže reproduktory obsahujú multi-speaker režim, cez ktorý spárujete dva reproduktory a necháte ich hrať tú istú hudbu. Môj dojem je teda veľmi dobrý. Takým bonusom na záver je prítomnosť mikrofónu, ktorý slúži na telefonovanie.

image_111166_40_v1

Dnes nejčtenější

.