Zavřít reklamu

Xbox 360Aj keď je náš magazín zameraný primárne na novinky zo sveta spoločnosti Apple, sem-tam sa pozrieme aj na odbornejšie témy, ako napríklad na výrobný proces u procesorov alebo rozdiel medzi 32-bit a 64-bit architektúrou. Do tejto kategórie by sme mohli zaradiť aj nasledujúci článok, ktorý rozoberá jednu z najväčších noviniek na E3 2015 – Microsoft oznámil, že Xbox One dostane spätnú kompatibilitu a umožní hrať hry zo staršieho Xboxu 360. To môže hráčov len tešiť, totiž okrem toho, že si budú môcť zahrať hry zo svojej zbierky, predplatitelia Xbox Live Gold dostávajú každý mesiac dve hry pre X360, ktoré môžu hrať navždy zadarmo (narozdiel od Games with Gold pre Xbox One).

Digital Foundry však vraví, že už len samotná skutočnosť, že Xbox One dokáže rozbehnúť hry zo staršej konzoly, je technologický zázrak. Totiž, zatiaľ čo Xbox One využíva modernú x86 architektúru, Xbox 360 využíva staršie PowerPC, ktoré ponúkalo výkon na úrovni PowerMacu G5. Môžeme si tiež pripomenúť, že v X360 sa nachádzal trojjadrový čip s 3.2GHz frekvenciou, zatiaľ čo v One nájdeme 8-jadrový procesor s 1.75GHz frekvenciou.

Lenže pri emulácií hardvéru nestačí len toľko, že niečo má na papieri viac jadier a inú frekvenciu. Procesor sa pri emulácií poriadne zapotí a je to vidieť napríklad na známom emulátore PCSX2, ktorý emuluje PS2. Pripomíname, že PlayStation 2 mal 300MHz procesor a 32MB RAM. Ale na to, aby ste mohli hrať hry na svojom počítači, ste museli mať aspoň Pentium4 (odporúča sa skôr štvorjadrový Core i5) a 2 GB RAM. Práve preto sa odborníci z Digital Foundry zhodli na tom, že spätná kompatibilita Xboxu One je skutočný technologický zázrak.

Microsoft sa tu rozhodol použiť podobný princíp ako pri virtualizácii. Po zapnutí hry sa totiž zapne odľahčené jadro systému Xbox 360 Dashboard, ktoré okamžite spustí kompatibilnú hru. Súčasne s ňou však beží aj operačný systém, vďaka čomu môžu hráči na Xbox One hrať cross-gen multiplayer s tými, ktorí hrajú online na Xboxe 360. Tiež je možné pripojiť sa do party, posielať správy a spravovať dáta danej hry v rozhraní, ktoré môže byť majiteľom starej konzoly veľmi povedomé. V súčasnosti je funkcia dostupná len pre beta testerov, ale rozhodne stojí za zmienku, že Microsoft ju nechce nechať v súčasnej podobe. Okrem súčasných možností chce tiež zabezpečiť kompatibilitu s hrami, ktoré vyžadujú viacero diskov (L.A. Noire, Forza Motorsport). No už aj tak sa jedná o veľmi významný pokrok a „majstrovské dielo“. Najmä keď si uvedomíme, že niektoré hry sa nedočkali len lepšieho FPS, ale celkovo je možné si všimnúť rozdiely v grafike a rýchlejšom načítavaní textúr.

Ale neplatí to vo všetkých prípadoch. Najlepším príkladom je Mass Effect. Ten je jednou z prvých hier, ktoré podporujú spätnú kompatibilitu a Microsoft vie, prečo ju odprezentoval. Tá totiž využíva Unreal Engine 3, ktorý dokázal poriadne „nažhaviť“ hardvér. Preto mohla byť možnosť rozbehnúť Mass Effect na Xboxe One prekvapením aj pre samotných vývojárov. Ešte stále má ale svoje neduhy a sem-tam sa môže stať, že niekedy padne plynulosť iba na 10 FPS. Všeobecne je asi o 30% pomalšia, naopak prestrihové scény sú rýchlejšie. Očakáva sa, že za to môže V-Sync, ktorý je aktívny pri emulácií hier z Xboxu 360.

Existuje zároveň niekoľko špekulácií, čo mohol Microsoft spraviť. V prvom rade sa špekuluje, že dôležitú rolu pri vytvorení spätnej kompatibility hral DirectX 9. Dnes majú hráči na Xbox One k dispozícii DirectX 11, ktorý je (pochopiteľne) spätne kompatibilný s inštrukciami zo starších verzií. S príchodom DirectX 12 môžu hráči čakať ešte lepšiu správu grafického čipu, čo bude pravdepodobne viditeľné aj pri spätnej kompatibilite.

Ďalej je možné, že Microsoft inteligentne navrhol procesor pre svoju konzolu. Existuje teória, že Microsoft mohol vytvoriť „repliku“ staršieho procesoru, no aj toto musela byť veľmi veľká výzva. Xbox 360 mal tri jadrá s 3.2GHz a každé malo dva thready. Je preto možné, že Xbox One využíva 6 jadier s frekvenciou 1.6GHz a ku každému z nich priradí jeden thread. No nech už je to akokoľvek, inžinieri Microsoftu majú dôvod otvárať šampanské, pretože niečo takéto sa nepodarí každý deň. Sony napríklad tiež vyhlásilo, že neplánuje spätnú kompatibilitu.

*Zdroj: EuroGamer.net

Dnes nejčtenější

.